Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » WikiLeaks otkrio plan masovnog napada na Rusku Federaciju

WikiLeaks otkrio plan masovnog napada na Rusku Federaciju

nato-rusija-sadKao ekskluzivnu vijest britanski Guardian je još prije pet godina putem WikiLeaksa objavio na svojim naslovnicama telegram tadašnje američke državne tajnice Hillary Clinton koji je sadržavao plan NATO pakta za masovni napad na Rusku Federaciju

Krah u odnosima između Rusije i NATO pakta zbog krize u Ukrajini doveo je do najtežeg zaoštravanja u odnosima dvije strane od Hladnog rata. Ponovno je u prvom planu ubrzana militarizacija, a težište sukoba se prebacilo na istočnu Europu i Baltik, navodi pravda.ru.

Kada se današnja taktika vojnih čelnika NATO pakta usporedi s planom koji je “procurio” prije čak pet godina, postaje jasno da je on (ili njegova izmijenjena verzija) već dobila svoju primjenu.

“Plan …”

NATO plan za rat širokih razmjera protiv Rusa predviđa izmještanje devet vojnih divizija iz SAD, Britanije, Njemačke i Poljske. Prema pisanju Guardiana, opći napad predviđao je korištenje luka u Njemačkoj i Poljskoj koje bi primile pomorske jedinice iz SAD-a i Velike Britanije, a koje bi prenosile okupatorskim snage.

Kada je ruska strana saznala za plan, reakcija je bila očekivano oštra.

“Moramo dobiti jamstva da će takvi planovi biti otkazani i da NATO ne smatra Rusiju neprijateljskom zemljom”, izjavio je tada ruski predstavnik pri NATO savezu.

Članovi ruske vlade također su prosvjedovali protiv plana jer je gotovo ista stvar otkrivena i kroz objavljivanje diplomatskih depeša između američkih veleposlanstava u svijetu i vlade u Washingtonu na početku afere WikiLeaks, a čiju vjerodostojnost su zapadni dužnosnici odbacivali – a zahvaljujući novom telegramu saznajemo i zašto.

Strogo čuvana tajna

Telegram u kojem se nalazi plan potpisan je od strane tadašnjeg šefa State Departmenta, Hillary Clinton, a upućen je američkim diplomatima pri NATO paktu. Ona ističe da se “plan treba čuvati u strogoj tajnosti”.

“Sjedinjene Države čvrsto vjeruju da o ovom planu ne treba diskutirati u javnosti. Plan je klasificiran kao NATO tajna na najvišoj razini “, navodi se u telegramu.

“Javna rasprava o planovima dovodi u pitanje njihovu vojnu vrijednost … i dovela bi do njihovog izlaganja javnosti, a to slabi poziciju svih naših saveznika,” piše Clinton.

Ona je također naglasila američkim diplomatima da “lažu novinare” u slučaju curenja informacija. Ona je u tom slučaju predložila niz “odgovora za izbjegavanje” ove teme, poput: “NATO nikada ne diskutira o konkretnim planovima.”

Dalje, ona ističe da su agentima saveza date instrukcije da u takvim situacijama govore da “planovi NATO-a, nisu usmjereni ka bilo kojoj zemlji.”

Ipak, ruski predstavnik Dmitrij Rogozin upravo je doveo u pitanje ovaj posljednji pasus Hillarinog telegrama, ironičnom konstatacijom:

“Prema kome drugome bi taj vojni plan bio usmjeren? Protiv Švedske, Finske, Islanda, Grenlanda, protiv polarnih medvjeda ili protiv ruskog medvjeda? “

Početi će na Baltiku …

Povod za napad na Rusiju prema NATO planu jeste obrana novih baltičkih članica pakta koje okružuju Rusiju – Latvija, Litva i Estonija. Telegram također predviđa “da se proširi plan koji već postoji za obranu Poljske,” piše pravda.ru.

Zaista, posljednjih godinu dana NATO šalje dodatne snage na istočne granice i Baltik kako bi “umirio istočne saveznike” od ruske prijetnje i učvrstio obranu. Također, sve češće se održavaju NATO vojne vježbe u baltičkim zemljama, u kojima se cilja obrana od “potencijalne prijetnje izvana”.

Prema brzojavu iz listopada 2009. godine, veleposlanik SAD pri NATO savezu Ivo Daalder kaže da su i Hillary Clinton i Barack Obama dali svoju punu potporu za razvoj vojnog plana protiv Rusije.

On dalje sugerira da treba učiniti tako da ne bude odmah jasno da je Rusija potencijalna meta, usvajanjem kako kaže on “generičnog plana” za kretanje vojnih trupa u baltičkim zemljama i ne spominjanjem protiv koga će one biti usmjerene da, u slučaju curenja, ne bi došlo do napetosti s Moskvom.

Međutim, Dmitrij Rogozin se nije dao prevariti, te je na svojstveni način konstatirao: “Ako idete u lov na zeca, zašto nosite oružje za ubijanje medvjeda?”
 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,