Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Počeo raspad: Teksas pred izlaskom iz SAD-a?

Počeo raspad: Teksas pred izlaskom iz SAD-a?

amerika-senat-kongresOvih dana guverner Teksasa Greg Ebbott potpisao je naredbu o formiranju skladišta zlata i srebra na svojoj teritoriji, u koje vlada namjerava smjestiti zalihe dragocjenih metala u iznosu od 2 milijarde dolara, a koje se sada nalaze u prostorijama Sustava Federalnih rezervi SAD-a

Teksas je uvijek bio i ostao poseban po tome, kako novinari podsjećaju, što u njemu nikada nije umirala ideja o izlasku iz sastava Sjedinjenih Država.

Po njihovom mišljenju, guverner Teksasa “odlučio je postići veću financijsku samostalnost i sigurnost”. U skladu s američkim zakonodavstvom, zlato se može skladištiti najdalje 150 milja od Federalnih rezervi, a udaljenost do Teksasa premašuje tu cifru više nego deset puta.

U svakom slučaju, odluka teksaškog guvernera predstavlja presedan.

Odmah poslije ponovnog izbora Baracka Obame, njemački list Der Welt ukazao je da su u svakoj od pedeset američkih država formirane grupe građana koje traže izlazak svoje države iz sastava SAD.

List dalje navodi da “prema njihovom osjećanju – država ih drži u ropstvu i oni žele otići, samo bez građanskog rata. Na tom popisu Teksas vodi, a to nije slučajno”.

U stvari, peticija Teksasa o izlasku iz sastava SAD-a, koja navodi da su ekonomski problemi SAD-a rezultat nesposobnosti federalne vlade da reformira proračunsku politiku, prikupila je 100.000 potpisa umjesto minimalno potrebnih 25 tisuća.

Teksas danas nije samo baština, blago rečeno, onih koji nedovoljno vole “crnog” predsjednika i konzervativno raspoložene republikance, nego i država dva jezika u kojoj je usporedo s engleskim i španjolski službeni državni jezik.

Teksas je također jedina država Amerike koja ima pravo provesti referendum o pitanju odvajanja, kao i pravo da podiže svoju teksašku zastavu na istu razinu s državnom.

Druga država po teritoriju u današnjim Sjedinjenim državama, postala je samostalna država – Republika Teksas – poslije višemjesečnog rata za neovisnost s Meksikom. Ta država imala je suverenitet od 1836. do 1845.

Ipak, konfrontacija s južnim susjedom odnosila je suviše snage i zato su vlasti Teksasa, unatoč volji većine građana republike, zatražile od Washingtona pokroviteljstvo, istina, pod važnim uvjetom: da Teksas u svakom trenutku ima pravo izaći iz sastava SAD-a.

Danas pristaše neovisnosti Teksasa, uključujući i pokret “Republika Teksas” koji postoji od 1950-ih, tvrde da je odluka o ulasku u savez bila podmetnuta i da je država bila anektirana, tj. da je od tada pod okupacijom.

U Teksasu ima dosta odlučnih ljudi koji rade na približavanju dana neovisnosti ne samo na riječima i preko peticija. Neki od njih s oružjem u rukama ratuju u Donbasu protiv ukrajinskih marioneta Washingtona.

U samom Teksasu od 1984. postoji takozvana Teksaška laka pješadija. U studenom 1944. osnovana je i Teksaška ustavna milicija. Ukupan broj tih paravojnih formacija, prema raznim procjenama, sada iznosi od 150 do 250 tisuća boraca.

Aktivisti milicije Republike Teksas konstantno vode kampanju “birokratskog terorizma” ometajući djelatnost federalnih organa i sudova države tako što ih obasipaju fiktivnim tužbama i čekovima bez pokrića.

Teksaški milicioneri se ne ograničavaju radom “s papirima”. Oni povremeno izvode terorističke napade i izravno se sukobljavaju sa vlastima. Mediji nastoje prešutjeti takve vijesti. Kao takav primjer može se navesti opkoljavanje boraca milicije Republike Teksas od strane federalnih formacija u Fort Davisu u proljeće 1997.

“Nama je potrebna neovisnost zato što smo drugačiji. Mi se apsolutno ne slažemo s politikom federalne vlade SAD “, izjavio je u proljeće 2015. u intervjuu ruskim medijima Nathan Smith, rukovoditelj stožera nacionalističkog pokreta Teksasa, najveće američke organizacije koja se zalažu za neovisnost države. “Ako se pogleda i izračuna koliko mi dajemo federalnoj vladi, onda sve postaje jasno”.

Uvjereni da oni hrane, opskrbljuju i naoružavaju preostalu Ameriku, Teksašani su pokazali spremnost da se odreknu dolara iz federalnog proračuna čak u najakutnijem trenutku financijske krize u travnju 2009. Tadašnji guverner države James Perry, sudjelujući tih dana u prosvjedima protiv povećanja poreza, otvoreno je priopćio o mogućnosti izlaska Teksasa iz sastava SAD: “Mi imamo mnogo scenarija …

Ako Washington nastavi gurati nos u poslove Amerikanaca, onda vrag zna do čega to može dovesti. Teksas je jedinstveno mjesto i po duhu veoma neovisno … Kad smo se pripojili SAD-u, učinili smo to pod uvjetom da će nam biti dozvoljeno da se odvojimo, ako to poželimo … “

Dolar je danas u suštini jedina karika koja povezuje ljude vrlo različite u pogledu etničke i vjerske pripadnosti. Svaki cent sve većeg nacionalnog duga SAD sve više razotkriva tu okolnost. Još prije dva desetljeća SAD su se iz najvećeg kreditora u svijetu pretvorile u najvećeg dužnika u svijetu.

Državni dug je već premašio astronomsku cifru od 18 bilijuna i dalje raste brzinom većom od 10 tisuća dolara u sekundi. Drugim riječima, neovisnost Teksasa približava se brzinom većom od 600 tisuća dolara na sat.

Danas se oko 25% građana Teksasa zalaže za momentalno proglašavanje nezavisnosti svoje države, 35% smatra da njihova država ima pravo na odvajanje.

“Država usamljene zvijezde” vrlo je bogata naftom i u SAD je ne samo druga po teritoriju, nego i po broju stanovništva (više od 23 milijuna ljudi) i po ekonomskom blagostanju (tijekom 2010-ih otvoreno je više od 40% novih radnih mjesta od ukupnog broja mjesta koja su se u to vrijeme pojavila u Americi).

Zato je u pisanoj molbi o izlasku iz sastava SAD-a navedeno: “Uzimajući u obzir da država Teksas ima uravnotežen proračun i da je na 15-om mjestu među najvećim gospodarstvima svijeta, njen izlazak iz sastava saveznih država se praktično može realizirati”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21746"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,