Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA BI IM OMOGU─ćILA SVE: Evo kako bi Europa izgledala da je Hitler pokorio SSSR!

RUSIJA BI IM OMOGU─ćILA SVE: Evo kako bi Europa izgledala da je Hitler pokorio SSSR!

operacija-barbarossa-hitler“Moramo samo nogom provaliti vrata, i cijela trula struktura ─çe se uru┼íiti.”

Ova re─Źenica Adolfa Hitlera ozna─Źila je mo┼żda i najve─çu gre┼íku u procjeni u povijesti ratovanja, nakon ┼íto su nacisti potcijenili Sovjetski savez 22. lipnja 1941. godine. Me─Ĺutim, ne mo┼żemo a da se ne zapitamo kako bi Europa izgledala da je Hitlerova procjena bila ispravna?

Adolf Hitler i njegovi generali bili su uvjereni da ─çe se SSSR sru┼íiti kao kula od karata u “Operaciji Barbarossa”, najve─çem vojnom napadu ikada provedenom.

Sile Osovine otvorile su 2.900 kilometara duga─Źak front od Baltika do Crnog mora, a Ruse su napale s vi┼íe od ─Źetiri milijuna vojnika, 3.600 tenkova, vi┼íe od 4.000 zrakoplova, kao i 46.000 komada te┼íkog artiljerijskog naoru┼żanja.

Cilj je, pored Hitlerovog suludog projekta o “kolonizaciji isto─Źne Europe i uni┼ítavanja inferiornih slavenskih naroda i ┼żidovskog bolj┼íevizma”, imao i jedan drugi, strate┼íki mnogo bitniji cilj – preuzimanje ogromnih izvora energenata u SSSR.

Prema povijesnim spisima iz Nacionalne knji┼żnice u Moskvi, Sovjeti su od starta znali da Hitler planira invaziju, a pakt o nenapadanju koji su potpisali sovjetski ministar vanjskih poslova Vjaceslav Molotov i njegov njema─Źki kolega Joachim von Ribbentrop bio je samo kupovina vremena, jer su i jedni i drugi znali da je rat neizbje┼żan.

Zeleno svjetlo za “Barbarossu”

Sile osovine napale su u tri velike skupine: Sjeverna armija je za cilj imala pokoravanje Baltika, Centralna je juri┼íala ka Moskvi, dok je Ju┼żna imala mo┼żda i najva┼żniji zadatak – da osigura izvore energenata na Kavkazu.

A juri┼í je krenuo impozantno. Do sedamnaestog dana ofanzive, nacisti su do nogu potukli Sovjete, uni┼ítiv┼íi vi┼íe od 2.000 tenkova ,1.400 komada topni─Źkog oru┼żja, dok je 300 tisu─ça vojnika Crvene armije zarobljeno.

Dominacija njema─Źke armije je trajala nekoliko mjeseci, a ta nadmo─ç opila je Hitlera koji je, ponesen tim osje─çajem snage i sile napravio kardinalnu gre┼íku i pomislio da sile Osovine pored sovjetske vojske mogu pobijediti i – sovjetsku zimu.

To je Crvenoj armiji dalo vremena da se pregrupira i zapo─Źne kontraofanzivu 5. prosinca 1941. godine, koja je rezultirala potpunim krahom Hitlerove armije, koja je iz skoro sigurne situacije iza┼íla kao pora┼żena i osramo─çena.

“Ruski kolos … je bio vrlo potcijenjen s na┼íe strane … kad god smo im uni┼ítili deset divizija, oni su stvarali nove.” Ovo su bile rije─Źi njema─Źkog generala Franca Hadlera 1941. godine.

Posljedice Hitlerovog eventualnog osvajanja SSSR

Slom operacije “Barbarossa” oblikovao je svijet u nadolaze─çim desetlje─çima, i kreirao globalnu geopoliti─Źku scenu. Da je Hitler uspio slomiti SSSR i dokopa se ogromnih resursa, nacisti─Źka armija bi do┼żivjela neslu─çeni rast i ja─Źanje kapaciteta u svim poljima, a vojna industrija bi procvjetala.

Rusi bi bili potpuno uni┼íteni, a Velika Britanija i Francuska ne bi mogle ozbiljno zaprijetiti nacistima. Francuska je ionako ve─ç bila pokorena prije “Barbarosse”, a Britanci bi najvjerojatnije do┼żivjeli sudbinu izoliranog, opkoljenog otoka, te bi, bez pomo─çi klju─Źnih europskih saveznika, ubrzo potpali pod Hitlerovu vlast.

Velika energetska mo─ç bi Hitleru dala krila i mogu─çnost da opskrbljuje svoje saveznike, Italiju i Japan, te bi i oni jo┼í ja─Źi do─Źekali ulazak SAD u rat naredne godine. Bez pomo─çi Rusije, uz pokorenu Francusku i izoliranu i odsje─Źenu Britaniju, Sjedinjene Dr┼żave, koliko god mo─çne bile, te┼íko da bi se same mogle suprotstaviti Trojnom paktu.

Da ne pri─Źamo o manjim saveznicima Tre─çeg rajha, poput Hrvatske, Bugarske, Ma─Ĺarske i Rumunjske, koje bi potpunosti zagospodarile regijom i provodile naredbe Adolfa Hitlera, pri ─Źemu bi kompletna Europa bila pod ─Źizmom nacista.

Sre─çom, zahvaljuju─çi Hitlerovom potcjenjivanju prije svega sovjetske zime, ali i borbenog duha slavenskih naroda, ova mra─Źna budu─çnost ostala je samo u domeni fikcije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,