Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » STVARNO JE POČELO: Ove 2 stvari o novim hrvatskim osobnim iskaznicama su vam prešutjeli!

STVARNO JE POČELO: Ove 2 stvari o novim hrvatskim osobnim iskaznicama su vam prešutjeli!

osobna-iskaznica-rfidPotpisivanjem navedenog ugovora, podnositelj zahtjeva za novom osobnom iskaznicom AKD-u dopušta da upravlja njegovim podatcima. Navedena tvrtka zauzvrat mora preuzeti obavezu primjerenog ophođenja. Mislili ste da je ugovor sporna stvar kod novih osobnih iskaznica? Nelogičnosti se nastavljaju nizati

Priča o novim osobnim iskaznicama nastavlja se u ne baš svijetlom tonu. Naime, veliki broj građana čije su stare osobne iskaznice istekle na šalterima MUP-a dočekalo je neugodno iznenađenje. Onim građanima koji su primorani izrađivati nove osobne iskaznice uručeni su ugovori državne tvrtke AKD koja izrađuje nove osobne. Večernji list javlja kako se ugovorom reguliraju međusobni odnosi.

Potpisivanjem navedenog ugovora podnositelj zahtjeva za novom osobnom iskaznicom AKD-u dopušta da upravlja njegovim podatcima. Navedena tvrtka zauzvrat mora preuzeti obavezu primjerenog ophođenja. Mislili ste da je ugovor sporna stvar kod novih osobnih iskaznica? Nelogičnosti se nastavljaju nizati…

Ukoliko nemate pristup internetu, utoliko će vam nova osobna iskaznica koju ste izradili postati nevažećom. Razlog? Mora se u roku od 90 dana akvitirati putem interneta. Zbog svega navedenog postavlja se pitanje kako će osobe s ograničenim pristupom internetu ili osobe koje nemaju pristupa internetu aktivitirati svoj dokument. Naravno, postavlja se i pitanje čemu aktivacija putem interneta? No, osim navedena dva nelogična problema, postavlja se problem roka trajanja.

Na stranicama za aktivaciju osobne iskaznice navodi se da je rok trajanja osobne iskaznice pet godina. Certifikati traju samo pet godina. Naravno, tu je i problem potencijalnog oštećenja dokumenta. Ove osobne iskaznice su kontaktne pa se pretjeranom upotrebom i ”uništavaju”.

Glavni problemi

– Aktivacija internetom
Čip
– Rok trajanja joj je samo pet godina zbog oštećenja
– Sa zahtjevom za izdavanje dolazi i ugovor s AKD-om

Iako zasad niste primorani imati novu čipiranu osobnu iskaznicu, ne morate vaditi nove e-osobne sve dok vam ne isteknu važeće. Ako ih svejedno žele napraviti, možete to učiniti kada god želite. Moći će je izraditi svi punoljetni građani, a onima u dobi od 65. godina izdavat će se bez roka valjanosti. Vladajući se nadaju da će izrada e-osobnih smanjiti i gužve jer će se elektroničkim potpisom stvari moći obaviti bez dolaska u policijsku upravu i čekanja za predaju zahtjeva Novu osobnu iskaznicu moći će izvaditi i hrvatski državljani u inozemstvu, bez potrebe prijavljivanja na fiktivnim adresama u RH.

Zabrinjavajuća novost kod nove osobne iskaznice je ta što će sadržavati elektronički nosač podataka (čip) na kojem će biti pohranjeni podatci koji su ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata i to identifikacijski i potpisni certifikat. Ne možemo znati što nas čeka i je li priča s RFID čipovima onakva kakvu je predstavljaju oni koji kažu da će se njima kontrolirati naši životi, ali simptomatično je vidjeti da zapravo takva vrsta kontroliranja ljudi na mala vrata ulazi u Hrvatsku. Hrvati, što ćete napraviti?
 

 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,