Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » TEORIJA ZAVJERE: Strani faktori nastoje BiH ugurati u građanski rat, a linč Vučića je uvod u ratne sukobe koji bi zapalili Balkan!

TEORIJA ZAVJERE: Strani faktori nastoje BiH ugurati u građanski rat, a linč Vučića je uvod u ratne sukobe koji bi zapalili Balkan!

balkan-ratStručnjaci za sigurnost poučeni prošlošću su zaključili da je očito da strani centri moći nastoje do krajnosti radikalizirati prilike u BiH i primjenom različitih psiholoških operacija njene narode gurnuti na rub građanskog rata

Stručnjak za sigurnost P.Ćeranić naglašava da je linč premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Potočarima trebao biti uvod u ratne sukobe koji bi zapalili Balkan.

On je rekao da svaki događaj koji ima značajniju političko-sigurnosnu konotaciju treba promatrati u kontekstu regionalnih pa i geopolitičkih prilika. Jedino na taj način, kaže on, događaj poput pokušaja linča premijera Vučića u Potočarima, može biti pravilno objašnjen.

Ćeranić dodaje da je u tom kontekstu prva asocijacija britanska rezolucija o Srebrenici koja, zahvaljujući ruskom vetu, nije usvojena u Vijeću sigurnosti UN.

Britanci su bili nevjerojatno uporni, nudili su više verzija rezolucije i Ruse koji su prvenstveno namjeravali uz pomoć prijetnje vetom spriječiti stavljanje rezolucije na dnevni red sjednice Vijeća sigurnosti, primorali da veto uporabe.

Ali, zašto je Britancima toliko bilo stalo da rezolucija o Srebrenici bude usvojena, koji su im ciljevi bili, koje efekte su htjeli postići? Odgovor, kao i obično, nudi ‘trag novca’.

Nakon što su ruski gospodarstvenici, kaže on, uvažavajući sugestiju predsjednika Rusije Vladimir Putina, povukli dio novca iz britanskih banaka, a riječ je o sumi od 174 milijarde dolara, Britanija se našla pred financijskim krahom ravnom onom iz 2008. godine.


Kako bi se spriječio bankrot, ponovno kao i 2008. godine, angažirana je Sanela Jenkins s namjerom da odobrovolji kralja Salmana da uloži milijarde dolara u britanske banke, i tako predupredi financijski krah. A što bi Jenkinsova u kontaktima sa saudijskim kraljem, kojeg poznaje još dok je bio šef obavještajne službe kralja Fahda, kao protuuslugu za financijsku pomoć mogla ponuditi nego širenje saudijskog utjecaja u srcu Europe, odnosno na teritoriju BiH koji se najlakše može postići radikaliziranjem prilika.

U tom kontekstu, dodaje on, treba promatrati britansku inicijativu za usvajanje rezolucije o Srebrenici, ali i hutbu kojom je u petak, dan uoči skupa u Potočarima, glavni imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis pozvao na “uništenje” lobista protiv rezolucije o Srebrenici i njihovih obitelji, kao i “entiteta sazdanog na zločinu i genocidu”.

Ta džamija je pod ingerencijom Saudijske Arabije i ima eksteritorijalni status. Muderis za svoj rad ne odgovara reisu Kavazoviću, već starješinama iz Saudijske Arabije. Tako se otvara prostor za staru priču o vehabijskoj ideologiji i svim sigurnosnim implikacijama koje su njeni sljedbenici stvorili u BiH – zaključuje Ćeranić.
 
 
(srna.rs,youtube/uredio:nsp)
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=22169"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,