Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Alarmantno: Bankrot samo što nije pogodio još 24 države, među kojima su i 3 sa Balkana!

Alarmantno: Bankrot samo što nije pogodio još 24 države, među kojima su i 3 sa Balkana!

bankrot-HrvatskaSvjetska javnost je već tjednima usmjerena isključivo na dramatičnu ekonomsku krizu u Grčkoj, ali iz vida je ispuštena činjenica da, osim te zemlje na jugu Europe, bankrot samo što nije pogodio još 24 države, među kojima su i Hrvatska, Makedonija i Crna Gora

To je pokazala najnovija analiza kanadske nevladine organizacije Centar za istraživanje globalizacije iz Quebeca, čiji su stručnjaci upozorili da je iznos duga svih ekonomija na Zemlji prema BDP dosegao povijesni rekord od 286 posto.

To, prema njihovim riječima, znači da svaki stanovnik naše planete u ovom trenutku duguje nevjerojatnih 28.000 dolara. Budući da gotovo polovica ukupne populacije u svijetu dnevno živi s manje od 10 dolara dnevno, jasno je da taj dug nikada neće biti vraćen, a kakva situacija čeka najugroženije zemlje, saznat će se za samo nekoliko godina, tvrde kanadski analitičari.

“Jedino moguće rješenje u postojećem sustavu je da se plaćanje odgađa sve dok se piramida duga samoinicijativno ne uruši”, smatraju stručnjaci iz tog centra i dodaju da se upravo na primjeru Grčke pokazalo kako je ta zemlja nakupila toliko duga, iz kojeg doslovno ne postoji izlaz.

“Druge europske nacije pokušavaju pronaći način da se Grčka treći put izvuče, ali to je kao da dug po jednoj kreditnoj kartici otplaćujete drugom. Virtualno, svi u Europi se “utapaju” u dugu. Nacije nikad nisu dugovale ovoliko novca u povijesti, a svakim danom taj iznos se povećava”, naglasili su oni.

Pored 24 zemlje koje se već suočavaju s potencijalnim bankrotom, a čak tri su iz našeg okruženja, još 14 država se dramatično brzo približava ekonomskom kolapsu.

“Ništa drugačije nije ni u Aziji. Prema Bloombergu, kineski dug je na povijesnom rekordu i rapidno se približava iznosu od čak 300 posto BDP. U Japanu je situacija još teža jer njihov dug doseže nevjerojatnih 230 posto”, naveli su iz kanadskog istraživačkog centra.

Banke otvorene, ali PDV šokirao

Nedavno su u Grčkoj na snagu stupile nove mjere štednje, koje obuhvaćaju i povećanje stope PDV, zbog čega je Grke u prodavaonicma dočekala velika neprijatnost – za osnovne prehrambene proizvode morat će dati i po nekoliko eura više.

Skok cijena s nelagodom su dočekali i turisti jer omiljeni grčki specijalitet – giros, košta duplo više na nekim mjestima, odnostno 3,5 ili četiri eura. Danas u Grčkoj ponovno rade i banke, ali je podizanje novca i dalje limitirano. Tako građani umjesto 60 eura dnevno, sada tjedno mogu podići 420 eura.

Teška situacija u financijski najugroženijim zemljama regije

Hrvatska
54,5 milijardi eura je vanjski dug
68 posto BDP iznosi taj dug
4,5 milijuna stanovnika ima ta zemlja
259.324 nezaposlenih je u njoj

Makedonija
6,1 milijardi eura je javni dug
68,68 posto BDP je vanjski dug
2,1 milijuna stanovnika ima ta zemlja
265.370 tisuća nezaposlenih je u njoj

Crna Gora
1,94 milijarde eura je javni dug
69 posto BDP je inozemni dug te zemlje
621 tisuća stanovnika ima ta zemlja
47.600 nezaposlenih je u njoj

Ekonomijama ovih država prijeti potpuni krah

- Armenija
– Belize
– Kostarika
– Hrvatska
– Kipar
– Dominikanska Republika
– El Salvador
– Gambija
– Grčka
– Grenada
– Irska
– Jamajka
– Libanon
– Makedonija
– Maršalovi Otoci
– Crna Gora
– Portugal
– Španjolska
– Šri Lanka
– St. Vincent i Grenadini
– Tunis
– Ukrajina
– Sudan
– Zimbabve
 
 
(mojatv.rs,youtube/uredio:nsp)

banka, banke, krediti, kamata, zajam, otkup zlata, osiguranje, software

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,