Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » TAJNA U LJUDSKOM TIJELU: Koliko nam je vode zaista potrebno!

TAJNA U LJUDSKOM TIJELU: Koliko nam je vode zaista potrebno!

voda-zdravljeZnamo određene činjenice o vodi u tijelu, no da li znamo sve?

Voda za piće u zadnje je vrijeme vrlo česta tema. Koliko bismo vode trebali piti? Trebamo li je piti uopće? Koje su prednosti… ako ih uopće ima? Reci ću vam koji je moj način za određivanje količine vode koju treba popiti.

Najprije, ostavimo sve sto čujemo iz raznih izvora po strani i pogledajmo ljudsko tijelo.Znamo određene činjenice o vodi u tijelu:

1. Ljudsko tijelo sastoji se od 70% vode.
2. Krv se sastoji od 75% vode.
3. Mozak sadrži 75%-85% vode.
4. Voda pomaže proces probavljanja hrane lučenjem sline, a to je prvi stadij u procesu probavljanja ugljikohidrata.
5. Unos 500 ml vode može ubrzati metabolizam za 30%.
6. Dehidracija se definira kao gubitak 1% tjelesne mase zbog gubitka tekucine.
7. Gubitak tjelesne mase od 10% ili vise zbog gubitka tekućine može postati opasno po život.
8. Kada ste dehidrirani, vaša pažnja i koncentracija mogu se smanjiti za 13%.
9. Kratkoročno pamćenje može se smanjiti za 7%.
Ovo su samo neke činjenice o vodi u tijelu. Također znamo da je voda iznimno važna za pravilnu funkciju bubrega, a to je filtriranje krvi i izbacivanje otpadnih tvari u urin. Bubrezi takodjer pomažu u kontroli krvnog tlaka.

U krvi je voda potrebna za održavanje strukture stanica i prijenos kisika putem krvotoka. Bez adekvatne hidracije, crvene krvne stanice gube oblik, poput ispuhanog balona, stoga ne mogu funkcionirati optimalno.

Naša su tijela po svojoj prirodi električna. ELEKTROLITI se prenose u tekućnama tijela, krvi i limfi, to je više vode dostupno, to se elektroliti slobodnije mogu kretati po tijelu.Rad našeg srca ovisi o ovim elektrolitima, pitajte svog kardiologa!

Vaše debelo crijevo treba vodu kako bi natopilo vlakna i formiralo otpadne tvari koje se izbacuju iz tijela. Ako mi ne vjerujete, nemojte piti vodu nekoliko dana, a zatim popijte malo i i vidite koje će se promjene dogoditi u crijevima. Voda takodjer pomaže razrijediti urin. Dobar indikator dehidracije je tamno obojen urin ili smanjena količina urina.

Nakon sto smo razmotrili ove činjenice, ostaje pitanje zašto postoji toliko neslaganja oko količine vode potrebne tijelu. Dopustite da objasnim sto govorim svojim pacijentima.

Najprije, trebamo slijediti zdrav razum. Ako pogledamo knjige o fiziologiji, voda je potrebna za sve funkcije u tijelu. Logično je da ako nam nedostaje vode – poput manjka vode u hladnjaku vašeg auta – pregrijat ćemo se. To znaci da cemo funkcionirati na razini koja nije optimalna. Ima li to smisla?

Stručnjaci se slažu u jednom, a to je da ne postoji dovoljno dokaza koji bi poduprli koliko vode trebamo popiti. U mojoj ordinaciji možemo testirati sastav vašeg tijela i reci vam koliko je vode unutar i izvan vaših stanica. Većina ljudi koja pije mnogo kave, sokova, caja i drugih pica koja nisu voda imaju tendenciju smanjenja unutarstanične tekućine. Zato ta pića ne doprinose vasim dnevnim potrebama za vodom. Iako u njima ima vode, takva pića zahtijevaju da ih se probavi, te se stoga obradjuju kao hrana.

Ljudima preporučam da piju 1/2 svoje tjelesne mase u uncama* vode svaki dan. To znači da ako tezite 120 funti**, potrebno Vam je 60 unca vode svaki dan (sto je manje od preporucenih osam casa vode). Ova količina varira ovisno o tome gdje živite, vašoj tjelesnoj aktivnosti, prehrani, razini stresa. Ipak, ova je mjera dobra polazna točka.

Osobno sam probao biti na obje strane ove dileme: pio sam sokove cijeli dan bez imalo unosa vode, do unosa preporučene količine vode. Osjećaj je uvelike različit, tako da me ne biste mogli uvjeriti da se vratim na staro.

Dakle, možete slusati “stručnjake” (poput mene) ili možete upotrijebiti mozak i vidjeti što vam ima smisla. Preporučujem vam da ipak napravite test – probajte piti 1/2 svoje tjelesne mase u uncama tijekom 2 tjedna i procijenite kako se OSJEĆATE.
 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,