Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » FASCINANTNO: Pronađena najveća piramida u Meksiku!

FASCINANTNO: Pronađena najveća piramida u Meksiku!

piramida-mexico-chiapasIstraživači u Meksiku su otkrili piramidu koja je prema prvim mjerenjima veća od Velike piramide Sunca u Teotihuacan. Prva iskopavanja su izvršena 2010 godine

Piramida, 75 metara visoka, istražena je od strane stručnjaka iz Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH) u Chiapasu i procjenjuje se da je stara oko 1700 godina, piše zonnews.com

Emilijano Galaga, direktor arheološkog područja, objasnio je da su u posljednje dvije godine obavljana trodimenzionalna istraživanja koja su utvrdila da u sjeveroistočnom dijelu gradilišta, stoji jedna od najvećih konstrukcija u Srednjoj Americi, koja je po veličini jednaka velikim majanskim gradovima kao što su Tikal i El Mirador u Gvatemali.

Drugu karakteristiku zbog koje se ova “jedinstvena” pretkolumbovska struktura ističe čini sedam platformi koje se integriraju i koje predstavljaju prostorije koje su služile kao palače, hramovi, sobe za stanovanje i poslovne prostorije.

To je jedinstvena građevina za različite specifične funkcije unutar društvene, političke, ekonomske i vjerske strukture, koja se ne ponavlja u bilo kojem drugom arheološkom nalazištu Maja.

“Vjerovalo se da cijelu strukturu čini brdo, ali nedavni dokazi otkrivaju da je struktura skoro u potpunosti izgrađena od strane drevnih stanovnika.”

Arheolozi dodaju da je piramida veća nego što se očekivalo. Struktura je povezana putevima koji okružuju objekt.

Galaga je dodao da, nakon svih informacija, može se potvrditi da ova piramida prelazi visinu piramide Sunca u Teotihuacan čija je visina 65 metara.

teotihuacan

Istraživači INAH-a su utvrdili da je centar grada imao arhitektonski kontinuitet između 10 i 12 hektara, koji je dvostruko veći od onoga što se ranije mislilo i uglavnom odgovara južnoj fasadi Akropole, jednoj od najvažnijih područja Maja poznatih istraživačima.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,