Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » 5 SILA KREĆE NA MMF I SVJETSKU BANKU: Zemlje BRIKS napravili svoju razvojnu banku kao opoziciju Zapadnoj dominaciji

5 SILA KREĆE NA MMF I SVJETSKU BANKU: Zemlje BRIKS napravili svoju razvojnu banku kao opoziciju Zapadnoj dominaciji

brics-MMFBRICS je engleska skraćenica i ekonomski pojam koji se odnosi na rastući razvoj ekonomskog potencijala Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China, South Africa).

Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva ovih komplementarnih ekonomija. Pojam je uveo Jim O’Neill iz korporacije za globalna financijska istraživanja Goldman Sachs, a vrlo brzo je prihvaćen u javnosti, naročito u medijima, do te mjere da ga većina izvora vijesti iz globalnih financija koriste bez mnogo objašnjenja. Sastanak zvaničnika ovih država, održan na ljeto 2008. godine u Jekaterinburgu, nazvan je sammit BRIK.

Države BRIK-a imaju 40 % svjetskog stanovništva, odnosno 25 % kopnene teritorije.

13. travnja 2011. je u članstvo organizacije primljena Južnoafrička Republika nakon čega se za nju koristi engleska skraćenica BRIKS (eng. BRICS).

OSNOVALI BANKU KOJA ĆE KONKURIRATI MMF-u I SVJETSKOJ BANCI

Čelnici pet zemalja BRIKS grupe – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike – potpisali su jučer ugovor za stvaranje razvojne banke i hitnog rezervnog fonda, kao opozicija Zapadnoj dominaciji banaka po čitavom svijetu. Sjedište banke biti će u Kini, a jedna od regionalnih ispostava u Africi.

Ugovor su potpisali predsjednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, kineski predsjednik Si Jinping i južnoafrički predsjednik Jacob Zuma.

Kapital banke će biti jednako podijeljena među pet zemalja sudionica. Banka će imati sjedište u Shanghaiu, a prvi predsjednik banke biti će iz Indije. U početku, banka će krenuti sa 50 milijardi dolara osnivačkog kapitala.

Hitni rezervni fond imaće 100 milijardi dolara, i služiti će za pomoć zemljama da izbjegnu “kratkoročne pritiske likvidnosti, jačati globalnu financijsku sigurnosnu mrežu i biti dopuna postojećim međunarodnim aranžmanima”.

BRICS grupa je kritizirala Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da zemlje u razvoju nemaju adekvatno pravo glasa, što bi Nova razvojna banka (NDB) trebala nadomjesti pružanjem pomoći za infrastrukturne projekte.

Osnovana na zdravim bankarskim principima, NDB će ojačati suradnju među našim državama doprinijeti naporima multilateralnih i regionalnih financijskih institucija u procesu globalnog razvoja – piše u priopćenju nastalom nakom sastanka u Fortalezi, gradu na sjeveroistoku Brazila.

Zemlje iz bloka BRIKS protive se jednostranim ekonomskim i političkim mjerama od strane trećih zemalja, ali ne žele konfrontaciju sa Zapadom, izjavio je juče Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Lavrov je, nakon sastanka lidera zemalja BRIKS, rekao novinarima da se one zalažu za zajednički pristup rješavanju globalnih problema.

SAD su uvele sankcije protiv Rusije, uključujći zamrzavanje sredstava i zabrane viza za dužnosnike i poslovne ljude za koje se smatra da su bliski Putinu, što je reakcija na pripajanje Krim.

Summit BRIKS je u velikoj mjeri viđen kao mogućnost za Putina da poveća svoju geopolitičku prevlast usred izolacije Zapada zbog krize u Ukrajini.
 

 
 
(tanjug, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18103"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , ,