Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » AMERIKA UNIŠTAVA EUROPSKU EKONOMIJU PREKO SANKCIJA RUSIJI Njemački ekonomist tvrdi: Konflikt je riješen, osovina Moskva-Peking-BRIKS je pobijedila

AMERIKA UNIŠTAVA EUROPSKU EKONOMIJU PREKO SANKCIJA RUSIJI Njemački ekonomist tvrdi: Konflikt je riješen, osovina Moskva-Peking-BRIKS je pobijedila

briks-bankaOsovina Rusija-Kina-BRIKS može preokrenuti globalni ekonomski sustav i nadjača hegemoniju SAD-a, smatra glavni ekonomist njemačke Bremer Landesbank, Folker Hellmeyerr

Realna šteta po zemlje Europske unije koju je izazvalo uvođenje sankcija Rusiji mnogo je veća nego što procjenjuju statističari, rekao je u intervjuu za deutsche-wirtschafts-nachrichten.de.

“Pad obujma njemačkog izvoza za 18 posto u 2014. godini i 34 posto za prva dva mjeseca 2015. godine samo je vrh ledenog brijega”, rekao je Hellmeyerr i dodao: “Posljedice su mnogo veće”.

“Europske zemlje poput Finske i Austrije, koje imaju izgrađene poslovne veze s Rusijom, manje posluju u Njemačkoj. Također, europske korporacije zaobilaze sankcije i stvaraju izuzetno učinkovite proizvodne kapacitete u Rusiji. Mi na taj način gubimo ovaj potencijalni osnovni kapital, koji je osnova našeg prosperiteta, a Rusija pobjeđuje”, objašnjava Hellmeyerr.

Odnos povjerenja između Rusije i Njemačke i Europske unije je donekle uzdrman. Bit će potrebne godine kako bi se ponovno izgradio. Rezultat toga je da su tvrtke poput Siemensa i Alstoma izgubile značajne projekte u Rusiji, rekao je Hellmeyerr. Potencijalna šteta, ne samo po Njemačku, već i po cijelu EU, tako je značajno veća nego što to trenutne znamenke pokazuju.

U međuvremenu, Moskvu, Peking i druge članice BRIKS-a očekuje izgradnja najvećih projekata modernog doba: Izgradnja nove euroazijske infrastrukture od Moskve do Vladivostoka, na jugu Kine i u Indiji.

Sudjelovanje zapadnih zemalja u ovim megaprojekt čini prilično neizvjesno, primjećuje Hellmeyerr.

“Po mom mišljenju, konflikt je već riješen”, rekao je on.

“Osovina Moskva-Peking-BRIKS je pobijedila. Zapadu je dosta. Tijekom 1990-ih, ove zemlje su činile približno 25 posto svjetskog ekonomskog outputa. Sada čine 56 posto svjetskog ekonomskog outputa i 85 posto svjetske populacije. Kontroliraju približno 70 posto svjetskih deviznih rezervi. One na godišnjoj razini rastu u prosjeku 4-5 posto. Pošto Sjedinjene Države nisu bile spremne svoju moć dijeliti sa svijetom, niti izgraditi sektor za razvoj tržišta baziran na vlastitom financijskom sustavu, SAD je izgubio bitku”, istakao je on.

Danas niti jedan problem u svijetu ne može biti riješen bez Moskve ili Pekinga, rekao je ekonomist.

Nedostatak vlastitog cilja čini da Europska unija i Njemačka izgledaju kao gubitnici.

“Što se duže budemo pridržavali ove politike u EU, cijena će biti sve viša. Sve će nas manje shvaćati kao ozbiljnog sugovornika “, dodao je on.
  
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21398"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,