Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » ┼áah-mat za skeptike: Otkriven 2 milijarde star nuklearni reaktor u Africi

Šah-mat za skeptike: Otkriven 2 milijarde star nuklearni reaktor u Africi

oklo-nukearni-reaktorNevjerojatno je da moderni nuklearni reaktori ne mogu parirati ovom ogromnom reaktoru ni po dizajnu ni po funkcionalnosti. Prema istra┼żivanjima, ovaj drevni nuklearni reaktor je bio dug nekoliko kilometara

Radnik u nuklearnoj elektrani je 1972. godine primijetio nešto sumnjivo u rutinskoj analizi urana dobivenog iz normalnog mineralnog izvora u Africi.

Kao ┼íto je slu─Źaj sa svakim prirodnim uranom, materijal je sadr┼żavao tri izotopa oblika s razli─Źitim atomskim masama: uran 238, najrasprostranjeniji, uran 234, najrje─Ĺi i uran 235, koji je najtra┼żeniji jer mo┼że odr┼żati nuklearnu lan─Źanu reakciju.

Specijalisti iz Komisije za atomsku energiju (CEA) su tjednima bili šokirani ovim otkrićem.

Svuda u Zemljinoj kori, na Mjesecu, pa ─Źak i na meteorima mogu se prona─çi atomi urana 235 koji sa─Źinjavaju to─Źno 0,72% ukupnog sadr┼żaja. Me─Ĺutim, u uzorcima koji su analizirani, a koji su do┼íli iz rudnika Oklo u Gabonu, biv┼íoj francuskoj koloniji u zapadnoj Africi, uran 235 ─Źini samo 0,717 posto. Iako mala, ova razlika je dovoljna da uzbuni francuske znanstvenike da ne┼íto nije u redu s mineralima.

Ovi mali detalji su doveli do daljnjih istra┼żivanja koja su pokazala da bar dio rudnika sadr┼żi minerale s manje urana 235. Uskoro su se znanstvenici i istra┼żiva─Źi diljem svijeta skupili u Gabonu istra┼żiti ┼íto to nije u redu sa uranom iz Okla.

Ono ┼íto je tamo otkriveno je iznenadilo sve koji su se okupili. Mjesto s kojeg potje─Źe uran je u stvari napredni podzemni nuklearni reaktor koji je daleko bolji od dana┼ínjih reaktora.

 

Istra┼żiva─Źi vjeruju da je ovaj drevni nuklearni reaktor star oko 1,8 milijardi godina i da je radio bar 500.000 godina u dalekoj pro┼ílosti. Znanstvenici su proveli jo┼í neke analize u rudniku urana, a rezultati su objavljeni na konferenciji Me─Ĺunarodne atomske energetske agencije. Kako navode afri─Źke novinske agencije, istra┼żiva─Źi su prona┼íli tragove proizvoda fisije i otpada od goriva na nekoliko lokacija unutar podru─Źja rudnika.

Nevjerojatno je da moderni nuklearni reaktori ne mogu parirati ovom ogromnom reaktoru ni po dizajnu ni po funkcionalnosti. Prema istra┼żivanjima, ovaj drevni nuklearni reaktor je bio dug nekoliko kilometara.

Ono ┼íto je naro─Źito zapanjuju─çe jest da su istra┼żiva─Źi otkrili radioaktivni otpad u okolnom podru─Źju.

Ono ┼íto je iznena─Ĺuju─çe jest da se nuklearna reakcija odvijala tako da je plutonij nastajao kao sporedni proizvod, a sama nuklearna reakcija je postavljena tako da bude umjerena, tj. tako da mo┼że kontrolirati i sprije─Źiti potencijalne katastrofalne eksplozije ili osloba─Ĺanje energije u nekom trenutku.


Istra┼żiva─Źi su nuklearni reaktor u Oklu nazvali “prirodni nuklearni reaktor”, ali vjerojatno je da nikada ne─çemo saznati pravu istinu. Neki od istra┼żiva─Źa koji su sudjelovali u testiranju nuklearnog reaktora su zaklju─Źili da su minerali oboga─çeni u dalekoj pro┼ílosti, prije oko 1,8 milijardi godina., Kako bi spontano izazvali lan─Źanu reakciju. Oni su tako─Ĺer zaklju─Źili da se voda koristila za stvaranje umjerene reakcije na isti na─Źin kao ┼íto se danas koriste rude s grafitom i kadmijem.

Me─Ĺutim, dr Glen T. Siborg, biv┼íi ┼íef Povjerenstva za atomsku energiju SAD i dobitnik Nobelove nagrade za rad u podru─Źju sinteze te┼íkih elemenata, istaknuo je da se, da bi uran “izgorio” u reakciji, uvjeti moraju to─Źno podesiti. Na primjer, voda koja bi se dodavala u nuklearnu reakciju bi morala biti u potpunosti ─Źista. ─îak i par ppm kontaminanta bi sprije─Źilo reakciju. Problem je ┼íto u potpunosti ─Źista voda ne postoji nigdje u prirodi.

Nekoliko specijalista je razgovaralo o nevjerojatnom nuklearnom reaktoru u Oklou, navodeći da ni u kjem razdoblju geološki procijenjene povijesti rudnika u oklu uran nije bio dovoljno bogat uranom 235 da bi se dogodila prirodna nuklearna reakcija.

Kada je rudnik formiran u dalekoj pro┼ílosti, zbog sporog radioaktivnog raspadanja urana 235, materijal za fisiju je trebao sadr┼żavati samo 3% od ukupne koli─Źine ┼íto je matemati─Źki suvi┼íe malo da bi do┼ílo do nuklearne reakcije.

Me─Ĺutim, reakcija se misteriozno dogodila, ┼íto ukazuje na to da je prvobitni uran sadr┼żavao vi┼íe urana 235 nego ┼íto se to uo─Źava u prirodi.

Dakle, jo┼í nitko se ne usu─Ĺuje iznijeti teorije o tome, tko je zapo─Źeo prije toliko vremena kontroliranu reakciju u nuklearnom reaktoru, osigurav┼íi sve neophodne uvjete koji ne postoje u prirodnom obliku.

Nagradno pitanje za skeptike, po┼íto reaktor postoji i ne mo┼że se negirati, neka izvole smisleno odgovoriti o ─Źemu se ovdje radi?
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , ,