Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Testiran laser koji može “dignuti u zrak planetu”

Testiran laser koji može “dignuti u zrak planetu”

japan-laserJapanski istraživači su prvi put u povijesti isprobali laser snage dva petavata

Ispaljivanje je trajalo samo trilioniti dio sekunde, tako da je bilo potpuno sigurno. Međutim, ovaj test brine neke stručnjake koji strahuju da će u budućnosti, umjesto da se koristi u znanstvene svrhe, moći koristiti za razvoj destruktivnog oružja, prenosi Russia Today.

Istraživači sa Sveučilišta u Osaki tvrde da su isprobali najmoćniji laser na svijetu, prenosi list “Asahi Shimbun”. To je uređaj sa snagom od dva petavata (2 X 1.000.000.000.000.000 watt), a pucanj je trajao samo pikosekund (trilioniti dio sekunde).

Snaga je omjer energije i vremena pa je zbog izuzetno kratkog vremena ispaljivanja zrake, snaga japanskog lasera golema. On, međutim, kao i drugi laseri, troši vrlo malo energije.

Za ispaljivanje ove zastrašujuće zrake, utrošio je najviše 500 džula. Riječ je o energiji koju bi čovjek potrošio za dva malo jača teniska servisa ili dvije minute igranja malog nogometa. Da bi opisali snagu lasera testiranog u Osaki, znanstvenici podsjećaju da je laser snage 50 kilovata 2013. srušio bespilotnu letjelicu udaljenu dva kilometra.

Laser iz Osake nosi naziv LFEX (Laser for Fast Ignition Experiments), dug je nešto više od 90 metara, a prije njega najjači na svijetu bio je onaj na Univerzitetu Teksas u Austinu – međutim taj je dva puta slabiji od japanskog.

Usporedbe radi, u 2013. godini laser od “samo” 50.000 W snage uspio je oboriti sondu na dva kilometra, pa je dva petavat strašna sila, navodi časopis Popular Science..

Međutim, zabrinutost povećava i to što ovi uređaji mogu se koristiti za kreiranje razornih laserskih oružja. Istraživač sa Sveučilišta u Illinoisu Julio Soares, odgovarajući na pitanje u koje svrhe može koristiti moć jačine petavata, odgovorio je: “Pa za dizanje planeta u zrak.”

Istodobno, znanstvenici sa sveučilišta u Osaki rade na laseru od 10 petavata. Azijske zemlje su u ovom području ispred SAD, čiji najjači laser ima moć od jednog petavata i nalazi se na Sveučilištu u Teksasu. Znanost je još jednom dokazala da ide prema “tamnoj strani”.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,