Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Za┼íto je zaboravljeno vrijeme kada su pari┼íki muslimani pomogli ┼Żidovima da pobjegnu od nacista?

Za┼íto je zaboravljeno vrijeme kada su pari┼íki muslimani pomogli ┼Żidovima da pobjegnu od nacista?

les-hommes-libresEvo jedne stavke koja je izostavljena iz ud┼żbenika. Francuski film iz 2011. godine, “Slobodni ljudi”, prenio je nevjerojatnu povijest o tome kako su muslimani pru┼żili uto─Źi┼íte francuskim ┼Żidovima u Parizu, koji je bio pod nacisti─Źkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata

Film je inspiriran pravim doga─Ĺajima, a “Schindlera” u ovom slu─Źaju predstavlja Si Kadur Bengabrit, koji je bio hod┼ża Velike d┼żamije u Parizu do 1954. godine, prenosi nytimes.com

Pod tvr─Ĺavom mozaika i vrtovima mira koje zauzimaju ─Źitav blok Latinske ─Źetvrti, nalaze se podzemni tuneli koji su nekada slu┼żili za skrivanje pokreta otpora i francuskih ┼Żidova, koji su tamo mogli dobiti certifikate o muslimanskom identitetu.

U me─Ĺuvremenu, Bengabrit, mudri religijski i politi─Źki vo─Ĺa, pokazivao je nacisti─Źkim ─Źasnicima i njihovim ┼żenama d┼żamiju, bez znanja ┼íto se ispod nje krije.

Sjevernoafri─Źki ┼Żidov po imenu Albert Asulin, koji je pobjegao iz njema─Źkog logora, opisao je svoje iskustvo sakrivanja u d┼żamiji:

“Najmanje 1.732 borca ÔÇőÔÇőpokreta otpora krilo se u podzemnim tunelima. Tu su se nalazili i muslimani i kr┼í─çani i ┼żidovi. ┼Żidova je bilo najvi┼íe “.

Osiguravanje uto─Źi┼íta za ┼Żidove bilo je spontano, ┼íto je vjerojatno razlog za┼íto izostaju to─Źni povijesni zapisi.


Neki tvrde da je spa┼íeno na tisu─çe ┼Żidova, dok drugi tvrde da ih je spa┼íeno par desetaka. Trenutni hod┼ża Velike d┼żamije u Parizu, Dalil Bubekir, intervjuiran je 2006. godine od strane Roberta Satloffa, ravnatelja Instituta za politiku Bliskog istoka u Washingtonu.

U Satlofovoj knjizi “Me─Ĺu pravednima”, Bubekir je potvrdio da je oko 100 ┼Żidova dobilo muslimanske identitete prema podacima d┼żamije, prilo┼żiv┼íi uz to kopiju dokumenta iz 1940. godine u kojem je izra┼żena sumnja nacista da osoblje d┼żamije daje la┼żne muslimanske identitete ┼Żidovima.

Najpoznatiji slu─Źaj izbjeglice iz d┼żamije jeste Simon Hilali, sefardski ┼Żidov koji je pre┼żivio Holokaust pretvaraju─çi se da je Arapin po imenu Salim uz Bengrabitovu pomo─ç i koji je kasnije postao najpopularniji pjeva─Ź koji je pjevao na arapskom jeziku u to vrijeme.

Nijemci su bili toliko sumnji─Źavi po pitanju ovog ┼żidovskog glazbenika da je Bengabrit urezao ime Hilalijevog izmi┼íljenog muslimanskog djede na jedan od spomenika u pari┼íkom muslimanskom groblju.

Simon Hilali se pojavljuje u gorespomenutom filmu u kojem glumi jednu od glavnih uloga.

Re┼żiser filma “Slobodni ljudi” zala┼że se da se taj film pu┼íta u ┼íkolama. “On odaje po┼ítu onim ljudima u na┼íoj povijesti koji su ostali nevidljivi”, rekao je za New York Times.

“Prikazana je druga realnost u kojoj su muslimani i ┼Żidovi sura─Ĺivali zajedno. Moramo se toga ponosno sje─çati”.

Name─çe se pitanje da li ─çe francuski ┼Żidovi, kr┼í─çani ili bilo koji drugi danas imati humanosti i savjesti u─Źiniti isto za svoju muslimansku bra─çu i sestre kada do─Ĺe do njihovog progona?

Messy Nessy (messynessychic.com)
 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,