Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Bivši FBI agent – Apple Steve Jobs ipak nije bio originalni izumitelj !?

Bivši FBI agent – Apple Steve Jobs ipak nije bio originalni izumitelj !?

Steve-Jobs-FBI-FIleNe tako slavni Apple svoj dizajn je bazirao i danas bazira na Braun-ovim uređajima iz 1950.-ih i 1960.-tih godina. Da li je on godinama varao svoje obožavatelje, ili nije, to je pitanje vremena.

Appleov ogroman uspjeh u posljednjih 15-ak godina u velikoj mjeri pripisivao se i njihovom ikoničkom dizajnu. Svi se sjećaju iMaca ili prvog iPhonea, koji su bili toliko prepoznatljivi da su ušli u kolektivnu svijest.

No, kako prenosi Daily Mail, očito je da su Steve Jobs i šef dizajna Jonathan Ive, negdje potražili inspiraciju. Izgleda da je na njih snažno utjecao njemački Braun sa svojim proizvodima iz ’50-ih i ’60-ih godina prošlog stoljeća.
Sjajne primjere očitog dizajnerskog poklapanja objavio je Cult of mac gdje se vide prvi iPod i Braunov džepni radio, koji dijele mnogo sličnosti. Kao uzor u dizajniranju Mac Pro računala poslužio je Braunov T1000 radio, dok su za iMac inspiraciju pronašli u Braun LE1 zvučniku. Čak je i aplikacija za kalkulator na iPhoneu slična Braunovu kalkulatoru. 
Jonathan Ive često je govorio da je na njega snažno utjecao rad Dietera Ramsa, Braunova dugogodišnjeg šefa dizajna, a lani mu je napisao i predgovor za knjigu.

- Dieter Rams i njegov tim u Braunu proizveli su stotine sjajno zamišljenih i dizajniranih predmeta, koji su bili prekrasni i široko dostupni – napisao je Ive. 

Iako su ove fotografije objavljene i prije nekoliko godina, zanimljivo je sada, u jeku tužbi za kopiranje dizajna i patentnih prava postaviti pitanje: Zašto se drugi ne smiju ugledati u Apple kao inspiraciju za dizajn, kad oni to isto čine prilično očito?
German influence: Was the original iPod design inspired by Braun's T3 pocket radio?

Braun T3 Džepni radio vs. iPod.

Close-up images of the Braun T100 radio and PowerMac G5 show design similarities

Braun T1000 radio (blizina) vs. PC Mac Pro.

Design inspiration: The T1000 radio from Braun and the PowerMac G5 from Apple

I opet…

Design classics: There are similarities between the Braun LE1 speaker and iMac computer

Braun LE1 zvučnik vs. PC iMac.

The calculator app on Apple devices such as the iPhone may look familiar to anyone who used a Braun ET44

Braun ET44 kalculator vs. iPhone kalkulator aplikacija

Čitaj više:
Steve Jobs,vaš idol – varalica i izdajica ?! FBI detaljni izvještaj o njegovom životu
VELIKI BRAT: Apple želi napraviti arhivu vaših otisaka prstiju !
Apple je odobrio patent koji će gasiti iPhone kameru prema lokaciji

(dailymail.co.uk,cultofmac.com,index.hr,24sata.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,