Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Chomsky: Svatko tko je ─Źitao Orwella zna ┼íto se doga─Ĺa u Americi

Chomsky: Svatko tko je ─Źitao Orwella zna ┼íto se doga─Ĺa u Americi

noam-chomsky-orwellMi┼íljenje svijeta nije va┼żno ukoliko se sukobljava sa strategijom SAD

“U su┼ítini, stanovni┼ítvo nema pravo glasa”, rekao je on. “Predstavnici ne obra─çaju pozornost na glas naroda. Politika se vodi samo na vrhu, a to se naziva plutokracija, a ne demokracija”.

Ve─çe ameri─Źke medijske organizacije neumorno ponavljaju kako du┼żnosnici SAD ┼żele da javnost zna za svjetska pitanja, rekao je povjesni─Źar Noam Chomsky za RT. On dalje navodi da je za lidere SAD svaka tiskovna organizacija koja ne ponavlja ameri─Źku propagandu neprihvatljiva.

Krivica Zapada, konkretnije SAD, kada govorimo o svjetskim pitanjima kao ┼íto su ukrajinski konflikt ili napetosti s Iranom, tako─Ĺer nije prihvatljiva u ameri─Źkim medijima, rekao je Chomsky, dodav┼íi da mi┼íljenje svijeta nije va┼żno ukoliko se sukobljava sa strategijom SAD.

On ka┼że da je svatko tko je ─Źitao George Orwella savr┼íeno upu─çen u to ┼íto se doga─Ĺa, ali da ignorira sve bez pogovora.

Primjedbe Chomskog su se pojavile prije kongresnog saslu┼íanja pod naslovom “Sukobljavanje s pretvaranjem informacija u oru┼żje od strane Rusije”. Ed Royce, predstavnik Odbora za vanjske poslove, rekao je da ruski mediji dijele dru┼ítvo u inozemstvu, pretvaraju─çi informacije u oru┼żje.

Dru┼ítveni filozof i profesor s MIT-a rekao je: “Ako bi postojala i trunka iskrenosti, predstavnik Royce bi govorio o ameri─Źkim medijima”.

“Najzanimljivija je ─Źinjenica da je Iran optu┼żen zbog destabilizacije Bliskog istoka zato ┼íto podr┼żava borce koji su ubili ameri─Źke vojnike u Iraku”, rekao je Chomsky.

“To je kao da su nacisti─Źke novine 1943. godine kritizirale Englesku zbog destabilizacije Europe zato ┼íto je podr┼żavala partizane koji su ubijali njema─Źke vojnike. Drugim rije─Źima, kada SAD napadne neku dr┼żavu i ubije na stotine tisu─ça ljudi, uni┼ítiv┼íi dr┼żavu do temelja, to je stabilizacija, a kada se netko protivi tome, to je destabilizacija”.

Chomsky je tako─Ĺer spomenuo i ameri─Źku medijsku propagandu sukladno potezima ameri─Źkog predsjednika Baracka Obame da se okrene ka Kubi, koju je SAD dugo smatrao sponzorom terorizma i kojoj su uvele strogi embargo.


“─îinjenice su vrlo jasne. Ovo je slobodno dru┼ítvo i imamo pristup mnogim internim dokumentima. Ne mo┼żete re─çi da ne┼íto ne znate. Znamo ┼íto se dogodilo. Kennedyjeva administracija je zapo─Źela vrlo ozbiljan teroristi─Źki rat protiv Kube. Bio je to jedan od faktora koji je doveo do raketne krize.

Bio je to rat koji je trebao dovesti do invazije u listopadu 1962. godine, a ─Źega su Kuba i Rusija bile svjesne. Sada se pretpostavlja da je to razlog za┼íto su postavljeni projektili. Taj rat je trajao godinama, a u SAD se o njemu ne govori. Mo┼żete samo re─çi da je bilo par poku┼íaja da se ubije Fidel Castro. Me─Ĺutim, sam teroristi─Źki rat je bio vrlo ozbiljan “.

Obama je promijenio kurs prema kubanskoj politici iz drugih razloga, a ne zbog slobode i demokracije kao ┼íto pi┼íe u ameri─Źkim medijima, rekao je Chomsky.

“Nije u pitanju plemenita gesta, ve─ç samo Obamino priznanje da SAD polako postaje izolirana”, dodao je. “Me─Ĺutim, u SAD to ne mo┼żete tako re─çi. Istina je da se to vidi u javnim dokumentima, ali se o tome ne raspravlja”.

┼áto se ti─Źe me─Ĺunarodnog zakona, Chomsky je rekao da njime upravljaju velike sile, a da je u ostalim slu─Źajevima bezna─Źajan. Dakle, SAD iz me─Ĺunarodnog zakona biraju samo ono ┼íto im se svi─Ĺa.

“Me─Ĺunarodni zakon se ne mo┼że primijeniti protiv velikih sila”, rekao je on. “Ne postoji na─Źin primjene. Pogledajte sami Me─Ĺunarodni kriminalni sud koji je osudio afri─Źke ─Źelnike koji se nisu dopadali SAD. Za najve─çi zlo─Źin ovog tisu─çlje─ça se definitivno mo┼że smatrati ameri─Źka invazija Iraka. Da li je to dospjelo na Me─Ĺunarodni sud?”.

Chomsky je tako─Ĺer spomenuo da su takozvani Ameri─Źki san i ameri─Źka demokracija u “ozbiljnom padu” po┼íto je dru┼ítvena mobilnost najgora u najbogatijim nacijama.

On je dodao da SAD slu┼żbeno odr┼żavaju demokraciju, dok ona zapravo u Americi vi┼íe ne postoji, ako je ikada i postojala.

“U su┼ítini, stanovni┼ítvo nema pravo glasa”, rekao je on. “Predstavnici ne obra─çaju pozornost na glas naroda. Politika se vodi samo na vrhu, a to se naziva plutokracija, a ne demokracija”.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,