Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » 5 SILA KRE─ćE NA MMF I SVJETSKU BANKU: Zemlje BRIKS napravili svoju razvojnu banku kao opoziciju Zapadnoj dominaciji

5 SILA KRE─ćE NA MMF I SVJETSKU BANKU: Zemlje BRIKS napravili svoju razvojnu banku kao opoziciju Zapadnoj dominaciji

brics-MMFBRICS je engleska skra─çenica i ekonomski pojam koji se odnosi na rastu─çi razvoj ekonomskog potencijala Brazila, Rusije, Indije i Kine (Brazil, Russia, India, China, South Africa).

Implicitno, ti─Źe se ekonomskog savezni┼ítva ovih komplementarnih ekonomija. Pojam je uveo Jim O’Neill iz korporacije za globalna financijska istra┼żivanja Goldman Sachs, a vrlo brzo je prihva─çen u javnosti, naro─Źito u medijima, do te mjere da ga ve─çina izvora vijesti iz globalnih financija koriste bez mnogo obja┼ínjenja. Sastanak zvani─Źnika ovih dr┼żava, odr┼żan na ljeto 2008. godine u Jekaterinburgu, nazvan je sammit BRIK.

Dr┼żave BRIK-a imaju 40 % svjetskog stanovni┼ítva, odnosno 25 % kopnene teritorije.

13. travnja 2011. je u ─Źlanstvo organizacije primljena Ju┼żnoafri─Źka Republika nakon ─Źega se za nju koristi engleska skra─çenica BRIKS (eng. BRICS).

OSNOVALI BANKU KOJA ─ćE KONKURIRATI MMF-u I SVJETSKOJ BANCI

─îelnici pet zemalja BRIKS grupe – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Ju┼żnoafri─Źke Republike – potpisali su ju─Źer ugovor za stvaranje razvojne banke i hitnog rezervnog fonda, kao opozicija Zapadnoj dominaciji banaka po ─Źitavom svijetu. Sjedi┼íte banke biti ─çe u Kini, a jedna od regionalnih ispostava u Africi.

Ugovor su potpisali predsjednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, kineski predsjednik Si Jinping i ju┼żnoafri─Źki predsjednik Jacob Zuma.

Kapital banke ─çe biti jednako podijeljena me─Ĺu pet zemalja sudionica. Banka ─çe imati sjedi┼íte u Shanghaiu, a prvi predsjednik banke biti ─çe iz Indije. U po─Źetku, banka ─çe krenuti sa 50 milijardi dolara osniva─Źkog kapitala.

Hitni rezervni fond ima─çe 100 milijardi dolara, i slu┼żiti ─çe za pomo─ç zemljama da izbjegnu “kratkoro─Źne pritiske likvidnosti, ja─Źati globalnu financijsku sigurnosnu mre┼żu i biti dopuna postoje─çim me─Ĺunarodnim aran┼żmanima”.

BRICS grupa je kritizirala Svjetsku banku i Me─Ĺunarodni monetarni fond da zemlje u razvoju nemaju adekvatno pravo glasa, ┼íto bi Nova razvojna banka (NDB) trebala nadomjesti pru┼żanjem pomo─çi za infrastrukturne projekte.

Osnovana na zdravim bankarskim principima, NDB ─çe oja─Źati suradnju me─Ĺu na┼íim dr┼żavama doprinijeti naporima multilateralnih i regionalnih financijskih institucija u procesu globalnog razvoja – pi┼íe u priop─çenju nastalom nakom sastanka u Fortalezi, gradu na sjeveroistoku Brazila.

Zemlje iz bloka BRIKS protive se jednostranim ekonomskim i politi─Źkim mjerama od strane tre─çih zemalja, ali ne ┼żele konfrontaciju sa Zapadom, izjavio je ju─Źe Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Lavrov je, nakon sastanka lidera zemalja BRIKS, rekao novinarima da se one zala┼żu za zajedni─Źki pristup rje┼íavanju globalnih problema.

SAD su uvele sankcije protiv Rusije, uklju─Źuj─çi zamrzavanje sredstava i zabrane viza za du┼żnosnike i poslovne ljude za koje se smatra da su bliski Putinu, ┼íto je reakcija na pripajanje Krim.

Summit BRIKS je u velikoj mjeri vi─Ĺen kao mogu─çnost za Putina da pove─ça svoju geopoliti─Źku prevlast usred izolacije Zapada zbog krize u Ukrajini.
 

 
 
(tanjug, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18103"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , ,