Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Dronovi veličine bube – novo oružje vojske SAD? (VIDEO)

Dronovi veličine bube – novo oružje vojske SAD? (VIDEO)

nano-drone---the-Black-HornetAmerička vojska slijedi primjer Oružanih snaga Velike Britanije – za svoje Specijalne jedinice nabaviti će nekoliko stršljen-dronova

Radi se o novom tipu letećeg robota, a vojni stručnjaci su zabrinuti implikacijama koje on može imati kada je u pitanju budućnost ratovanja.

Specijalne snage Američke vojske testiraju drone PD-100, popularne “crne stršljenovr”, najnoviju vrstu minijaturnih dronova koji su sposobni samostalno letjeti u različitim sredinama, a koji, kako upozoravaju stručnjaci, predstavljaju izazov s znanstvene, tehničke, ali i etičke strane, kada je u pitanju njihova vojna ili civilna uporaba.

Dron “crni stršljen” težak je 18 grama i opremljen je običnom ili termalnom kamerom; maksimalna duljina leta iznosi približno 25 minuta, dostiže brzinu od 10 metara u sekundi i ima domet od preko jednog i pol kilometra. Njegova kamera kontrolnom terminalu prenosi video i fotografije.

Ovu nevjerojatnu napravu razvila je norveška tvrtka “Proxy Dinamix”, koja za PD-100 kaže da je to “osobni izviđački sustav” koji “agencijama za provođenje zakona pruža do sada neviđenu mogućnost obavještavanja, nadgledanja i izviđanja u džepnom izdanju, što osobi koja ga koristi omogućuje trenutnu situacijsku svijest”.

Maleni dron je u operativnoj uporabi već tri godine; britanska vojska je PD-100 prvi put koristila u Afganistanu 2012. godine. Veljače 2013. godine, Ministarstvo obrane Velike Britanije priopćilo je da planira kupnju 160 minijaturnih letećih robota, u vrijednosti od 20 milijuna funti.

“Upravljanje ovim dronovima ne razlikuje se mnogo od igranja videoigrica pomoću joysticka na konzoli poput ‘X-boxa’ ili ‘Playstation’”, rekao je vodnik Karl Boyd, član Vojske Velike Britanije, prilikom demonstracije ove naprave.

Komentar koji je ovaj tjedan objavio časopis “Nature” bavio se izazovima i posljedicama ovakvih izuma, koji, prema autorima teksta, predstavljaju “značajnu etičku odluku: da li treba pružiti potporu razvoju smrtonosnih autonomnih oružanih sustava ili mu se suprotstaviti”.

“Tehnologija je dosegla razinu na kokoj je razvoj ovakvih sustava – promatran u praksi, ako ne sa legalne strane – izvodljiv, pri čemu govorimo o roku od nekoliko godina, a ne desetljeća.

Ulog je visok: smrtonosni autonomni oružani sustavi promatraju se kao treća revolucija u ratovanju, nakon baruta i nuklearnog naoružanja”, piše Stewart Russell, profesor računalnih znanosti na Berkeleyu, Sveučilištu u Kaliforniji.

“Autonomni oružani sustavi biraju i prate mete bez intervencije ljudi; oni postaju smrtonosni kada takve mete uključuju ljudska bića. Ono što bi trebalo najviše brinuti je moguća krajnja točka ove tehnološke putanje. Mogućnosti autonomnog oružja prije će biti limitirane zakonima fizike – primjerice ograničenjima dometa, brzine i nosivosti – nego bilo kakvim nedostacima sustava umjetne inteligencije koja ga kontrolira”, zaključuje Russell.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,