Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » FASCINANTNO: Prona─Ĺena najve─ça piramida u Meksiku!

FASCINANTNO: Prona─Ĺena najve─ça piramida u Meksiku!

piramida-mexico-chiapasIstra┼żiva─Źi u Meksiku su otkrili piramidu koja je prema prvim mjerenjima ve─ça od Velike piramide Sunca u Teotihuacan. Prva iskopavanja su izvr┼íena 2010 godine

Piramida, 75 metara visoka, istra┼żena je od strane stru─Źnjaka iz Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH) u Chiapasu i procjenjuje se da je stara oko 1700 godina, pi┼íe zonnews.com

Emilijano Galaga, direktor arheolo┼íkog podru─Źja, objasnio je da su u posljednje dvije godine obavljana trodimenzionalna istra┼żivanja koja su utvrdila da u sjeveroisto─Źnom dijelu gradili┼íta, stoji jedna od najve─çih konstrukcija u Srednjoj Americi, koja je po veli─Źini jednaka velikim majanskim gradovima kao ┼íto su Tikal i El Mirador u Gvatemali.

Drugu karakteristiku zbog koje se ova “jedinstvena” pretkolumbovska struktura isti─Źe ─Źini sedam platformi koje se integriraju i koje predstavljaju prostorije koje su slu┼żile kao pala─Źe, hramovi, sobe za stanovanje i poslovne prostorije.

To je jedinstvena gra─Ĺevina za razli─Źite specifi─Źne funkcije unutar dru┼ítvene, politi─Źke, ekonomske i vjerske strukture, koja se ne ponavlja u bilo kojem drugom arheolo┼íkom nalazi┼ítu Maja.

“Vjerovalo se da cijelu strukturu ─Źini brdo, ali nedavni dokazi otkrivaju da je struktura skoro u potpunosti izgra─Ĺena od strane drevnih stanovnika.”

Arheolozi dodaju da je piramida ve─ça nego ┼íto se o─Źekivalo. Struktura je povezana putevima koji okru┼żuju objekt.

Galaga je dodao da, nakon svih informacija, mo┼że se potvrditi da ova piramida prelazi visinu piramide Sunca u Teotihuacan ─Źija je visina 65 metara.

teotihuacan

Istra┼żiva─Źi INAH-a su utvrdili da je centar grada imao arhitektonski kontinuitet izme─Ĺu 10 i 12 hektara, koji je dvostruko ve─çi od onoga ┼íto se ranije mislilo i uglavnom odgovara ju┼żnoj fasadi Akropole, jednoj od najva┼żnijih podru─Źja Maja poznatih istra┼żiva─Źima.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,