Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » 9 stvari koje niste znali o Nikoli Tesli

9 stvari koje niste znali o Nikoli Tesli

Nikola-TeslaNikola Tesla jedan je od najutjecajnijih izumitelja svijeta, koji je zauvijek izmijenio tijek kojim se čovječanstvo kretalo

Predstavljamo vam nekoliko stvari koje nista znali o Tesli.

Šok zbog smrti brata pretvorio ga je u mistika
Prijelomni trenutak u djetinjstvu Nikole Tesle bila je smrt Njegovog starijeg brata Daneta. U godinama nakon njegove smrti, Tesli, čiji su otac i djed bili pravoslavni svećenici, počela su se javljati priviđenja “vatrenih jezika” u zraku, piše history.com

Kao tinejdžer je uspio snagom volje kontrolirati te vizije, ali je kasnije tijekom života počeo ih prihvaćati, a kasnije je tvrdio da može komunicirati čak i sa njujorškim golubovima.

Tesla je nakratko živio od kopanja kanala
Nakon što je diplomirao, Tesla je radio za Edisonovu tvrtku u Parizu, ali je otputovao u SAD 1884. nadajući se da će raditi za Edisona osobno.
Tesla je brzo dobio posao inženjera u sjedištu tvrtke, zahvaljujući tome što je “Čarobnjaka iz Menlo Parka” impresionirao svojom genijalnošću i vrijednoća.

Nakon što je Edison usputno rekao da će platiti 50.000 dolara osobi koja unaprijedi dizajn generatora istosmjerne struje, Tesla je noćima radio kako bi došao do rješenja.

Edison mu je odbio platiti, tvrdeći da se šalio. Nedugo potom, Tesla je napustio Edisona kako bi sam otvorio tvrtku, ali je u nedostatku novca, dok je tražio investitore, kopao kanale za dnevnicu od dva dolara, kako bi skrpio kraj s krajem.

Uz pomoć Marka Twaina zamalo je otkrio rentgenske zrake
Twain i Tesla su se sprijateljili devedesetih godina 19. stoljeća zahvaljujući Twainovoj dugogodišnjoj fasciniranosti tehnologijom i inovacijama.

Pošto je posjetio Teslu u njegovoj laboratoriju, Twain je pozirao za jednu od prvih fotografija pod svjetlošću žarulje.

Tesla i fotograf Edward Ringvud Hewitt pozvali su Twaina u laboratorij pozirati još jednom, ovog puta pod svjetlošću takozvane Krukove tube.

Kada je izumitelj pregledao dobivene negative, mislio je da je aparat bio pokvaren, jer su dobivene fotografije bile zamućene.

Samo nekoliko tjedana kasnije, njemački znanstvenik Wilhelm Röntgen objavio je otkriće retgenskih zraka koje proizvodi Krukova tuba, pa je Tesla shvatio da su Twainovu fotografiju pokvarili metalni vijci u kameri.

Napravio je brodić na daljinsko upravljanje
U jeku španjolsko-američkog rata 1898. jedan od Teslinih projekata bio je minijaturni brod koji se pokretao, zaustavljao i kojim se upravljalo putem radio signala.

Kada je podnio zahtjev za patent, američki Patentni zavod odbio je vjeruje da bi takav uređaj mogao raditi i poslao svog agenta u Teslinu laboratorij u Manhattanu, kako bi demonstrirao svoju ideju.

Tesla je pokazao brod i drugim važnim posjetiteljima, uključujući JP Morgana i Williama K. Venderbilta.

Rekao je New York Postu da bi njegov izum, koji bi omogućio da se bitke vode i bez stavljanja ljudi u rizik, mogao okončati ratove u cijelom svijetu.

Zaista je primio signale iz svemira
Tijekom ljeta 1899. Tesla je postavio poljski laboratorij u Colorado Springsu, kako bi ispitao mogućnosti prenošenja informacija i struje na velike udaljenosti.


Jednog srpanjskog dana, dok je pratio grmljavinu, Teslina oprema je prikupila seriju neobičnih signala.

Nakon što je isključio mogućnost utjecaja Sunca i signala sa Zemlje, shvatio je da oni vjerojatno potječu s drugog planeta.

Slijedećg Božića, na zahtjev Američkog Crvenog križa da predvidi najveće znanstveno dostignuće u narednom stoljeću, Tesla je napisao: “Imamo poruku s drugog svijeta, nepoznatog i dalekog. Ona glasi: jedan, dva, tri …”

Tek 1996. su znanstvenici rekonstruirali Teslin eksperiment i pokazali da je riječ o signalu koji je izazvan prolaskom Jupiterovog mjeseca Ioa kroz magnetsko polje planete.

Teslin laboratorij osmislio je čuveni arhitekt Stanford White
Tesla je 1901. uvjerio financijera JP Morgana da investira 150.000 dolara u novu laboratorij na Vordenklifu, na sjevernoj obali Long Islanda, koja bi bila novi centar Teslinog rada na prijenosu elekrtrične energije i radio signala.

Stanford White, vodeći arhitekt SAD u to vrijeme i Teslin dugogodišnji prijatelj, dizajnirao je laboratorij klasičnih proporcija uz gigantski toranj visok 56 metara.

Toranj koji bi bio vidljiv čak i iz New Hayvena u Connecticutu.

Imao je teške odnose s financijerom JP Morganom
Pošto su sredstva za izgradnju Vordenklif tornja potrošena prije nego što su radovi završeni, Tesla je preklinjao Morgana da mu osigura još novca, ali je bio odbijen.

Iako neki biografi tvrde da je Morgan smanjio investicije, kada je shvatio da Teslin plan da prijenos struje učini bežičnim neće biti profitabilan, ključni faktor je bio taj što se Morgan plašio da će biti uhvaćen u tržišnim spekulacijama oko radio projekata.

U srpnju 1903. nakon što je dobio vrlo tupo odbijanje od Morgana, Tesla je polomio dobar dio opreme i pokrenuo munje iznad tornja koje su udarale do ponoći.

Godinu dana kasnije, ponovo je zamolio Morgana za pomoć, a nakon kratkog odgovora (“Ne”), Tesla ga je optužio da je ovaj inače pobožni pripadnik episkopalne crkve “muslimanski fanatik”.

Posljednjih godina je proveo kao usamljenik
Iako je desetljećima bio dio visokog njujorškog društva, starost i siromaštvo, činili su Teslu sve izoliranijim.

Živio je sam u hotelima i više volio društvo golubova nego ljudi. Ipak, zadržao je jedan element starih dana – svake godine 10. srpnja, na svoj rođendan, održavao je konferencije za tisak.

Kada je napunio 79 godina, predstavio je oscilator koji stane u džep i može uništiti Empire State Building.

Godinu dana kasnije, govorio je o svojoj tajni dugovječnosti: mrdanju nožnih prstiju.

Platio je račun u hotelu modelom “zrake smrti”
Laboratorij u Vordenklifu na posljetku je predana vlasnicima Waldorf-Astoria hotela kao dio isplate za Teslina dugovanja.

Desetljećima kasnije menadžeri Governor Clinton hotela dobili su sličan dio Tesline opreme: drvenu kutiju za koju je Tesla rekao da sadržava radni model oružja koje bi moglo okončati sve ratove.

Teslina “zraka smrti” mogla bi zaustaviti svaku vojsku, što bi ratovanje učinilo nepotrebnim.

Kada je predao kutiju s modelom, Tesla je upozorio zaposlene u hotelu da je nikada ne otvaraju.

Oni su u strahu sakrili kutiju u skladište. Nakon Tesline smrti 1943. kutija je ipak otvorena, a otkriveno je da sadrži samo nekoliko starih i bezopasnih komponenti elektro uređaja.
 
(history.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,