Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » VELIKI BRAT: Apple želi napraviti arhivu vaših otisaka prstiju !

VELIKI BRAT: Apple želi napraviti arhivu vaših otisaka prstiju !

AuthenTec Apple otisak prstaTrenutno najpopularnija elektronička kompanija u svijetu, čiji je pokojni osnivač Steve Jobs bio svojevremeno i FBI agent, sprema novi projekt kojim će napraviti Apple arhivu otisaka prstiju

Apple je upravo prije par dana otkupio AuthenTec za gotovo 360 milijuna dolara. Zašto je to važno? Zbog toga jer AuthenTec proizvodi senzore za otisak prsta koji se upotrebljavaju u mobilnim uređajima. Implikacija ovog preuzimanja kompanije AuthenTec je da će buduće verzije iPhone-a i iPad-a imati ugrađen čitač otiska prsta, i to bi mogla biti prilično velika stvar. Kako vidimo, prema kuda Apple krene, tamo ide i ostatak mobilnog svijeta.

Drugim riječima, umjesto unosa lako hakirane šifre ili lako zaboravljive lozinke za otključavanje telefona ili tableta, sada bi samo držali palac na njemu. Ili umjesto unosa lozinke na bankovni Web Site – u nadi da to nije stvarno phishing stranica koja se maskirala – koristili bi otisak prsta, koji će samo stvarna banka biti u mogućnosti provjeriti.

Spomenimo kolika je lozinka pušiona? Biometrika je vjerojatno najbolje rješenje za izbjegavanje lozinke ili njezinih nespretnih alternativa (kao tekst provjere autentičnosti ili RFID), pa je Apple-ovo preuzimanje AuthenTec-a prilično značajna.

Naravno, digitalni čitači otisaka prsta su oko nas već godinama, ali nisu toliko bili u funkciji. Jedan od razloga je da oni bili dosta klimavi.

iphone otisak prstaAli to je bilo prije nekoliko godina. Dobro je pretpostaviti da su senzori za otiske danas puno bolji, i da će ih Apple-ovo čarobnjaštvo sa svom svojom tehnologijom učinit još boljima .

Postoje i drugi problemi s otiscima prstiju i sa biometrikom koje se mogu tako lako riješiti. Prije dvije godine, australski visoki školarac je  pokazao da možete zavarati čitač otisaka prstiju koristeći gumeni bombon medvjedić. On je napravio repliku otiska prsta prijatelja pomoću gumenog bombona, a zatim uspješno primijenio na čitač otiska prsta. Uspostavilo se da je želatina – glavni sastojak gumenih bombona, osim šećera – ima istu kapacitivnost kao ljudska koža.

Čitači otiska prsta ne rade isto za sve ljude svih nacionalnosti ( ovo je istina stvarno !). Što vam je manja vlažnost kože, čitači su manje pouzdani. Ako ste porezali ili spalili prst, ispis možda neće biti prepoznatljiv.

(Prema činjenicama na AuthenTec stranici, koristi se “pod-podloga” tehnologija za procjenu otiska prsta, vjerojatno koja otkriva toplinu ili puls, koja ne može biti prevarena od pomoću trika sa gumenim bombonom. Također tvrdi da senzor nije ometan oštećenom kožom ili količinom ulja na koži.)

Najveći sigurnosni problem s biometrijom je mjesto gdje se pohranjuju  podudarajući podaci. Negdje tamo postoji potreba da se baza podataka usporedi  da li  odgovara vašem otisaku prsta (ili govornom uzoraku, ID lica, skeniranje zjenice, analiza hoda, itd.) s vašim imenom i drugim osobnim informacijama. Ako netko probije bazu podataka, oni teoretski može promjeniti i staviti tuđe ime ili biometrijske potpise na tvoje mjesto – potpuno promjeniti vaš identitet na način da će biti teško ako ne i nemoguće da se oporavi. Dakle, biometrijski podatak je tako siguran kako je i baza podataka sigurna u kojoj je pohranjen.

Drugi veliki problem biometrije je isti onaj koji dolazi od bilo koje vrste čuvanja podataka: Nakon što je otisak prsta uhvaćen, tko drugi ima pristup? Hoće li se podaci zadržati lokalno, ili će biti pohranjeni u oblaku? Tko je odgovoran za to? Dajući svoj otisak prsta na iPad je također učinkovito poklanjanje Uncle Sam-u, ako se pojavi na vratima proizvođača sa tjeralicom?

Ukratko: Tko je vlasnik vaših prstiju?
 

 
izvor: govtslaves.info
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=10045"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,