Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SA OBE NOGE VEĆ BILA U GROBU ZBOG KEMOTERAPIJE: “Bezuspješno su me liječili najbolji liječnici, i poslali kući da umrem od raka pluća, a onda sam napravila ovo i za par mjeseci ozdravila! (VIDEO)

SA OBE NOGE VEĆ BILA U GROBU ZBOG KEMOTERAPIJE: “Bezuspješno su me liječili najbolji liječnici, i poslali kući da umrem od raka pluća, a onda sam napravila ovo i za par mjeseci ozdravila! (VIDEO)

bolesnik-zenaPredstavljamo vam iskustvo žene koja je kako ona kaže već s obje noge bila u grobu

Žene koja se borila ne samo sa svojom bolešću nego kako ona svjedoči i sa posljedicama konvencionalnog načina liječenja koje su je do te mjere slomile da je par dana bila nepokretna.

Dušica je oboljela od raka pluća, kao i većina ljudi slušala je i radila sve ono što bi joj liječnici službene medicine savjetovali. Pošto joj je supug bio vojna osoba Dušica je imala priliku da je liječe najbolji liječnici u našoj zemlji.

Prva i jedina terapija koju su savjetovali bila je kemoterapija.

Nakon kemoterapije njeno stanje se jako pogoršalo, što su liječnici i napisali u izvješću kada su je bez objašnjenja i bez bilo kakve nade u njezin oporavak otpustili kući da umre.

Zahvaljujući informacijama koje smo iznijeli njezin sin preuzima dalje liječeje i odlučuje se da svoju majku liječi prirodnim putem. Nakon par mjeseci teške i naporne terapije i borbe za život Dušica je danas živa i zdrava, i kaže da se nikada bolje nije osjećala.

POGLEDAJMO VIDEO:
 

 

Srbija na drugom mjestu u Europi po broju žena umrlih od raka dojke

Srbija je na drugom mjestu u Europi po broju žena umrlih od raka dojke, upozorio je danas na skupu u Beogradu srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, ministar Lončar je rekao da godišnje od te zloćudne bolesti u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 ih izgubi bitku za život.

Ukazujući na tu poraznu statistiku, srbijanski ministar zdravlja je kao ključni razlog istaknuo kasno otkrivanje karcinoma, naglasivši kako je nacionalni dan borbe protiv te opake bolesti uveden upravo zato da bi se ženama skrenula pažnja na nužnost redovitih pregleda.

Više od 10 posto žena mlađih od 50 godina

Pozivajući se na podatake državnog instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” za 2012., Lončar je naveo da je od ukupnog broja smrtnih slučajeva više od 10 posto žena mlađih od 50 godina, a da je svaka treća u dobi od 50 do 64 godine.

“Kad se rak otkrije u ranoj fazi, uz odgovarajuću dijagnostiku i terapiju izgledi za izlječenje su daleko veći, nego ako se otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama rak se u gotovo 90 posto slučajeva otkrije u ranoj fazi”, naglasio je Lončar.

Hrvatska u vrhu EU-a po broju oboljelih i umrlih od raka pluća

Po postotku oboljelih od raka pluća Hrvatska je u europskom vrhu; to je najčešći oblika raka kod muškaraca, a drugi po redu kod žena; najčešći je uzrok umiranja od malignih bolesti, a teško se dijagnosticira i slabo liječi, upozorili su u srijedu naši stručnjaci povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

rak-epidemijaSvake godine u Hrvatskoj se zabilježi oko 2.500 novih slučajeva raka pluća. Godine 2008. u svijetu je otkriveno 1,61 milijun novih slučajeva, a iste godine od njega je umrlo 1,38 milijuna ljudi.

‘To je kao da svaki dan padne jedan zrakoplov Boeing 797. Da se to dogodi, bila bi to velika medijska vijest, no o ovome se malo govori’, rekla je u uvodnoj riječi mr. sc. Sandra Karabatić.

Broj oboljelih je u stalnom porastu, no dok kod muškaraca uglavnom stagnira, kod žena ubrzano raste, što se može pripisati tzv. afirmaciji žena, odnosno izjednačavanju s muškarcima i u dobru i u zlu, odnosno i u pušenju (pogledajte grafikon dolje; kliknite za povećanje). Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je 2011. dijagnosticirano 2.920 novooboljelih od raka pluća, od čega 768 slučajeva u žena i 2.152 u muškaraca. Kod žena se broj oboljelih s 514 u 2008. u 2011. povećao na 768, što je porast od gotovo 50 posto u tri godine.

Obolijeva i sve više nepušača

Daleko najvažniji faktor rizika za rak pluća je pušenje, no bolest se javlja i kod 30-ak posto nepušača i mladih koji vode zdrav život. Štoviše, postotak oboljelih nepušača također raste što zbog bioloških razloga poput mutacija, što zbog zagađenja u okolišu, zbog ispušnih plinova automobila, boja i lakova u industriji, azbesta u gradnji i sl.

U novije vrijeme sve više se otkrivaju i genetski čimbenici rizika kao što su mutacije EGFR koje su utvrđene kod 10-20 posto oboljelih te ALK kod 3-5 posto oboljelih, osobito kod žena i to mlađe životne dobi. Karcinom pluća nemalih stanica (NSCLC), najčešći oblik raka pluća, u uznapredovaloj, metastatskoj fazi teško je liječiti – pet godina preživi samo šest posto bolesnika!

Prof. dr. sc. Antonio Juretić s KBC-a Zagreb upozorio je da se rak pluća dosta teško dijagnosticira. Ne postoji neka etablirana metoda pouzdanog ranog otkrivanja raka pluća kao što to postoji kod brojnih drugih tumora. Obično se dijagnosticira, u oko 75 posto slučajeva, kada je u već raširenoj fazi, a uspjeh liječenja je tada slab. Zbog toga je razlika između broja novootkrivenih slučajeva i broja umrlih vrlo malena. Vjerojatnost preživljavanja muškaraca s rakom prostate ili žena s rakom dojke mnogo je veća nego s rakom pluća (pogledajte dolje; crveno – oboljeli, plavo – umrli).
 
(web-tribune.com,index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,