Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA BI IM OMOGUĆILA SVE: Evo kako bi Europa izgledala da je Hitler pokorio SSSR!

RUSIJA BI IM OMOGUĆILA SVE: Evo kako bi Europa izgledala da je Hitler pokorio SSSR!

operacija-barbarossa-hitler“Moramo samo nogom provaliti vrata, i cijela trula struktura će se urušiti.”

Ova rečenica Adolfa Hitlera označila je možda i najveću grešku u procjeni u povijesti ratovanja, nakon što su nacisti potcijenili Sovjetski savez 22. lipnja 1941. godine. Međutim, ne možemo a da se ne zapitamo kako bi Europa izgledala da je Hitlerova procjena bila ispravna?

Adolf Hitler i njegovi generali bili su uvjereni da će se SSSR srušiti kao kula od karata u “Operaciji Barbarossa”, najvećem vojnom napadu ikada provedenom.

Sile Osovine otvorile su 2.900 kilometara dugačak front od Baltika do Crnog mora, a Ruse su napale s više od četiri milijuna vojnika, 3.600 tenkova, više od 4.000 zrakoplova, kao i 46.000 komada teškog artiljerijskog naoružanja.

Cilj je, pored Hitlerovog suludog projekta o “kolonizaciji istočne Europe i uništavanja inferiornih slavenskih naroda i židovskog boljševizma”, imao i jedan drugi, strateški mnogo bitniji cilj – preuzimanje ogromnih izvora energenata u SSSR.

Prema povijesnim spisima iz Nacionalne knjižnice u Moskvi, Sovjeti su od starta znali da Hitler planira invaziju, a pakt o nenapadanju koji su potpisali sovjetski ministar vanjskih poslova Vjaceslav Molotov i njegov njemački kolega Joachim von Ribbentrop bio je samo kupovina vremena, jer su i jedni i drugi znali da je rat neizbježan.

Zeleno svjetlo za “Barbarossu”

Sile osovine napale su u tri velike skupine: Sjeverna armija je za cilj imala pokoravanje Baltika, Centralna je jurišala ka Moskvi, dok je Južna imala možda i najvažniji zadatak – da osigura izvore energenata na Kavkazu.

A juriš je krenuo impozantno. Do sedamnaestog dana ofanzive, nacisti su do nogu potukli Sovjete, uništivši više od 2.000 tenkova ,1.400 komada topničkog oružja, dok je 300 tisuća vojnika Crvene armije zarobljeno.

Dominacija njemačke armije je trajala nekoliko mjeseci, a ta nadmoć opila je Hitlera koji je, ponesen tim osjećajem snage i sile napravio kardinalnu grešku i pomislio da sile Osovine pored sovjetske vojske mogu pobijediti i – sovjetsku zimu.

To je Crvenoj armiji dalo vremena da se pregrupira i započne kontraofanzivu 5. prosinca 1941. godine, koja je rezultirala potpunim krahom Hitlerove armije, koja je iz skoro sigurne situacije izašla kao poražena i osramoćena.

“Ruski kolos … je bio vrlo potcijenjen s naše strane … kad god smo im uništili deset divizija, oni su stvarali nove.” Ovo su bile riječi njemačkog generala Franca Hadlera 1941. godine.

Posljedice Hitlerovog eventualnog osvajanja SSSR

Slom operacije “Barbarossa” oblikovao je svijet u nadolazećim desetljećima, i kreirao globalnu geopolitičku scenu. Da je Hitler uspio slomiti SSSR i dokopa se ogromnih resursa, nacistička armija bi doživjela neslućeni rast i jačanje kapaciteta u svim poljima, a vojna industrija bi procvjetala.

Rusi bi bili potpuno uništeni, a Velika Britanija i Francuska ne bi mogle ozbiljno zaprijetiti nacistima. Francuska je ionako već bila pokorena prije “Barbarosse”, a Britanci bi najvjerojatnije doživjeli sudbinu izoliranog, opkoljenog otoka, te bi, bez pomoći ključnih europskih saveznika, ubrzo potpali pod Hitlerovu vlast.

Velika energetska moć bi Hitleru dala krila i mogućnost da opskrbljuje svoje saveznike, Italiju i Japan, te bi i oni još jači dočekali ulazak SAD u rat naredne godine. Bez pomoći Rusije, uz pokorenu Francusku i izoliranu i odsječenu Britaniju, Sjedinjene Države, koliko god moćne bile, teško da bi se same mogle suprotstaviti Trojnom paktu.

Da ne pričamo o manjim saveznicima Trećeg rajha, poput Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Rumunjske, koje bi potpunosti zagospodarile regijom i provodile naredbe Adolfa Hitlera, pri čemu bi kompletna Europa bila pod čizmom nacista.

Srećom, zahvaljujući Hitlerovom potcjenjivanju prije svega sovjetske zime, ali i borbenog duha slavenskih naroda, ova mračna budućnost ostala je samo u domeni fikcije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,