Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » STRAVIČNO – Zbog bolje kontrole stanovništva ukida se keš, plaćanje samo karticama

STRAVIČNO – Zbog bolje kontrole stanovništva ukida se keš, plaćanje samo karticama

kartice-cashObjava rata gotovinskom plaćanju se sve više rasplamsava. Najnoviji borac koji ulazi na teren jeste JP Morgan Chase, jedna od najvećih banaka u svijetu, koja je nedavno usvojila politiku zabrane upotrebe novca na odabranim tržištima, zabranjujući isplate novca s kreditnih kartica, hipoteka i kredita za automobile, ne odobravajući čuvanje pravog novca u sefovima

Drugim riječima, rat je prešao s riječi na djela.

Ovih 10 činjenica će vas natjerati da se naježite ukoliko cijenite slobodu i anonimnost:

1. Kenneth Rogoff (uvod u rad “Troškovi i koristi od postupnog ukidanja papirnatog novca”):

“Unatoč napretku u tehnologijama transakcija, papirni novac još uvijek čini značajan dio zalihe novca u mnogim državama. Međutim, on ima brojne mane. Prvo, može olakšati izbjegavanje poreza i sivu ekonomiju. Drugo, njegovo postojanje omogućuje nepostojanje kamatne stope”.

Drugim riječima, novac je izvor svog zla i mora biti uništen jer vlast ne može pratiit svaki njegov korak, a predstavlja i ograničavajući faktor za sposobnost središnjih banaka da nastave sa svojim eksperimentima s kamatnim stopama.

2. Odgovor glavnog ekonomiste Citigroup-a, William Buitera na izjavu monetarnog ekonomiste, Charlesa Gudharta da je ukidanje valute “šokantno iracionalno”.

“Moraju se usporediti ove posljedice i posljedice anonimnosti valute koja je prisutna u društvu. Iako je teško predstaviti prave dokaze, vrlo je vjerojatno da su siva ekonomija i kriminalna zajednica među najvećim korisnicima valute”.

Čini se da je ovo skrivena namjera iza čitave priče o zabrani novca: da se izbjegne osobna anonimnost.

3. Francuski ministar financija, Michelle Sapin, naveo je da su ubojstva u Charlie Hebdo posljedica toga što su ubojice mogle kupiti opasno oružje novcem.

On je ubrzo nakon toga najavio kontrolu kapitala i gotovinskih isplata manjih od 3.000 eura. “Takve radikalne protumjere su bile neophodne kako bismo se izborili protiv zlouporabe novca i anonimnosti u francuskoj ekonomiji”.

4. Guillermo de la Deheza, španjolski ekonomist, bivši visoki državni službenik i trenutni međunarodni savjetnik banaka Banco Santander i Goldman Sachs, već je ocrnio novac kao izvor svog zločina i zla, kada je 2007. godine napisao članak pod naslovom “Velika prednost svijeta bez novca”.

“Bez novca bismo živjeli u mnogo sigurnijem i manje nasilnom svijetu pošto bi ilegalne aktivnosti koje se pokreću novcem bile izbjegnute”.

Deheza smatra da bi novac trebao zamijeniti elektroničkim isplatama u kojima bi se svaki korak mogao pratiti.

5. Ekonomist i bivši američki državni ministar rada, Robert Reich, ne može sakriti svoju radost u intervjuu koji je dao za CBS News:

“Doći će vrijeme, iako ne znam točno kada, kada će fizički novac prestati postojati”.

6. David Volman, autor knjige “Smrt novca”, rekao je za CBS zašto je novac toliko nepraktičan:

“Svi misle da je uporaba novca jednostavna, brza i sigurna. Međutim, ona nije ništa od toga. Njegovo premještanje, čuvanje, osiguravanje, pregledavanje, uništavanje, redizajniranje i opskrbu – košta!”.

7. Osnivač davatelja mobilnih isplata Square, Jack Dorsi, izgleda da shvaća da vlast mora učiniti više od toga da samo ubiju novac. One moraju istaknuti alternativu:

“Mislim da postoji opća želja u američkoj kulturi da se pronađe nešto praktičnije i osobnije”.

Kao što smo svi svjesni, nema ništa manje osobno od novca. Mobilne isplate će uskoro riješiti taj problem.

8. Chris Skinner, autor knjige “Budućnost bankarstva i digitalnih banaka”, navodi da digitalni novac ne pruža samo osobniji pristup, već i doprinosi sigurnijem platnom sustavu, posebno nakon što su se pojavili biometrijski sustavi autentifikacije.

“Zamislite da je vaš platni mehanizam ugrađen u sat koji vam je dala banka. Sat posjeduje RFID ili NFC sposobnost, biometrijsko prepoznavanje i podržavaju ga postojeće infrastrukture za transakciju.

Tako kupac može otići u bilo koju prodavaonicu, mahne satom i pritisne prstom da bi isplatio svoj račun. Nema potrebe ni za karticom ni za novcem.

To je vizija budućnosti platnog sustava i skoro smo je dostigli. Već postoje brojni beskontaktni platni terminali koji funkcioniraju na prepoznavanju otiska prsta. Jedini preostali logični korak je da se uvedu biometrijski platni sustavi zasnovani na biometriji”.

Kao što kaže izreka: Možete napraviti novu šifru nebrojeno puta, ali biometriju samo jednom. Ima li nečega što vas zabrinjava vezano za ovo?

9. Zaklada Billa i Melinde Gates je dodala novi zaplet 2015. godine. Tehnologija je spremna, samo je pitanje vremena kada ćemo početi koristiti njene pogodnosti u svijetu bez privatnosti.

Postoji li bolje mjesto za provođenje ogromnog društvenog eksperimenta od subsaharske Afrike, gdje vladine i nevladine organizacije vrijedno rade s bankama i telekomunikacijskim tvrtkama kako bi zamijenile novac nekom mobilnom alternativom. Evo što se navodi u godišnjem pismu zaklade:

“Pošto postoji velika potražnja za bankarstvom među siromašnima i zato što bi siromašni mogli biti profitabilne mušterije, poduzetnici u državama u razvoju rade nešto uzbudljivo, što bi moglo vremenom se primijeniti i u razvijenim zemljama”.

Ono što fondacija ne spominje jest da je ona vrlo zainteresirana u mobilnu inicijativu novca u Africi i da se udružila sa Svjetskom bankom 2010. godine kako bi “poboljšala prikupljanje financijskih podataka” među siromašnima u Africi. Nameće se pitanje da li će Microsoft jednog dana imati koristi od svega toga.

10. Buiterov poslodavac, banka City, veliki igrač u afričkoj areni, nedavno je pokrenuo partnerstvo s USAID-om s ciljem ubrzavanja usvajanja mobilnog novca u zemljama u razvoju. Evo što su oni objavili:

“Proširenje usvajanja mobilnih financijskih rješenja je strategija ključna za ekonomski razvoj s potencijalom izazvati rast i povećati financijski pristup i sigurnost među siromašnim stanovništvom svijeta u razvoju. Cilj je da se ojačaju alternative sustava koji se temelji na novcu i koji je neučinkovit, skup i podložan korupciji”.

Kao rezultat tehnoloških napredaka i prioriteta novih generacija, moguće je da su dani fizičkog novca odbrojani. Međutim, postoji vrlo velika razlika između prirodne smrti i eutanazije.

Jasno je da se vrlo moćne vlasti, banke, korporacije i nevladine organizacije spremaju da usmrte novac, ali ne zato što to koristi nama, već zato što je od koristi njima.

Prepustiti ćemo vladi i financijskim institucijama i organizacijama koje su na sve moguće načine izdale naše povjerenje potpunu kontrolu nad svakom transakcijom. Posljedica svega toga će biti gubljenje individualne slobode i privatnosti.
 
(wolfstreet,webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,