Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKE PROGNOZE: Evo kako će svijet izgledati za 10 godina

AMERIČKE PROGNOZE: Evo kako će svijet izgledati za 10 godina

prognoze-buducnostPrivatna američka obavještajna kompanija Stratfor (Strategic Forecasting) objavila je izvješće o tome kako će svijet izgledati u idućih deset godina. Po ovim prognozama se vidi da je Amerika u velikim problemima jer su prognoze po nju najblaže rečeno pozitivne, dok je ostatak svijeta potpuno negativno prognoziran

Kroz 11 točaka, u kojima se predviđaju promjene na svjetskoj geopolitičkoj sceni, izvješće prognozira posljedice koje će usponi nekih manjih zemalja te slabljenje moći vodećih svjetskih sila donijeti, kako tvrde, ostatku svijeta.

Predviđanja koja serviraju – općenito gledano – nisu najbolja, naročito za Ruse.

Kolaps Rusije

Stratfor predviđa da će pojava individualnih grupacija u zemlji, koje će težiti autonomiji, ozbiljno narušiti stabilnost države, te da će to, uz sankcije, nestabilnost valute i skupo naoružanje, doprinijeti brojnim negativnim promjenama koje bi mogle značiti i kolaps postojećeg državnog uređenja.

Sankcije, pada cijena nafte, porast vojnih izdataka i povećan unutrašnji disbalans će oslabiti rusku središnju vladu i ruski udio u najvećoj ekonomiji svijeta. Rusija će se podijeliti u male zemlje u kojima će moć Moskve oslabiti, i koje će postati autonomne regije koje se neće slagati međusobno baš najbolje.

Uporaba nuklearnog oružja

Prema ovim predviđanjima, destabilizacija Rusije, čija su nuklearna postrojenja raspoređena na velikom geografskom području u zemlji, mogla bi natjerati SAD na upotrebu vojne sile s ciljem sprečavanja eventualne opasnost od upotrebe nuklearnog oružja, tvrdi Stratfor.

Loše vrijeme za Njemačku

Potencijalna kriza eura mogla bi, prema ovim prognozama, najviše naškoditi upravo njemačkoj ekonomiji koja uvelike ovisi o izvozu. Prema Stratforu, Njemačku u idućem desetljeću čekaju veliki gospodarski problemi.

Njemčaka je ekonomija jako ovisna o izvotu, i koristi od liberalizacije trgovinskog tržišta u Europskoj Uniji i uz pomoć eura, no euroskepticizam će postajati sve veći, a euro kriza će sve više nagrizati njemačku ekonomiju.

Njemačka domaća potrošnja ne može izdržati takav pad u njemačkom izvozu za projekciju pada populacije. Rezultat bi mogao biti stagnacija u stilu Japana.

Uspon Poljske

S druge strane, Stratfor predviđa uspon Poljske koja bi mogla postati “centar ekonomskog rasta i politička sila u Europi”.

Poljska populacija neće toliko padati kao u drugim glavnim europskim zemljama i ekonomijama. U stvari, Poljska je najveća i među najprosperitetnijim EU državama koja ima Rusiju na istočnoj granici, i mora se pouzdati kao regionalni lider.

Kraj “europskog sna”: Stižu “četiri Europe”

Prema Stratforu, Europskoj uniji se crno piše. Prognozira raspad koji će rezultirati formiranjem novih saveza – Zapadne i Istočne Europe te Skandinavije i Velike Britanije.

Do nedavno se činilo da je Europska Unija nezaustavljiva i čvrsta u svojim nastojanjima i povijesnoj sili, ali danas je slika puno drugačija sa političkim i ekonomskim barijerama između zemalja koje razlažu regionalizmi i nacionalizam.

Savez SAD-a i Turske

Turska bi, zbog odličnog geostrateškog položaja, stoji u izvješću, mogla postati saveznik SAD-a. “Ankara će dobiti poziv od SAD da postane njegov glavni saveznik. Suradnja će se razviti na vojnom i političkom nivou, a glavni cilj bit će neutralizacija ruskog utjecaja”, tvrdi Stratfor.

Veliki problemi za Kinu

Stratforove prognoze za Kinu kažu ovako: “Ekonomija će značajno oslabiti i sve će više doći do izražaja neravnomjerni gospodarski razvoj u zemlji.

S jedne strane razvijeni obalni gradovi, a s druge strane siromašnija unutrašnjost dovest će do regionalnih sukoba i u konačnici do političkog kaosa”.

Kina će ugrubo u slijedećoj dekadi imati slabiji ekonomski rast, koji će voditi u nepovjerenje prema vladajućoj Komunističkoj Partiji. Ali Partija se neće liberalizirati što znači da jedina opcija za kontrolu kaosa i snage vladavine će biti povećana unutarnja represija.

Japan će morati pokazati silu

Stratfor ovdje spominje kontrolu pomorskih puteva u Istočnom i Južnom kineskom moru, te Indijskom oceanu. Kina bi po tom pitanju mogla postati agresivnija, a u tom slučaju Japan bi mogao odgovoriti pokazivanjem sile, navodi se u izvješću.

Japan ima pomorsku tradiciju koja seže daleko stoljećima unazad, i kao otočna nacija, uvelike ovisi o uvozu. Japan neće imati mogućnosti nego da proicira svoju moć na regiju, suprotstavljajući se Kini i pokušati zaštititi rute opskrbe.

Slabljenje moći SAD-a

U izvješću se navodi i to da će SAD i dalje biti velika ekonomska, politička i vojna sila, no “manje će se angažirati u rješavanju svjetskih problema te će manje koristiti svoju moć u vanjskoj politici”.

SAD će nastaviti biti najmoćnija svjetska ekonomska zemlja, politički i vojno, također, ali se neće toliko zalagati i sudjelovati u svjetskim zbivanjima kao u prošlosti.

Povećana mogućnost sukoba u Južnom kineskom moru

Stratfor predviđa da bi moglo doći do ozbiljnih sukoba između Rusije, Kine i Japana, pa su previranja najizgledniji razvoj situacije kada je u pitanju zaštita pomorskih interesa u Kineskom moru, a nije, tvrde, isključen ni oružani sukob.

Slabljenje gospodarske moći Kine

Američka agencija predviđa naglo slabljenje kineskog gospodarstva, zbog pada proizvodne moći, dok će, kako stoji u izvješću, istovremeno rasti gospodarska moć nekih drugih zemalja – Meksika, Nikaragve, Dominikanske Republike, Perua, Etiopije, Ugande, Kenije, Tanzanije, Bangladeša, Šri Lanke, Laosa, Vijetnama, Kambodže, Filipina i Indonezije.

Sada čekamo da Rusija napravi svoju analizu i predviđanje, koje bi moglo naravno biti realnije.
 
 
(index.hr/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21592"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,