Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NE MOGU SVOJ PLANET SPASITI, A DRUGI BI GRADILI: DARPA ima plan kako će Mars pretvoriti u planet pun života

NE MOGU SVOJ PLANET SPASITI, A DRUGI BI GRADILI: DARPA ima plan kako će Mars pretvoriti u planet pun života

darpa-ima-plan-kako-ce-mars-pretvoriti-u-planet-pun-zivotaLjudi već desetljećima maštaju o posjeti Marsu, a znanstvenici i o njegovom naseljavanju. Ta je opcija, čini se, sada bliža nego ikad zahvaljujući planu SAD-a. No pitanje je, da li je to demagogija i propaganda koju samo šalje NASA?

Sa tehnologijom s kojom bi započeli život na Marsu i sagradili naselja, bi mogli napraviti Zemlju daleko napredniju i bolju i pogurati čitavo čovječanstvo stotine godina unaprijed. No takvu tehnologiju, na žalost SAD ne posjeduje, i to je najveća obmana ikada. No poslušajmo kakvi su njihovi planovi.

Ljudska noga još uvijek nije stupila na tlo Marsa i zapravo je još uvijek veliko pitanje kada će se to dogoditi. Iako na tom planetu još nisu pronađeni konkretni znakovi života, to nije obeshrabrilo znanstvenu zajednicu da pokuša smisliti rješenje za nastanjivanje ‘Crvenog planeta’.

Dosad najveći korak u tom smjeru najavila je DARPA, agencija odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a. Ukratko, ta je agencija iznijela plan koji uključuje zagrijavanje i zgušnjavanje atmosfere Marsa uz pomoć fotosintetskih organizama uključujući i biljke te bakterije, piše IFLScience.

Tako bi Mars zapravo postao ‘druga verzija Zemlje’, tj. druga verzija atmosferskih uvjeta koji su prisutni na našem planetu.

Vjerojatnost teraformiranja Crvenog planeta još je uvijek vrlo, vrlo mala. No, DARPA tvrdi da sada napokon postoji tehnologija potrebna za transformaciju negostoljubivih područja ne samo na Zemlji, već i u svemiru.

Nakon što se tehnologija usavrši i isproba upravo na Zemlji, sljedeći cilj je Mars.

Naravno, uvijek postoji i mogućnost da se plan DARPA-e nikada neće maknuti s mrtve točke, no on daje nadu da će naseljavanje Marsa i pretvaranje tog planeta u mjesto ugodno za život zaista biti moguće.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(24sata.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,