Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » Realis – valuta koja će oboriti dolar?

Realis – valuta koja će oboriti dolar?

realis-valutaZnanstvenici Ruskog ekonomskog instituta “Plehanov” smatraju da će neovisna nadnacionalna valuta pomoći da se smanji značaj američkog dolara u svjetskoj trgovini, kao i da će pozitivno utjecati na učinkovitost nacionalnih i svjetskih financijskih sustava

Na međunarodnoj konferenciji o međubankarskoj suradnji, koja je održana u Moskvi, šef katedre gospodarske gospodarstva Andrey Bystrov predstavio je nadnacionalnu valutu pod uvjetnim nazivom “realis”.

“Mane svjetskog monetarnog sustava koče ekonomski razvoj većine država i zbog njih su države u političkom smislu nejednake.

U trenutnim okolnostima, država koja je emitent svjetske valute poput dolara bez ikakvog razloga ima preferencija, a greška u procjeni kupovne moći valuta na burzi doseže čak 300%”, kaže Bystrov.

Po njegovim riječima, mnoge države su zabrinute dominacijom dolara na međunarodnom monetarnom tržištu.

“Sve države Šangajske organizacije za suradnju i BRIKS-a razmišljaju o eventualnom odustajanju od dolara. Teško je odustati od sustava, koji se činio nezamjenjivim. Ali s druge strane, to bi omogućilo konkurenciju pretvorbe, korisnu za ekonomiju”, smatra znanstvenik.

Bystrov kaže da kada je riječ o “realisu”, ne razmatra se mogućnost gotovinskog plaćanja.

“Na početku realis bi mogao biti virtualna valuta. Tako da bi države koje su uvele realis mogle sačuvati nacionalni monetarni sustav i istovremeno uživati ​​prednostima nadnacionalne valute.”
 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , ,