Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » PROPADA KULTURA I UMJETNOST: Odlazim iz Hrvatske, sve je rasprodano, depresija me hvata zbog nemaštine …

PROPADA KULTURA I UMJETNOST: Odlazim iz Hrvatske, sve je rasprodano, depresija me hvata zbog nemaštine …

rade-serbedzija-hrvatskaRade Šerbedžija je nedavno proslavio 15 godina postojanja kazališta “Ulysses”, a u razgovoru prisjetio se najdražih trenutaka iz tog perioda

Glumac koji iza sebe ima više od 160 filmova, među kojima su i brojne velike holivudske uspješnice, glumio je u sedam epizoda jedne od najpopularnijih svjetskih serija “Downton Abbey”, a nedavno je veliku ulogu ostvario i u prvoj sezoni BBC-jeve serije “The Five” koja bi se na programu trebala naći ujesen.

Očekuje ga i snimanje velikog holivudskog filma “Promise” u režiji Terry Georgea, redatelja hita “Hotel Ruanda”. Uz to, iznenadio nas je viješću da razmišlja o odlasku iz Hrvatske u kojoj se ne osjeća zadovoljnim.

“Stalna sam postava bio dvaput; u “Surfaceu” i “Red Widow”. To se isplati jer je pristojna para, ali u “Downton Abbeyju” sam ‘guest star’ i nisam u svih deset epizoda. To je slab novac, ali je stvar prestiža” – objašnjava.

Šerbedžija se uistinu može pohvaliti brojem i kvalitetom projekata koje je radio vani, no prilično ga smeta što mu se i dalje stavlja etiketa kako stalno igra Ruse.

Kolege u svojim intervjuima kao nepravdu spominju to kako igram samo Ruse, a to nije istina. Naravno, igrao sam i Ruse, ali logično je da u američkom filmu igram strance kad sam stranac. Ne mogu igrati Amerikanca zbog akcenta.

Opet nisam tip glumca poput Schwarzeneggera koji ima europski akcent, ali je na početku igrao uloge u kojima je imao maltene tri rečenice, a ostalo je bila akcija i vožnja auta. Ja igram drugu vrstu uloga, različite uloge, i pozitivce i u psihološkim dramama i snimao sam lijepih filmova s velikim režiserima, dobio mnoge nagrade na festivalima, tako da sam zadovoljan svojom inozemnom karijerom – tvrdi Rade, posebno izdvajajući rad sa Stanley Kubrickom, Guy Ritchiejem i Francesco Rosijem, ali i uloge u filmovima poput “Fugitive Pieces”, “96 Hours”, “Taken 2”, gdje je glumio s Liam Neesonom, te jedan od zadnjih projekata u Italiji “Io sono Li” koji mu je priskrbio i nekoliko nagrada na festivalima.

Sa filmom “Oslobođenje Skoplja” koji je režirao sa sinom Danilom, a u kojem jednu od glavnih uloga igra i njegova kći Lucija tek očekuje ulazak na festivale, a uživa i u obiteljskom, točnije, privatnom kazalištu Ulysses koji vodi zajedno sa suprugom Lenkom Udovički.

No, nakon nekoliko godina života u Rijeci gdje se doselio sa suprugom Lenkom i njihovim trima kćerima, ovaj veliki glumac ponovno razmišlja o preseljenju. Kad nisi blizu Hollywooda, kaže, nema ni toliko ponuda, iako je posljednjih godina ipak dobivao velike i značajne uloge.

“Razmišljam o preseljenju najviše jer u ovom trenutku u Hrvatskoj nisam zadovoljan s mnogim stvarima. Zemlja je rasprodana i teško ima priliku da se ljudski postavi na noge, a toliko je divna i ima potencijala. U tom smislu je i odnos prema kulturi zabrinjavajući. Režu se sve moguće stvari, a na kulturi se ne bi smjelo štedjeti.

Nažalost, u Rijeci nemam gdje raditi sa studentima. Projekt koji smo imali, Studentski kulturni centar u okviru kampusa, čini se da se neće još uvijek početi graditi, a ja sam vjerovao i maštao o tome da će biti završen.

Možda se opet vratim u Los Angeles ili New York ili London. Sad mi sve tri kćeri studiraju vani i to je jedan veliki razlog zašto ne moram biti ovdje.

Rijeka mi je božanstvena, divno mi je tu živjeti i volim biti blizu mora, ali nekako me depresija hvata zbog neimaštine i nema prostora u kojem mogu raditi” – požalio se na kraju razgovora glumac.

(jutarnji.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,