Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Naj─Źuvanija tajna Vatikana: Tko je bio papa Ivan VIII

Naj─Źuvanija tajna Vatikana: Tko je bio papa Ivan VIII

vatikan-arhiva-ivanPapa Ivan VIII mo┼żda bi ostao u druga─Źijem sje─çanju da odre─Ĺeni kroni─Źari iz srednjeg vijeka nisu naveli da je papa Ivan VIII bio jedinstveni papa

Da li zaista mogu─çe da se ┼żena uspjela se progurati kroz redove rimokatoli─Źke crkve i postala papa?

Prvi navodi o tome da je papa u stvari papesa pojavili su se na stranama knjige “De Septem donis Spiritu Sancti” (Sedam darova Svetog duha) iz 13. stolje─ça, koju je napisao Francuz iz Dominikanskog reda po imenu Stefan od Burbona.

Kako on navodi, papesa je vladala od po─Źetka 12. stolje─ça pa sve do trenutka kada se po─Źela pora─Ĺati prilikom slu┼żbe. Cini─Źna masa je na taj ─Źin gledala kao na bogohulnu herezu i izvela je izvan Rima i kamenovala je.

Prema legendi, papske slu┼żbe vi┼íe ne koriste ulicu u kojoj je ona kamenovana, a svaki papa mora pro─çi kroz odre─Ĺeni pregled prilikom kojeg sjedi na posebnoj stolici s rupom na sredini.

Kada se izvr┼íi ovaj pregled i kada se utvrdi da je sve u redu, inspektor glasno izjavi “Duos habet et bene pendentes” (Ima dva i lijepo vise).


Druge verzije iste knjige su malo druga─Źije od originala.

U nekima pi┼íe da je neimenovana ┼żena umrla prilikom poroda i da je sahranjena na istom mjestu gdje je umrla. U drugim verzijama pi┼íe da je papesa vladala od 855. godine i da je njezina vladavina trajala od nekoliko dana do nekoliko godina.

Na jednom mjestu je ─Źak napisana ─Źitava njena biografija:

Jovana Angelika, Engleskinja ro─Ĺena u njema─Źkom gradu Mainz. Nakon ┼íto se zaljubila u benediktanskog sve─çenika, preru┼íila se u mu┼íkarca i oti┼íla je s njim u Atenu.

Tamo je nau─Źila latinski i gr─Źki. Predstaviv┼íi se kao monah, preuzela je ime Ivan Anglikus i preselila se u Rim. Angelika je posjedovala mnoge talente i ubrzo je postala papinski notar. Nedugo zatim, postala je kardinal. Po┼íto je posjedovala izuzetne vje┼ítine i sposobnosti, pokazala se kao idealan kandidat za novog papu.

Ipak, njena sudbina mo┼żda ipak nije bila tako surova. U nekim knjigama se navodi da papesa Jovana nije bila ubijena zbog svoje hereze ve─ç je zatvorena na nekoliko godina kao kaznu za to ┼íto je u─Źinila.

Njezin sin je porastao i postao biskup Ostije, sahranivši svoju majku u katedrali kada je umrla.

Rimokatoli─Źka crkva je oduvijek negirala ove navode i tvrdila da se ni┼íta sli─Źno nikada nije dogodilo.

Ozbiljni analiti─Źari tvrde da se u Vatikanu zna prava istina i da je originalna knjiga o dokazima da je Papa Ivan VIII bio ┼żena krije u naj─Źuvanijim sefovima.
 
(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , ,