Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OPASNOST: Deseci tisu─ça djevojaka oboljelo od te┼íkih bolesti nakon cjepiva protiv Humanog papilloma virusa – HPV

OPASNOST: Deseci tisu─ça djevojaka oboljelo od te┼íkih bolesti nakon cjepiva protiv Humanog papilloma virusa – HPV

HPV-cjepivoAgencija za lijekove i regulativu proizvoda u za odr┼żavanje zdravlja je navela da je 8228 mladih djevojaka oboljelo od u┼żasnih nuspojava HPV cjepiva

Me─Ĺutim, procjenjuje se da ovaj broj predstavlja tek 10% od pravog broja tinejd┼żerki oboljelih od nuspojava ovog cjepiva, pi┼íe dailymail.co.uk

Ovaj zahvat se rutinski primjenjuje na dvanaestogodišnjim i trinaestogodišnjim djevojkama u Velikoj Britaniji još od 2008. godine.

Injekcija blokira seksualno prenosivi humani papiloma virus koji predstavlja jedan od glavnih uzroka cervikalnog raka.

Zdrave djevojke su navele da imaju ┼żestoke bolove u prsima i abdomenu, da su malaksale, da imaju pote┼íko─ça s disanjem, tahikardiju i fibromialgiju, koja uzrokuje kroni─Źan bol svuda diljem organizma.

U vi┼íe od ─Źetvrtine slu─Źajeva, efekti su bili toliko ozbiljni da su bili opasni po ┼żivot i da su zahtijevali hitnu medicinsku intervenciju.

Zabrinutost oko ovog cjepiva se sada nije prvi put pojavila.

Japansko ministarstvo zdravlja je ve─ç upozorilo da se djevojke ne cijepe, dok europske dr┼żave ponovo procjenjuju njihovu uporabu.

One su ranije već povezivane s neplodnošću i ranom menopauzom.

Vi┼íe od 8 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji je dobilo cjepivo unato─Ź tome ┼íto postoji povezanost s ozbiljnim zdravstvenim stanjima.

Jackie Fletcher, koja napada ovaj zahvat, rekla je:

“Zdrave djevojke su razvile napade ili malaksalost, a neke su i izgubile sposobnost hodanja. Mnogo godina kasnije, neke od njih se jo┼í uvijek nisu oporavile “.

U nedavnom ─Źlanku ┼żurnala Klini─Źka reumatologija, dr Martinez-Lavin je napisao da je, iako je injekcija protiv HPV-a jedna od naju─Źinkovitijih mjera u povijesti medicine, koli─Źina nuspojava u odnosu na ostale rutinske cijepljenja suvi┼íe velika.

Zapravo, ukupan broj bolesti povezanih s ovim zahvatom nadilazi broj nuspojava navedenih u svim rutinskim zahvatima zajedno.

Agencija za lijekove i regulativu proizvoda za odr┼żavanje zdravlja i pored toga navodi da nema “ve─ça sigurnosna zabrinutost” vezana za ovaj zahvat.

Navedeno je da cjepivo mo┼że spasiti skoro polovicu od 1.000 ┼żena koje svake godine umru od raka. To je druga naj─Źe┼í─ça vrsta raka koja poga─Ĺa ┼żene mla─Ĺe od 35 godina.

Agencija smatra da povezanost s ozbiljnim bolestima nije dokazana dok Nacionalna slu┼żba za zdravlje navodi da se vakcinacioni program protiv HPV-a pokazao kao veoma efektivan.

Oli Smith (express.co.uk)
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,