Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Chomsky: Svatko tko je čitao Orwella zna što se događa u Americi

Chomsky: Svatko tko je čitao Orwella zna što se događa u Americi

noam-chomsky-orwellMišljenje svijeta nije važno ukoliko se sukobljava sa strategijom SAD

“U suštini, stanovništvo nema pravo glasa”, rekao je on. “Predstavnici ne obraćaju pozornost na glas naroda. Politika se vodi samo na vrhu, a to se naziva plutokracija, a ne demokracija”.

Veće američke medijske organizacije neumorno ponavljaju kako dužnosnici SAD žele da javnost zna za svjetska pitanja, rekao je povjesničar Noam Chomsky za RT. On dalje navodi da je za lidere SAD svaka tiskovna organizacija koja ne ponavlja američku propagandu neprihvatljiva.

Krivica Zapada, konkretnije SAD, kada govorimo o svjetskim pitanjima kao što su ukrajinski konflikt ili napetosti s Iranom, također nije prihvatljiva u američkim medijima, rekao je Chomsky, dodavši da mišljenje svijeta nije važno ukoliko se sukobljava sa strategijom SAD.

On kaže da je svatko tko je čitao George Orwella savršeno upućen u to što se događa, ali da ignorira sve bez pogovora.

Primjedbe Chomskog su se pojavile prije kongresnog saslušanja pod naslovom “Sukobljavanje s pretvaranjem informacija u oružje od strane Rusije”. Ed Royce, predstavnik Odbora za vanjske poslove, rekao je da ruski mediji dijele društvo u inozemstvu, pretvarajući informacije u oružje.

Društveni filozof i profesor s MIT-a rekao je: “Ako bi postojala i trunka iskrenosti, predstavnik Royce bi govorio o američkim medijima”.

“Najzanimljivija je činjenica da je Iran optužen zbog destabilizacije Bliskog istoka zato što podržava borce koji su ubili američke vojnike u Iraku”, rekao je Chomsky.

“To je kao da su nacističke novine 1943. godine kritizirale Englesku zbog destabilizacije Europe zato što je podržavala partizane koji su ubijali njemačke vojnike. Drugim riječima, kada SAD napadne neku državu i ubije na stotine tisuća ljudi, uništivši državu do temelja, to je stabilizacija, a kada se netko protivi tome, to je destabilizacija”.

Chomsky je također spomenuo i američku medijsku propagandu sukladno potezima američkog predsjednika Baracka Obame da se okrene ka Kubi, koju je SAD dugo smatrao sponzorom terorizma i kojoj su uvele strogi embargo.

“Činjenice su vrlo jasne. Ovo je slobodno društvo i imamo pristup mnogim internim dokumentima. Ne možete reći da nešto ne znate. Znamo što se dogodilo. Kennedyjeva administracija je započela vrlo ozbiljan teroristički rat protiv Kube. Bio je to jedan od faktora koji je doveo do raketne krize.

Bio je to rat koji je trebao dovesti do invazije u listopadu 1962. godine, a čega su Kuba i Rusija bile svjesne. Sada se pretpostavlja da je to razlog zašto su postavljeni projektili. Taj rat je trajao godinama, a u SAD se o njemu ne govori. Možete samo reći da je bilo par pokušaja da se ubije Fidel Castro. Međutim, sam teroristički rat je bio vrlo ozbiljan “.

Obama je promijenio kurs prema kubanskoj politici iz drugih razloga, a ne zbog slobode i demokracije kao što piše u američkim medijima, rekao je Chomsky.

“Nije u pitanju plemenita gesta, već samo Obamino priznanje da SAD polako postaje izolirana”, dodao je. “Međutim, u SAD to ne možete tako reći. Istina je da se to vidi u javnim dokumentima, ali se o tome ne raspravlja”.

Što se tiče međunarodnog zakona, Chomsky je rekao da njime upravljaju velike sile, a da je u ostalim slučajevima beznačajan. Dakle, SAD iz međunarodnog zakona biraju samo ono što im se sviđa.

“Međunarodni zakon se ne može primijeniti protiv velikih sila”, rekao je on. “Ne postoji način primjene. Pogledajte sami Međunarodni kriminalni sud koji je osudio afričke čelnike koji se nisu dopadali SAD. Za najveći zločin ovog tisućljeća se definitivno može smatrati američka invazija Iraka. Da li je to dospjelo na Međunarodni sud?”.

Chomsky je također spomenuo da su takozvani Američki san i američka demokracija u “ozbiljnom padu” pošto je društvena mobilnost najgora u najbogatijim nacijama.

On je dodao da SAD službeno održavaju demokraciju, dok ona zapravo u Americi više ne postoji, ako je ikada i postojala.

“U suštini, stanovništvo nema pravo glasa”, rekao je on. “Predstavnici ne obraćaju pozornost na glas naroda. Politika se vodi samo na vrhu, a to se naziva plutokracija, a ne demokracija”.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,