Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OPASNOST: Deseci tisuća djevojaka oboljelo od teških bolesti nakon cjepiva protiv Humanog papilloma virusa – HPV

OPASNOST: Deseci tisuća djevojaka oboljelo od teških bolesti nakon cjepiva protiv Humanog papilloma virusa – HPV

HPV-cjepivoAgencija za lijekove i regulativu proizvoda u za održavanje zdravlja je navela da je 8228 mladih djevojaka oboljelo od užasnih nuspojava HPV cjepiva

Međutim, procjenjuje se da ovaj broj predstavlja tek 10% od pravog broja tinejdžerki oboljelih od nuspojava ovog cjepiva, piše dailymail.co.uk

Ovaj zahvat se rutinski primjenjuje na dvanaestogodišnjim i trinaestogodišnjim djevojkama u Velikoj Britaniji još od 2008. godine.

Injekcija blokira seksualno prenosivi humani papiloma virus koji predstavlja jedan od glavnih uzroka cervikalnog raka.

Zdrave djevojke su navele da imaju žestoke bolove u prsima i abdomenu, da su malaksale, da imaju poteškoća s disanjem, tahikardiju i fibromialgiju, koja uzrokuje kroničan bol svuda diljem organizma.

U više od četvrtine slučajeva, efekti su bili toliko ozbiljni da su bili opasni po život i da su zahtijevali hitnu medicinsku intervenciju.

Zabrinutost oko ovog cjepiva se sada nije prvi put pojavila.

Japansko ministarstvo zdravlja je već upozorilo da se djevojke ne cijepe, dok europske države ponovo procjenjuju njihovu uporabu.

One su ranije već povezivane s neplodnošću i ranom menopauzom.

Više od 8 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji je dobilo cjepivo unatoč tome što postoji povezanost s ozbiljnim zdravstvenim stanjima.

Jackie Fletcher, koja napada ovaj zahvat, rekla je:

“Zdrave djevojke su razvile napade ili malaksalost, a neke su i izgubile sposobnost hodanja. Mnogo godina kasnije, neke od njih se još uvijek nisu oporavile “.

U nedavnom članku žurnala Klinička reumatologija, dr Martinez-Lavin je napisao da je, iako je injekcija protiv HPV-a jedna od najučinkovitijih mjera u povijesti medicine, količina nuspojava u odnosu na ostale rutinske cijepljenja suviše velika.

Zapravo, ukupan broj bolesti povezanih s ovim zahvatom nadilazi broj nuspojava navedenih u svim rutinskim zahvatima zajedno.

Agencija za lijekove i regulativu proizvoda za održavanje zdravlja i pored toga navodi da nema “veća sigurnosna zabrinutost” vezana za ovaj zahvat.

Navedeno je da cjepivo može spasiti skoro polovicu od 1.000 žena koje svake godine umru od raka. To je druga najčešća vrsta raka koja pogađa žene mlađe od 35 godina.

Agencija smatra da povezanost s ozbiljnim bolestima nije dokazana dok Nacionalna služba za zdravlje navodi da se vakcinacioni program protiv HPV-a pokazao kao veoma efektivan.

Oli Smith (express.co.uk)
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,