Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » TOP 9 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI: Sjemenke od bundeve ubijaju rak, utječu na san i popravljaju vid

TOP 9 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI: Sjemenke od bundeve ubijaju rak, utječu na san i popravljaju vid

BUNDEVA-KOSTICEŠpanjolska studija je pokazala da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv kancerogenih stanica, ali su također dobre u borbi protiv lošeg raspoloženja

One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijem i fosforom. Ove sjemenke sadrže visok postotak cinka, što je vrlo važno za imunitet, pomažu u razvoju i pravilnoj podjeli stanica u organizmu, utječu na san i popravljaju vid, kožu i stvaraju dobro raspoloženje.

Sjemenke bundeve sadrže spojeve koja se uspješno bore protiv kancerogenih stanica. Naime, sjemenke bundeve su učinkovite protiv raznih tipova raka i imaju antiupalna djelovanja. Njemačka studija pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i jedu sjemenke od bundeve svakodnevno, imaju za 23% manji rizik od raka dojke.

Sjemenke suncokreta su jednako učinkovite. Ulje iz sjemena bundeve je učinkovito i korisno kada se koristi kod problema povećane prostate. Ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu i sprječavaju nastanak stanica raka .

Sjemenke bundeve su odličan izvor proteina koji su ključni za smanjenje težine. Trideset grama sjemenki bundeve sadrži pet grama proteina koji će vam pomoći da ostanete siti. Međutim, budite oprezni i umjereni pri konzumiraju ovih sjemenki jer jedna šalica sadrži oko 285 kalorija. One su također odlične i za fizičko i za mentalno zdravlje.

Uz sve to, predstavljamo vam još dodatnih 9 TOP Zdravstvenih prednosti sjemenki bundeve

1. Magnezij za zdravo srce

Jedna četvrtina šalice sjemenki bundeve sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne količine magnezija, koji sudjeluje u širokom rasponu od vitalne važnosti fizioloških funkcija, uključujući stvaranje ATP (adenozin trifosfat, energetskih molekula tijela), sintezu RNK i DNK, pumpanje srca, pravilan kosti i formacije zubi, opuštanje krvnih žila i pravilan rad crijeva.

Magnezij je pokazao da koristi krvnom tlaku i spriječava iznenadne srčane udare, moždani udar, a procjenjuje se da 80 posto Amerikanaca su manjkavi u ovom važnom mineralu.

2. Cink za imunitet

Sjemenke bundeve su bogat izvor cinka (30 grama sadrži više od 2 mg tog korisnog minerala). Cink je važan za vaše tijelo na mnoge načine, uključujući i imunitet, rast stanica i njihovu diobu, spavanje, raspoloženje, za osjetila okusa i mirisa, oči i zdravlje kože, regulacije inzulina, i muške seksualne funkcije.

3. Biljne Omega-3 masti

Orah i sjemenke, uključujući i sjemenke bundeve, su jedan od najboljih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina (alfa-linolenska kiselina i ALA). Bitno je i da su neke vaše omega-3 masti i iz životinjskih izvora, isto tako.

4. Zdravlje prostate

Sjemenke bundeve su odavno cijenjene kao važna prirodna hrana za zdravlje muškaraca. To je dijelom zbog visokog sadržaja cinka, što je važno za zdravlje prostate (gdje se nalazi u najvišim koncentracijama u tijelu), a i zbog ekstrakta sjemenki bundeve i ulje koji mogu igrati ulogu u liječenju benigne hiperplazije prostate (BPH ili povećane prostate).

5. Antidijabetički efekt

Studije na životinjama pokazuju da sjemenke bundeve mgu poboljšati regulaciju inzulina i spriječiti komplikacije povezanih s dijabetesom smanjujući oksidativni stres.

6. Prednosti za žene u postmenopauzi

Bučino ulje je bogato prirodnim fitoestrogenima i studije pokazuju da može dovesti do značajnog povećanja dobrog “HDL kolesterola” zajedno s padom krvnog tlaka, valunga, glavobolja, bolove u zglobovima i druge simptome menopauze kod žena u postmenopauzi.

7. Zdravlje srca i jetre

Sjemenke bundeve, bogate zdravim mastima, antioksidansima i vlaknima, mogu pružiti pogodnosti za srce i zdravlje jetre, osobito kada je pomiješana s lanenim sjemenom.

8. Triptofan za miran san

Sjemenke bundeve su bogat izvor triptofana, aminokiseline (gradivni proteinski blok) koju vaše tijelo pretvara u serotonin, koji je pak pretvara u melatonin, u “hormona sna”. Ako pojedete sjemenke bundeve nekoliko sati prije spavanja, uz ugljikohidrate poput malog komada voća, može biti osobito korisno za pružanje vašem tijelu doze triptofana potrebnog za proizvodnju vašeg melatonina i serotoninaa kako bi promovirali ugodan noćni san.

9. Protuupalne prednosti

Ulje bundeve je pokazalo protuupalne učinke. Jednno istraživanje na životinjma je pronašlo da radi kao i protu-upalni lijek indometacin u liječenju artritisa, ali bez nuspojava.

Koji je najbolji način da se konzumiraju sjemenke bundeve?

U cilju očuvanja zdrave masti prisutne u sjemenkama, sjemenke bundeve treba jesti sirove. Sjemenke moraju izgledati svježe – ne pljesnive, ustajale, što bi moglo ukazivati ​​užeglost ili prisutnost gljivičnih mikotoksina. Organski sjemenke bundeve su poželjne, jer one neće biti kontaminirane pesticidima ili drugim štetnim kemikalijama.

Ako želite jesti sjeme pržene, učinite to sami, tako da možete kontrolirati temperaturu za pečenje i vremena. Sirove sjemenke bundeve može peči na niskoj toplini u vašoj pećnici (ne više od 170 stupnjeva F ili 75 stupnjeva Celzija), sa malo Himalajske ili druge prirodne soli, oko 15-20 minuta.
 
 
(mercola.com,webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,