Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ─îovjek koji posjeduje 71 milijardu dolara poru─Źio sirotinji: Nisu vam bogata┼íi krivi ┼íto ste siromasi!

─îovjek koji posjeduje 71 milijardu dolara poru─Źio sirotinji: Nisu vam bogata┼íi krivi ┼íto ste siromasi!

warren-buffett-siromasi-bogatstvoOp─çepoznato je da filantropska elita i superbogata┼íi kada u─Ĺu u duboku starost, po─Źnu razotkrivati svoje mra─Źne misli i planove, i to bez ustru─Źavanja izjavljivati u medijima. Ovo je jo┼í jedan primjer!

Tre─çi najbogatiji ─Źovjek na svijetu prema Forbesovoj listi, ameri─Źki investitor Warren Buffett, u komentaru koji je objavio ugledni Wall Street Journal napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati svaljivati krivnju na bogata┼íe.

“Siromasi sasvim sigurno nisu siroma┼íni zato ┼íto su bogata┼íi bogati”, napisao je Buffett, koji je te┼żak 71,3 milijarde ameri─Źkih dolara.

“Ve─çina bogata┼ía dala je ameri─Źkoj ekonomiji briljantne inovacije ili izuzetno rukovo─Ĺenje”, pi┼íe Buffett pozivaju─çi se na primjere Henry Forda, Steveu Jobsa.

Pove─çanje minimalaca ne─çe smanjiti razlike u prihodima, navodi Buffett i dodaje da je rje┼íenje u ja─Źanju dr┼żavnog programa poznatog po kratici EITC (Earned Income Tax Credit). Taj program predvi─Ĺa smanjenje poreza na ostvareni dohodak za radnike s ni┼żim primanjima.

Buffett tako─Ĺer tvrdi da je pove─çanje razlika u pla─çama neizbje┼żna posljedica napredne tr┼żi┼íne ekonomije, ali da ona postoji i zato ┼íto ne mo┼że svatko raditi isti posao.

“Nema nikakve zavjere iza sljede─çe tu┼żne ─Źinjenice: siromasi sasvim sigurno nisu siroma┼íni zato ┼íto su bogata┼íi bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Ve─çina njih doprinijela je ameri─Źkom prosperitetu briljantnim inovacijama ili upravlja─Źkom ekspertizom.”

Svi danas ┼żivimo kudikamo bolje zahvaljuju─çi Henry Fordu, Steveu Jobsu, Semu Walton i ljudima kao ┼íto su oni”, pi┼íe Buffett.
 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , ,