Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Dronovi veli─Źine bube – novo oru┼żje vojske SAD? (VIDEO)

Dronovi veli─Źine bube – novo oru┼żje vojske SAD? (VIDEO)

nano-drone---the-Black-HornetAmeri─Źka vojska slijedi primjer Oru┼żanih snaga Velike Britanije – za svoje Specijalne jedinice nabaviti ─çe nekoliko str┼íljen-dronova

Radi se o novom tipu lete─çeg robota, a vojni stru─Źnjaci su zabrinuti implikacijama koje on mo┼że imati kada je u pitanju budu─çnost ratovanja.

Specijalne snage Ameri─Źke vojske testiraju drone PD-100, popularne “crne str┼íljenovr”, najnoviju vrstu minijaturnih dronova koji su sposobni samostalno letjeti u razli─Źitim sredinama, a koji, kako upozoravaju stru─Źnjaci, predstavljaju izazov s znanstvene, tehni─Źke, ali i eti─Źke strane, kada je u pitanju njihova vojna ili civilna uporaba.

Dron “crni str┼íljen” te┼żak je 18 grama i opremljen je obi─Źnom ili termalnom kamerom; maksimalna duljina leta iznosi pribli┼żno 25 minuta, dosti┼że brzinu od 10 metara u sekundi i ima domet od preko jednog i pol kilometra. Njegova kamera kontrolnom terminalu prenosi video i fotografije.

Ovu nevjerojatnu napravu razvila je norve┼íka tvrtka “Proxy Dinamix”, koja za PD-100 ka┼że da je to “osobni izvi─Ĺa─Źki sustav” koji “agencijama za provo─Ĺenje zakona pru┼ża do sada nevi─Ĺenu mogu─çnost obavje┼ítavanja, nadgledanja i izvi─Ĺanja u d┼żepnom izdanju, ┼íto osobi koja ga koristi omogu─çuje trenutnu situacijsku svijest”.

Maleni dron je u operativnoj uporabi ve─ç tri godine; britanska vojska je PD-100 prvi put koristila u Afganistanu 2012. godine. Velja─Źe 2013. godine, Ministarstvo obrane Velike Britanije priop─çilo je da planira kupnju 160 minijaturnih lete─çih robota, u vrijednosti od 20 milijuna funti.

“Upravljanje ovim dronovima ne razlikuje se mnogo od igranja videoigrica pomo─çu joysticka na konzoli poput ‘X-boxa’ ili ‘Playstation’”, rekao je vodnik Karl Boyd, ─Źlan Vojske Velike Britanije, prilikom demonstracije ove naprave.

Komentar koji je ovaj tjedan objavio ─Źasopis “Nature” bavio se izazovima i posljedicama ovakvih izuma, koji, prema autorima teksta, predstavljaju “zna─Źajnu eti─Źku odluku: da li treba pru┼żiti potporu razvoju smrtonosnih autonomnih oru┼żanih sustava ili mu se suprotstaviti”.

“Tehnologija je dosegla razinu na kokoj je razvoj ovakvih sustava – promatran u praksi, ako ne sa legalne strane – izvodljiv, pri ─Źemu govorimo o roku od nekoliko godina, a ne desetlje─ça.

Ulog je visok: smrtonosni autonomni oru┼żani sustavi promatraju se kao tre─ça revolucija u ratovanju, nakon baruta i nuklearnog naoru┼żanja”, pi┼íe Stewart Russell, profesor ra─Źunalnih znanosti na Berkeleyu, Sveu─Źili┼ítu u Kaliforniji.

“Autonomni oru┼żani sustavi biraju i prate mete bez intervencije ljudi; oni postaju smrtonosni kada takve mete uklju─Źuju ljudska bi─ça. Ono ┼íto bi trebalo najvi┼íe brinuti je mogu─ça krajnja to─Źka ove tehnolo┼íke putanje. Mogu─çnosti autonomnog oru┼żja prije ─çe biti limitirane zakonima fizike – primjerice ograni─Źenjima dometa, brzine i nosivosti – nego bilo kakvim nedostacima sustava umjetne inteligencije koja ga kontrolira”, zaklju─Źuje Russell.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,