Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKI OBAVJEŠTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće ..!

AMERIČKI OBAVJEŠTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće ..!

vojnici-rat-balkanRatovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog stoljeća, nisu poremetili cjelokupni politički i ekonomski sustav samo na Balkanu, već su incirali neke događaje u svijetu koji su izravno utjecali na konstaleciju snaga, prije svega moćnih država poput SAD, Rusije, Kine

U analizi posvećenoj trenutnom stanju u svijetu, George Friedman, predsjednik američke privatne obavještajne tvrtke “Stratfor”, kaže da je ratna eksplozija na Balkanu nagovijestila mnogo onoga što je uslijedilo i definirala novi svjetski sustav.

Friedman uz ocjenu da je svijet postao sve nestabilniji, kaže da su posebno Europa i Azija (Euroazija) politički, vojno i ekonomski posustali i poremetili svoje sustave.

Hladni rat i raspad SSSR doveli su do nestanka granica između kršćanskog i islamskog svijeta i u tome George Friedman vidi korijen problema i trenutne situacije.

Prva izravna posljedica bila je kriza na Bliskom istoku, započeta invazijom Iraka na Kuvajt.

Druga, raspad Jugoslavije. Rat “loših uspomena i novih strahova” djelovao je tada kao jedinstven slučaj, neprimjenjiv na druge dijelove svijeta. Međutim u praksi, desilo se sasvim suprotno.

Taj rat je, zapravo, definirao novi svjetski sustav, i to na dva načina.

Prvo, Jugoslavija je bila južni produžetak granice između Sovjetskog Saveza i Zapadne Europe. Ono što se dogodilo u Jugoslaviji otvorilo je pitanja, koja je većina tad ignorirala, o dugoročnim posljedicama dešavanja u toj graničnoj zemlji.

Drugo, rat se, između ostalog, koncentrirao oko istočno-zapadnog raskola kršćana i muslimana, a najgore krvoproliće dogodilo se upravo u tom kontekstu.

SAD i NATO su se zauzeli na Kosovu protiv Srbije, unatoč ruskim prosvjedima, a Moskva je na kraju marginalizirana iz mirovne misije koja je smirila rat.

“Eksplozija na Balkanu predvidjela je mnogo od onoga što je uslijedilo kasnije” – tvrdi Friedman.

Američki obavještajac smatra da je Hladni rat samo odgodio svjetsku ekonomsku krizu iz 2008. godine, jer je prikrio blagostanje devedesetih. Evo kako George Friedman vidi posljedice odgode neizbježnog:

Europa je krajnje iscjepkana skup nacionalnih država. Kina održava centrifugalne sile uz pomoć čvrste ruke vlade u Pekingu. Rusija nije jednaka Americi, ali ni bespomoćni bogalj koji može se ignorirati i da mu se drži prodike.

Mapa Bliskog istoka, koju su stvorili Otomansko carstvo i Europljani, skrivala je pritajene sile koje sad dižu glave. SAD je i dalje najmoćnija nacija, ali to ne znači da mogu, ili imaju interes, da rješavaju probleme svijeta, i posjeduju snage spremne da stanu pred te sile i uvjeriti ih da stanu.

Institucije koje su nastale tijekom Hladnog rata, prije svih NATO i MMF, prema Fridmanovom mišljenju postale su veoma neefikasne.

Bez obzira na to što je NATO povećao prisustvo i vježbe u Istočnoj Europi, alijansi nedostaje “osnovna vojna supstanca”, dok je Međunarodni monetarni fond izgubio svoj pravio smisao, umjesto da rješava ekonomske probleme, tih teškoća sve je više.

SAD izbjegava uplitanje u ekonomske probleme Europe i Kine i ograničeno se eksponira na Bliskom istoku. Ipak, sve više se izravno bave Rusijom, iz iskonskog straha od uzdizanja europskog hegemona – zaključuje Friedman.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(web-tribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,