Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Upozoravamo na 10 otrovnih biljaka od kojih se trebate držati što dalje!

Upozoravamo na 10 otrovnih biljaka od kojih se trebate držati što dalje!

cvijeće-otrovSlučajevi neiskusnih berača koji zamjene ljekovite ili čak jestive vrste biljaka otrovnim dogode se gotovo svake godine!

Osim toga, u prirodi, baščama i vrtovima često nailazimo na biljke čiji plodovi i cvjetovi privlače pozornost. Zato vas upozoravamo na 10 otrovnih biljaka od kojih se treba držati što dalje …

Oleander

Vrlo otrovna biljka koja sadrži kardiotonične glikozide. Najotrovniji su listovi. U Hrvatskoj se često uzgaja po baščama, vrtovima i terasama. Mora se paziti da je izvan dohvata djece.

Prvi znaci trovanja su muka, glavobolja, povraćanje, poremećaj srčanog rada sve do smrtnog ishoda. Osobi koja se otrovala dati aktivni ugljen, osigurati da miruje i što prije tražiti pomoć liječnika.

Fikus

Ako dijete dodirne fikus, iritaciju na koži, peckanje i svrbež, isprati hladnom vodom, bez uporabe krema. Ako ga proguta neće moći disati. Isprati grlo, potražiti liječničku pomoć.

Colchicum autumnale – Mrazovac (biljni arsen)

Mrazovac se često zamijeni sa Sremus biljkom koja je je poznata na našim prostorima kao medvjeđi luk, samoniklom biljkom, lukovicom širokih, jestivih listova, blagog ali prepoznatiljivog mirisa na luk. Nije preporučljivo brati ga bez dobrog poznavatelja upravo zbog sličnosti s mrazovcem.

Mrazovac sadrži alkaloid kolhicin, antimitotik, koji blokira mitozu sprečavanjem sinteze DNK. Kliničke manifestacije trovanja, nakon latentnog perioda, od 3-12 sati, prolaze kroz tri faze.

Prvo se javljaju muka, povraćanje, proljevi. Druga faza se javlja nakon 1-3 dana i manifestira se srčanom slabošću, aritmijama, bubrežnom slabošću, oštećenjem jetre, respiratornom insuficijencijom, poremećajima funkcije koštane srži, smanjenjem krvnih tijela, posebno leukocita. Treća faza nastupa nakon 5-7 dana s povećanjem broja leukocita, što znači da se pacijent postupno oporavlja.

Glicinija (Wisteria)

Glicinija je vrsta bršljana koja cvjeta u proljeće. Veliki mirisni cvjetovi su grozdaste strukture i obično su plavkaste, bijele ili crvene boje.

Godišnje može narasti i do tri metra. Često se viđaju i čitave zgrade urasle u tu biljku. Mnogi znaju da bršljani mogu biti otrovni, kako s njima (listovima i cvjetovima) treba postupati i da treba prati ruke nakon dodirivanja.

Naprstak ili pustikara (Digitalis purpurea)

Naprstak ili pustikara je biljka s zvonolikim bijelim, ružičastim ili ljubičastim cvjetovima iz obitelji zijevalica i čest je ukras u vrtovima. Koristi se u medicini za proizvodnju lijekova za srce. Ukoliko se pojede bilo koji od dijelova biljke, u blažim slučajevima izaziva mučninu, nesvjesticu, dijareju i grčeve, a kod težih slučajeva, trovanja do poremećaja srčanog rada.

Hortenzija (Hydrangea)

Hortenzija cvjeta od ranog proljeća do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvjetovima živih boja – mogu biti bijeli, roza, crveni, plavi i ljubičasti, a njihova boja varira ovisno o sastavu tla. Spada u vrlo otrovne biljake. Ubrzo nakon gutanja, javlja se osip i svrbež kože, otoci, mučnina, pojačano znojenje. U teškim trovanjima, ukoliko se ne primjeni terapija, može dovesti do kome i kardiocirkulatornih poremećaja.

Đurđica (Convallaria majalis)

Iako je đurđica otrovna biljka, ima neke ljekovite sastojke koji se koriste u medicini. Često se sadi u vrtovima kao ukrasna biljka. Cvjeta od početka proljeća pa do kasne jeseni. Cvijeće đurđice je otrovno, jer sadrži heterozide koji utječu na rad srca.

Otrov uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u ustima i trbuhu, dijareju i grčeve. Đurđica ima crvene otrovne plodove koji sazrijevaju u rujnu. Nakon dodira cvijeta, stabljike ili korijena ove biljke, potrebno je oprati ruke kako ne bi došlo do trovanja.

Krizantema (Chrysanthemum)

Krizantema je višegodišnja biljka, porijeklom iz Azije. Obično se ovim cvijećem na zadušnice ukrašavaju grobovi. Izrazito je otrovna biljka. Kod ljudi izaziva svrbež i otoke.

Poznato je više stotina vrsta ove biljke. Vrtlari je često sade i kako bi otjerali zečeve – naime, oni ovu biljku zbog njenih toksičnih svojstava izbjegavaju.

Azaleja (Rhododendron)

Azaleja je žbunasto cvijeće, a postoji više vrsta (jednogodišnje i višegodišnje), neke su visoke i desetak metara. Grmovi azaleje imaju halucinogeno i laksativno djelovanje. Simptomi trovanja su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima.

Narcis (Narcissus)

Narcis je višegodišnja biljka i jedan od vjesnika proljeća. Postoji više vrsta ovog cvijeća, ali je najpoznatiji bijeli narcis. Uzgaja se dosta u Europi i Sjevernoj Americi, a od njega se prave i parfemi.

Ako se proguta lukovica ove biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Popratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Utječe i na rad srca.
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,