Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERI─îKI OBAVJE┼áTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su ne┼íto zastra┼íuju─çe ..!

AMERIČKI OBAVJEŠTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće ..!

vojnici-rat-balkanRatovi u biv┼íoj Jugoslaviji devedesetih godina pro┼ílog stolje─ça, nisu poremetili cjelokupni politi─Źki i ekonomski sustav samo na Balkanu, ve─ç su incirali neke doga─Ĺaje u svijetu koji su izravno utjecali na konstaleciju snaga, prije svega mo─çnih dr┼żava poput SAD, Rusije, Kine

U analizi posve─çenoj trenutnom stanju u svijetu, George Friedman, predsjednik ameri─Źke privatne obavje┼ítajne tvrtke “Stratfor”, ka┼że da je ratna eksplozija na Balkanu nagovijestila mnogo onoga ┼íto je uslijedilo i definirala novi svjetski sustav.

Friedman uz ocjenu da je svijet postao sve nestabilniji, ka┼że da su posebno Europa i Azija (Euroazija) politi─Źki, vojno i ekonomski posustali i poremetili svoje sustave.

Hladni rat i raspad SSSR doveli su do nestanka granica izme─Ĺu kr┼í─çanskog i islamskog svijeta i u tome George Friedman vidi korijen problema i trenutne situacije.

Prva izravna posljedica bila je kriza na Bliskom istoku, zapo─Źeta invazijom Iraka na Kuvajt.

Druga, raspad Jugoslavije. Rat “lo┼íih uspomena i novih strahova” djelovao je tada kao jedinstven slu─Źaj, neprimjenjiv na druge dijelove svijeta. Me─Ĺutim u praksi, desilo se sasvim suprotno.

Taj rat je, zapravo, definirao novi svjetski sustav, i to na dva na─Źina.

Prvo, Jugoslavija je bila ju┼żni produ┼żetak granice izme─Ĺu Sovjetskog Saveza i Zapadne Europe. Ono ┼íto se dogodilo u Jugoslaviji otvorilo je pitanja, koja je ve─çina tad ignorirala, o dugoro─Źnim posljedicama de┼íavanja u toj grani─Źnoj zemlji.

Drugo, rat se, izme─Ĺu ostalog, koncentrirao oko isto─Źno-zapadnog raskola kr┼í─çana i muslimana, a najgore krvoproli─çe dogodilo se upravo u tom kontekstu.

SAD i NATO su se zauzeli na Kosovu protiv Srbije, unato─Ź ruskim prosvjedima, a Moskva je na kraju marginalizirana iz mirovne misije koja je smirila rat.

“Eksplozija na Balkanu predvidjela je mnogo od onoga ┼íto je uslijedilo kasnije” – tvrdi Friedman.

Ameri─Źki obavje┼ítajac smatra da je Hladni rat samo odgodio svjetsku ekonomsku krizu iz 2008. godine, jer je prikrio blagostanje devedesetih. Evo kako George Friedman vidi posljedice odgode neizbje┼żnog:

Europa je krajnje iscjepkana skup nacionalnih dr┼żava. Kina odr┼żava centrifugalne sile uz pomo─ç ─Źvrste ruke vlade u Pekingu. Rusija nije jednaka Americi, ali ni bespomo─çni bogalj koji mo┼że se ignorirati i da mu se dr┼żi prodike.

Mapa Bliskog istoka, koju su stvorili Otomansko carstvo i Europljani, skrivala je pritajene sile koje sad di┼żu glave. SAD je i dalje najmo─çnija nacija, ali to ne zna─Źi da mogu, ili imaju interes, da rje┼íavaju probleme svijeta, i posjeduju snage spremne da stanu pred te sile i uvjeriti ih da stanu.

Institucije koje su nastale tijekom Hladnog rata, prije svih NATO i MMF, prema Fridmanovom mišljenju postale su veoma neefikasne.

Bez obzira na to ┼íto je NATO pove─çao prisustvo i vje┼żbe u Isto─Źnoj Europi, alijansi nedostaje “osnovna vojna supstanca”, dok je Me─Ĺunarodni monetarni fond izgubio svoj pravio smisao, umjesto da rje┼íava ekonomske probleme, tih te┼íko─ça sve je vi┼íe.

SAD izbjegava uplitanje u ekonomske probleme Europe i Kine i ograni─Źeno se eksponira na Bliskom istoku. Ipak, sve vi┼íe se izravno bave Rusijom, iz iskonskog straha od uzdizanja europskog hegemona – zaklju─Źuje Friedman.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(web-tribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,