Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Objavljen rat naftnim kartelima: Automobil napravljen od konoplje, koristi gorivo od konoplje

Objavljen rat naftnim kartelima: Automobil napravljen od konoplje, koristi gorivo od konoplje

konoplja-auto-renewProizvođač automobila Renew je napravio automobile od ugljično-negativnog materijala iz konoplje koji će se moći kretati na etanol iz konoplje

Naftna i automobilska industrija već godinama dominiraju na globalnom tržištu bez kajanja zbog ekoloških posljedica benzinske industrije i bez razmišljanja o neobnovljivosti energetskih izvora. Danas sektor prometa u najvećoj mjeri pridonosi efektu staklenika.

Srećom, proteklih godina se svijet sve više okreće održivosti i inovacijama u automobilskoj industriji i prometnom sektoru. Tvrtke poput Tesla Motors postavljaju temelje za održivu budućnost automobilske industrije.

Renew je nova automobilska tvrtka čiji je cilj iskorijeniti vozila koja koriste ugljovodnike i zagađuju okoliš.

Kako ona misli da premosti ovako veliku prepreku? Reći ćemo vam samo da planiraju to učiniti pomoću konoplje.

Zašto konoplja?

Konoplja se stoljećima koristi u brojnim industrijama, uključujući industriju papira, materijala, hrane, pa i građevine. Vlakna iz konoplje su jedna od najjačih i najizdržljivijih biljnih vlakana današnjice, te predstavljaju dobrog konkurenta mnogim umjetnim materijalima.

Ipak, jedna od najnevjerojatnijih stvari vezanih za konoplju pored lakoće, izdržljivosti i biorazgradivosti je činjenica da je ona ugljično negativna. To znači da ona uklanja ugljični dioksid iz atmosfere mnogo brže nego mnoge druge biljke. Drveću je potrebno oko 20 godina da izraste, dok konoplja sazrijeva za 3-4 mjeseca i može se presađivati ​​nekoliko puta godišnje.

Jakost konoplje potječe upravo iz tog ugljičnog dioksida koji apsorbira iz atmosfere u svoja vlakna. Kada se konoplja koristi recimo za pravljenje automobila, ona uklanja značajnu količinu ugljičnog dioksida iz atmosfere u procesu pod nazivom izoliranje ugljičnog dioksida. Primjenom ovog procesa, značajno se može smanjiti emisija ugljičnog dioksida iz automobila.

Etanolni motori

Vozila tvrtke Renew rade na etanol. Kada se usporedi s benzinskim motorima, automobili sa etanolom stvaraju značajno manje razine emisije.

Automobili tvrtke Renew su do te mjere usavršeni da se u njih može unesti bilo kakva mješavina etanola i plina od 0-100%, a motor se sam podešava.

Novi modeli CANNA 100 & 130 otkrivaju 10% manju emisiju nego prosječno vozilo na struju, dok CANNA EV model otkriva 22% manje emisije u odnosu na vozilo na struju, a posjeduje konjske snage u rasponu od 80 do preko 400.

Ono što je najvažnije jest da su Renew automobili opremljeni tako da mogu raditi na etanol iz konoplje, ukoliko tako nešto ikada dospije na tržište.

Da li su sportski automobili od konoplje iz 2015. godine automobili budućnosti?

Renew sportski auto je inspiriran europskim trkaćim automobilima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Tijelo automobila je napravljeno od ugljično negativnih vlakana konoplje, umjesto od ugljično pozitivnih, čeličnih, aluminijskih vlakana ili fiberglassa, od kojih se inače automobili danas proizvode.

Renew kreće na turu diljem svijeta da bi se pojavio na raznim sajmovima i festivalima. Predsjednik tvrtke želi ohrabriti sve goste da sjednu iza volana i da naprave fotografiju, tako da svi njihovi prijatelji saznaju za nove automobile i rašire vijest putem interneta. Misija tvrtke Renew je da se do 2025. godine proizvode samo ugljično neutralna vozila.

“Priroda se može spasiti samo tako što će se stvari praviti od onoga što raste iznad zemlje, a ne od onoga što je zakopano”, naveo je Bruce Dicen, predsjednik tvrtke.

Dicen vjeruje da će u narednom desetljeću bar 75% automobilskih komponenti, uključujući i akumulatore, se praviti od ugljično-negativne konoplje, čime će se emisija ugljičnog dioksida smanjiti još više nego što je smanjena uporabom vozila na struju.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,