Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » STRAVI─îNO – Zbog bolje kontrole stanovni┼ítva ukida se ke┼í, pla─çanje samo karticama

STRAVI─îNO – Zbog bolje kontrole stanovni┼ítva ukida se ke┼í, pla─çanje samo karticama

kartice-cashObjava rata gotovinskom pla─çanju se sve vi┼íe rasplamsava. Najnoviji borac koji ulazi na teren jeste JP Morgan Chase, jedna od najve─çih banaka u svijetu, koja je nedavno usvojila politiku zabrane upotrebe novca na odabranim tr┼żi┼ítima, zabranjuju─çi isplate novca s kreditnih kartica, hipoteka i kredita za automobile, ne odobravaju─çi ─Źuvanje pravog novca u sefovima

Drugim rije─Źima, rat je pre┼íao s rije─Źi na djela.

Ovih 10 ─Źinjenica ─çe vas natjerati da se naje┼żite ukoliko cijenite slobodu i anonimnost:

1. Kenneth Rogoff (uvod u rad “Tro┼íkovi i koristi od postupnog ukidanja papirnatog novca”):

“Unato─Ź napretku u tehnologijama transakcija, papirni novac jo┼í uvijek ─Źini zna─Źajan dio zalihe novca u mnogim dr┼żavama. Me─Ĺutim, on ima brojne mane. Prvo, mo┼że olak┼íati izbjegavanje poreza i sivu ekonomiju. Drugo, njegovo postojanje omogu─çuje nepostojanje kamatne stope”.

Drugim rije─Źima, novac je izvor svog zla i mora biti uni┼íten jer vlast ne mo┼że pratiit svaki njegov korak, a predstavlja i ograni─Źavaju─çi faktor za sposobnost sredi┼ínjih banaka da nastave sa svojim eksperimentima s kamatnim stopama.

2. Odgovor glavnog ekonomiste Citigroup-a, William Buitera na izjavu monetarnog ekonomiste, Charlesa Gudharta da je ukidanje valute “┼íokantno iracionalno”.

“Moraju se usporediti ove posljedice i posljedice anonimnosti valute koja je prisutna u dru┼ítvu. Iako je te┼íko predstaviti prave dokaze, vrlo je vjerojatno da su siva ekonomija i kriminalna zajednica me─Ĺu najve─çim korisnicima valute”.

─îini se da je ovo skrivena namjera iza ─Źitave pri─Źe o zabrani novca: da se izbjegne osobna anonimnost.

3. Francuski ministar financija, Michelle Sapin, naveo je da su ubojstva u Charlie Hebdo posljedica toga ┼íto su ubojice mogle kupiti opasno oru┼żje novcem.

On je ubrzo nakon toga najavio kontrolu kapitala i gotovinskih isplata manjih od 3.000 eura. “Takve radikalne protumjere su bile neophodne kako bismo se izborili protiv zlouporabe novca i anonimnosti u francuskoj ekonomiji”.

4. Guillermo de la Deheza, ┼ípanjolski ekonomist, biv┼íi visoki dr┼żavni slu┼żbenik i trenutni me─Ĺunarodni savjetnik banaka Banco Santander i Goldman Sachs, ve─ç je ocrnio novac kao izvor svog zlo─Źina i zla, kada je 2007. godine napisao ─Źlanak pod naslovom “Velika prednost svijeta bez novca”.

“Bez novca bismo ┼żivjeli u mnogo sigurnijem i manje nasilnom svijetu po┼íto bi ilegalne aktivnosti koje se pokre─çu novcem bile izbjegnute”.

Deheza smatra da bi novac trebao zamijeniti elektroni─Źkim isplatama u kojima bi se svaki korak mogao pratiti.

5. Ekonomist i biv┼íi ameri─Źki dr┼żavni ministar rada, Robert Reich, ne mo┼że sakriti svoju radost u intervjuu koji je dao za CBS News:

“Do─çi ─çe vrijeme, iako ne znam to─Źno kada, kada ─çe fizi─Źki novac prestati postojati”.

6. David Volman, autor knjige “Smrt novca”, rekao je za CBS za┼íto je novac toliko neprakti─Źan:

“Svi misle da je uporaba novca jednostavna, brza i sigurna. Me─Ĺutim, ona nije ni┼íta od toga. Njegovo premje┼ítanje, ─Źuvanje, osiguravanje, pregledavanje, uni┼ítavanje, redizajniranje i opskrbu – ko┼íta!”.

7. Osniva─Ź davatelja mobilnih isplata Square, Jack Dorsi, izgleda da shva─ça da vlast mora u─Źiniti vi┼íe od toga da samo ubiju novac. One moraju istaknuti alternativu:


“Mislim da postoji op─ça ┼żelja u ameri─Źkoj kulturi da se prona─Ĺe ne┼íto prakti─Źnije i osobnije”.

Kao što smo svi svjesni, nema ništa manje osobno od novca. Mobilne isplate će uskoro riješiti taj problem.

8. Chris Skinner, autor knjige “Budu─çnost bankarstva i digitalnih banaka”, navodi da digitalni novac ne pru┼ża samo osobniji pristup, ve─ç i doprinosi sigurnijem platnom sustavu, posebno nakon ┼íto su se pojavili biometrijski sustavi autentifikacije.

“Zamislite da je va┼í platni mehanizam ugra─Ĺen u sat koji vam je dala banka. Sat posjeduje RFID ili NFC sposobnost, biometrijsko prepoznavanje i podr┼żavaju ga postoje─çe infrastrukture za transakciju.

Tako kupac mo┼że oti─çi u bilo koju prodavaonicu, mahne satom i pritisne prstom da bi isplatio svoj ra─Źun. Nema potrebe ni za karticom ni za novcem.

To je vizija budu─çnosti platnog sustava i skoro smo je dostigli. Ve─ç postoje brojni beskontaktni platni terminali koji funkcioniraju na prepoznavanju otiska prsta. Jedini preostali logi─Źni korak je da se uvedu biometrijski platni sustavi zasnovani na biometriji”.

Kao ┼íto ka┼że izreka: Mo┼żete napraviti novu ┼íifru nebrojeno puta, ali biometriju samo jednom. Ima li ne─Źega ┼íto vas zabrinjava vezano za ovo?

9. Zaklada Billa i Melinde Gates je dodala novi zaplet 2015. godine. Tehnologija je spremna, samo je pitanje vremena kada ─çemo po─Źeti koristiti njene pogodnosti u svijetu bez privatnosti.

Postoji li bolje mjesto za provo─Ĺenje ogromnog dru┼ítvenog eksperimenta od subsaharske Afrike, gdje vladine i nevladine organizacije vrijedno rade s bankama i telekomunikacijskim tvrtkama kako bi zamijenile novac nekom mobilnom alternativom. Evo ┼íto se navodi u godi┼ínjem pismu zaklade:

“Po┼íto postoji velika potra┼żnja za bankarstvom me─Ĺu siroma┼ínima i zato ┼íto bi siroma┼íni mogli biti profitabilne mu┼íterije, poduzetnici u dr┼żavama u razvoju rade ne┼íto uzbudljivo, ┼íto bi moglo vremenom se primijeniti i u razvijenim zemljama”.

Ono ┼íto fondacija ne spominje jest da je ona vrlo zainteresirana u mobilnu inicijativu novca u Africi i da se udru┼żila sa Svjetskom bankom 2010. godine kako bi “pobolj┼íala prikupljanje financijskih podataka” me─Ĺu siroma┼ínima u Africi. Name─çe se pitanje da li ─çe Microsoft jednog dana imati koristi od svega toga.

10. Buiterov poslodavac, banka City, veliki igra─Ź u afri─Źkoj areni, nedavno je pokrenuo partnerstvo s USAID-om s ciljem ubrzavanja usvajanja mobilnog novca u zemljama u razvoju. Evo ┼íto su oni objavili:

“Pro┼íirenje usvajanja mobilnih financijskih rje┼íenja je strategija klju─Źna za ekonomski razvoj s potencijalom izazvati rast i pove─çati financijski pristup i sigurnost me─Ĺu siroma┼ínim stanovni┼ítvom svijeta u razvoju. Cilj je da se oja─Źaju alternative sustava koji se temelji na novcu i koji je neu─Źinkovit, skup i podlo┼żan korupciji”.

Kao rezultat tehnolo┼íkih napredaka i prioriteta novih generacija, mogu─çe je da su dani fizi─Źkog novca odbrojani. Me─Ĺutim, postoji vrlo velika razlika izme─Ĺu prirodne smrti i eutanazije.

Jasno je da se vrlo moćne vlasti, banke, korporacije i nevladine organizacije spremaju da usmrte novac, ali ne zato što to koristi nama, već zato što je od koristi njima.

Prepustiti ─çemo vladi i financijskim institucijama i organizacijama koje su na sve mogu─çe na─Źine izdale na┼íe povjerenje potpunu kontrolu nad svakom transakcijom. Posljedica svega toga ─çe biti gubljenje individualne slobode i privatnosti.
 
(wolfstreet,webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,