Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Po─Źeo raspad: Teksas pred izlaskom iz SAD-a?

Po─Źeo raspad: Teksas pred izlaskom iz SAD-a?

amerika-senat-kongresOvih dana guverner Teksasa Greg Ebbott potpisao je naredbu o formiranju skladišta zlata i srebra na svojoj teritoriji, u koje vlada namjerava smjestiti zalihe dragocjenih metala u iznosu od 2 milijarde dolara, a koje se sada nalaze u prostorijama Sustava Federalnih rezervi SAD-a

Teksas je uvijek bio i ostao poseban po tome, kako novinari podsje─çaju, ┼íto u njemu nikada nije umirala ideja o izlasku iz sastava Sjedinjenih Dr┼żava.

Po njihovom mi┼íljenju, guverner Teksasa “odlu─Źio je posti─çi ve─çu financijsku samostalnost i sigurnost”. U skladu s ameri─Źkim zakonodavstvom, zlato se mo┼że skladi┼ítiti najdalje 150 milja od Federalnih rezervi, a udaljenost do Teksasa prema┼íuje tu cifru vi┼íe nego deset puta.

U svakom slu─Źaju, odluka teksa┼íkog guvernera predstavlja presedan.

Odmah poslije ponovnog izbora Baracka Obame, njema─Źki list Der Welt ukazao je da su u svakoj od pedeset ameri─Źkih dr┼żava formirane grupe gra─Ĺana koje tra┼że izlazak svoje dr┼żave iz sastava SAD.

List dalje navodi da “prema njihovom osje─çanju – dr┼żava ih dr┼żi u ropstvu i oni ┼żele oti─çi, samo bez gra─Ĺanskog rata. Na tom popisu Teksas vodi, a to nije slu─Źajno”.

U stvari, peticija Teksasa o izlasku iz sastava SAD-a, koja navodi da su ekonomski problemi SAD-a rezultat nesposobnosti federalne vlade da reformira prora─Źunsku politiku, prikupila je 100.000 potpisa umjesto minimalno potrebnih 25 tisu─ça.

Teksas danas nije samo ba┼ítina, blago re─Źeno, onih koji nedovoljno vole “crnog” predsjednika i konzervativno raspolo┼żene republikance, nego i dr┼żava dva jezika u kojoj je usporedo s engleskim i ┼ípanjolski slu┼żbeni dr┼żavni jezik.

Teksas je tako─Ĺer jedina dr┼żava Amerike koja ima pravo provesti referendum o pitanju odvajanja, kao i pravo da podi┼że svoju teksa┼íku zastavu na istu razinu s dr┼żavnom.

Druga dr┼żava po teritoriju u dana┼ínjim Sjedinjenim dr┼żavama, postala je samostalna dr┼żava – Republika Teksas – poslije vi┼íemjese─Źnog rata za neovisnost s Meksikom. Ta dr┼żava imala je suverenitet od 1836. do 1845.

Ipak, konfrontacija s ju┼żnim susjedom odnosila je suvi┼íe snage i zato su vlasti Teksasa, unato─Ź volji ve─çine gra─Ĺana republike, zatra┼żile od Washingtona pokroviteljstvo, istina, pod va┼żnim uvjetom: da Teksas u svakom trenutku ima pravo iza─çi iz sastava SAD-a.

Danas prista┼íe neovisnosti Teksasa, uklju─Źuju─çi i pokret “Republika Teksas” koji postoji od 1950-ih, tvrde da je odluka o ulasku u savez bila podmetnuta i da je dr┼żava bila anektirana, tj. da je od tada pod okupacijom.

U Teksasu ima dosta odlu─Źnih ljudi koji rade na pribli┼żavanju dana neovisnosti ne samo na rije─Źima i preko peticija. Neki od njih s oru┼żjem u rukama ratuju u Donbasu protiv ukrajinskih marioneta Washingtona.

U samom Teksasu od 1984. postoji takozvana Teksaška laka pješadija. U studenom 1944. osnovana je i Teksaška ustavna milicija. Ukupan broj tih paravojnih formacija, prema raznim procjenama, sada iznosi od 150 do 250 tisuća boraca.


Aktivisti milicije Republike Teksas konstantno vode kampanju “birokratskog terorizma” ometaju─çi djelatnost federalnih organa i sudova dr┼żave tako ┼íto ih obasipaju fiktivnim tu┼żbama i ─Źekovima bez pokri─ça.

Teksa┼íki milicioneri se ne ograni─Źavaju radom “s papirima”. Oni povremeno izvode teroristi─Źke napade i izravno se sukobljavaju sa vlastima. Mediji nastoje pre┼íutjeti takve vijesti. Kao takav primjer mo┼że se navesti opkoljavanje boraca milicije Republike Teksas od strane federalnih formacija u Fort Davisu u prolje─çe 1997.

“Nama je potrebna neovisnost zato ┼íto smo druga─Źiji. Mi se apsolutno ne sla┼żemo s politikom federalne vlade SAD “, izjavio je u prolje─çe 2015. u intervjuu ruskim medijima Nathan Smith, rukovoditelj sto┼żera nacionalisti─Źkog pokreta Teksasa, najve─çe ameri─Źke organizacije koja se zala┼żu za neovisnost dr┼żave. “Ako se pogleda i izra─Źuna koliko mi dajemo federalnoj vladi, onda sve postaje jasno”.

Uvjereni da oni hrane, opskrbljuju i naoru┼żavaju preostalu Ameriku, Teksa┼íani su pokazali spremnost da se odreknu dolara iz federalnog prora─Źuna ─Źak u najakutnijem trenutku financijske krize u travnju 2009. Tada┼ínji guverner dr┼żave James Perry, sudjeluju─çi tih dana u prosvjedima protiv pove─çanja poreza, otvoreno je priop─çio o mogu─çnosti izlaska Teksasa iz sastava SAD: “Mi imamo mnogo scenarija …

Ako Washington nastavi gurati nos u poslove Amerikanaca, onda vrag zna do ─Źega to mo┼że dovesti. Teksas je jedinstveno mjesto i po duhu veoma neovisno … Kad smo se pripojili SAD-u, u─Źinili smo to pod uvjetom da ─çe nam biti dozvoljeno da se odvojimo, ako to po┼żelimo … “

Dolar je danas u su┼ítini jedina karika koja povezuje ljude vrlo razli─Źite u pogledu etni─Źke i vjerske pripadnosti. Svaki cent sve ve─çeg nacionalnog duga SAD sve vi┼íe razotkriva tu okolnost. Jo┼í prije dva desetlje─ça SAD su se iz najve─çeg kreditora u svijetu pretvorile u najve─çeg du┼żnika u svijetu.

Dr┼żavni dug je ve─ç prema┼íio astronomsku cifru od 18 bilijuna i dalje raste brzinom ve─çom od 10 tisu─ça dolara u sekundi. Drugim rije─Źima, neovisnost Teksasa pribli┼żava se brzinom ve─çom od 600 tisu─ça dolara na sat.

Danas se oko 25% gra─Ĺana Teksasa zala┼że za momentalno progla┼íavanje nezavisnosti svoje dr┼żave, 35% smatra da njihova dr┼żava ima pravo na odvajanje.

“Dr┼żava usamljene zvijezde” vrlo je bogata naftom i u SAD je ne samo druga po teritoriju, nego i po broju stanovni┼ítva (vi┼íe od 23 milijuna ljudi) i po ekonomskom blagostanju (tijekom 2010-ih otvoreno je vi┼íe od 40% novih radnih mjesta od ukupnog broja mjesta koja su se u to vrijeme pojavila u Americi).

Zato je u pisanoj molbi o izlasku iz sastava SAD-a navedeno: “Uzimaju─çi u obzir da dr┼żava Teksas ima uravnote┼żen prora─Źun i da je na 15-om mjestu me─Ĺu najve─çim gospodarstvima svijeta, njen izlazak iz sastava saveznih dr┼żava se prakti─Źno mo┼że realizirati”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21746"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,