Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Pentagon upozorio svijet: Imamo elektromagnetsku bombu! – VIDEO

Pentagon upozorio svijet: Imamo elektromagnetsku bombu! – VIDEO

Pentagon-elektromagnetska-bombaU SAD je u tijeku proizvodnja elektromagnetske bombe (EMP) koja koristi elektromagnetsku radijaciju za uni┼ítavanje digitalnog oru┼żja, prenose ameri─Źki mediji

I tvrtka “Boeing” i ameri─Źko zrakoplovstvo su potvrdili da testiraju EMP koja je, navodno, toliko precizna da mo┼że pogoditi odre─Ĺenu zgradu.

EMP bi svelo neprijateljsko oru┼żje visoke tehnologije na hrpu metala.

Kada bi neprijatelj posjedovao istu tehnologiju, takvo oru┼żje bi vrlo brzo uni┼ítilo zastarjelu i skupu ameri─Źku elektromre┼żu i ubilo milijune ljudi u Americi.

Jo┼í nismo dostigli filmove ‘Zvjezdane staze’ i ‘Ratovi zvijezda’, ali ovo je definitivno tehnolo┼íki napredak koji nam pru┼ża priliku da radimo stvari koje ranije nismo mogli.

“Ova tehnologija obilje┼żava po─Źetak nove ere u modernom ratovanju” – izjavio je vode─çi istra┼żiva─Ź u laboratoriju ameri─Źkog zrakoplovstva Peter Finley u intervjuu za CNN.

“Uni┼ítavanje neprijateljskih elektroni─Źkih sustava”

On navodi da bi ova tehnologija u bliskoj budu─çnosti mogla biti upotrebljena za onesposobljavanje neprijateljskih elektroni─Źkih sustava i sustava podataka i prije nego do─Ĺu prvi vojnici ili avioni.

“Dostigli smo svaku metu koju smo ikada htjeli, a od znanstvene fantastike smo napravili znanstvenu ─Źinjenicu” – zaklju─Źio je Finley.

Projekt CHAMP (skra─çeno od ‘projekt sna┼żnog protuelektronskog projektila’) predstavljen je pro┼íli tjedan na prvom “Laboratorijskom danu” vojske SAD.


Pentagon je prikazao brojne vojne novotarije, a me─Ĺu njima se istaknuo CHAMP koji prilikom detonacije na ┼żeljenoj teritoriju osloba─Ĺa sna┼żan elektromagnetski puls (EMP) i onemogu─çava rad elektroni─Źke opreme.

Kako navode ameri─Źki mediji, CHAMP ne bi trebalo usporediti s ranijim nuklearnim EMP projektima testiranim nakon Hladnog rata, koji su razvijani kako bi onesposobili energetske i informati─Źke sustave u ─Źitavim regijama.

“Novo poglavlje u modernom ratovanju”

Ovaj projekt se fokusira na manje mete.

Kako se navodi, ameri─Źka avijacija bi kori┼ítenjem ovih projektila mogla “ugasiti svjetlo” i onemogu─çiti komunikaciju u teroristi─Źkim bazama, ne ugro┼żavaju─çi ┼żivote civila.

Ova tehnologija otvara novo poglavlje u modernom ratovanju. U bliskoj budu─çnosti ─çemo mo─çi koristiti ovo oru┼żje i onemogu─çiti sve elektroni─Źke sustave protivnika i prije nego ┼íto na┼íe vojne snage stignu – rekao je Keith Coleman, menad┼żer programa CHAMP.

U prethodne tri godine tehnologija je znatno napredovala i u Pentagonu ka┼żu da je ve─ç spremna za ratna podru─Źja.

Koristit ─çe je prvenstveno avijacija, koja ─çe je montirati na “nevidiljive” projektile dugog dometa.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,