Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Zašto postoji ruska „agresija“ u Ukrajini, a bombardiranje u Jemenu je američka “demokracija”?

Zašto postoji ruska „agresija“ u Ukrajini, a bombardiranje u Jemenu je američka “demokracija”?

jemen-ratVojna intervencija u Jemenu koju provodi proamerička koalicija arapskih država nesumnjivo će potpaliti konflikte, kako u Jemenu, tako i u cijeloj regiji

Biti će to rat u kojem će sudjelovati više strana, a od kojih svaka ima svoju političku i geopolitičku agendu.

Međutim, najinteresantnija je međunarodna reakcija na ovaj novi regionalni rat, konkretno način na koji SAD reagira na neporecivu agresiju svojih zaljevskih saveznika.

Dok se Washington prilično potrudio prikazati sjedinjenje Krima s Rusijom i ograničenu potporu Rusije antikijevskim pobunjenicima kao “agresiju”, on je istovremeno taj isti termin izostavio iz priče o novom ratu u Jemenu.

Čini se da po Washingtonu agresija nije objektivno definirana. Umjesto toga, SAD definiraju agresiju po tome koliko navedeni konflikt ima veze s njihovim strateškim interesima. Rusija je ispala agresor po pitanju Ukrajine jer je branila svoje interese i interese ruskog naroda, a suprotstavila se interesima SAD. U Jemenu, ničim izazvani rat koji su započele Saudijska Arabija i druge proameričke države s ciljem promjene režima nije agresija pošto je u skladu s interesima Washingtona.

Propaganda naspram realnosti

Koalicija arapskih država je 25. ožujka 2015. godine započela bombardiranje (a očekuje se i kopnena invazija) Jemena s ciljem da se zbaci pobunjenička vlast Huta koja je prije par tjedana zbacila proameričku i prosaudijsku marionetsku vlast Abeda Rabo Mansur Hadija. Ovaj rat, koji je započela Saudijska Arabija zajedno sa zaljevskim monarhijama, motiviran je isključivo interesima Saudijske Arabije i SAD.

Samo par sati nakon početka bombardiranja, pojavili su se izvještaji iz Jemena da je na desetine ljudi stradalo u zračnim napadima. Pored toga što nisu navele ništa o izgubljenim životima, uništenju infrastrukture, građevina, domova i zajednica, SAD je pohvalio operaciju kao neophodnu za regionalnu sigurnost. Potvrđeno je da je SAD, iako ne pruža izravnu vojnu potporu u vidu vojske, umiješan u operaciju.

Govoreći u ime Bijele kuće i Obamine administracije, glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti je rekao:

“Saudijska Arabija, članovi Zaljevskog saveza (GCC) i drugi poduzeće vojnu akciju kako bi obranili granicu Saudijske Arabije i zaštitili legitimnu vladu Jemena … Kako bi podupro djelovanje GCC, predsjednik Obama je odobrio opskrbu logističkom i obavještajnom podrškom ovim vojnim operacijama. Iako snage SAD ne sudjeluju izravno u sukobima u Jemenu, uspostavljamo zajedničko planiranje sa Saudijskom Arabijom kako bi se upravljalo vojskom SAD i obavještajnom podrškom … Nasilni prevrat u Jemenu od strane oružane frakcije je neprihvatljiv, a legitimna politička tranzicija može biti ostvarena samo kroz političke pregovore i konsenzus svih stranaka.”

Dakle, Washington je svojim riječima rekao da je agresivna vojna intervencija u Jemenu legitimna i da je SAD podržavaju. Štoviše, SAD su otvoreno dale do znanja da sudjeluju u kampanji u vidu logističke i obavještajne potpore. Što se pod time podrazumijeva je već tema za raspravu.

Zapravo, poznato je da je CIA umiješana u djelovanje u Jemenu već nekoliko godina, za što je zaslužan direktor CIA-e, Brennan. Važno je napomenuti da je Hadija odabrao osobno Washington kada je došlo do pada vlade predsjednika Saleha i da je prema njihovim riječima Hadi “legitimno” izabran, obzirom da nije imao protivnika kada je SAD financirai “demokratsku tranziciju”. (slično kao i u bivšoj Jugoslaviji)

Kada se sve sumira, nemoguće je poreći da je SAD umiješan u poslove Jemena, bar od 2012. godine. Stoga je normalno da će Bijela kuća navesti saudijsku agresiju kao legitimnu, pa čak i pohvaliti njezino djelovanje. Također je točno da “legitimnost” ove vojne operacije, ali i Hadijeve vlade, ovise samo od interesa SAD.

Sada usporedite čitavu priču sa argumentima dužnosnika SAD protiv djelovanja Rusije u Ukrajini. Svi su opisali poteze Moskve kao “rusku agresiju”.

Razmislite samo na trenutak objektivne činjenice. Ruski vojni interesi za Krim i ruski narod koji se tamo nalazi, izravno su bili ugroženi proameričkim prevratom u Kijevu u veljači 2014. godine. Rusija je kao odgovor pokrenula ograničenu vojnu operaciju kako bi osigurala Krim i svoje interese. To je ključno, pošto je čitava operacija izvršena bez kapi krvi, bez zračnih napada, bez ijednog jedinog hica. Dakle, ruska “agresija” na Krimu je bila prilično miroljubiva, a po svemu sudeći, izvedena je u samoobrani.

S druge strane, “legitimno” djelovanje SAD, Saudijske Arabije i njihovih saveznika ne čini agresiju. Nama se ipak čini da će na desetke obitelji koje su izgubile svoje očeve, sinove, žene i kćeri u zračnim napadima ipak to nazvati agresijom.

Također treba napomenuti da, za razliku od Krima, gdje je ljudima omogućena prilika da demokratski odaberu svoju sudbinu, narod Jemena nije dobio takvu priliku. Tamo vlada domaća pobuna već godinama otkad su ujedinjeni sjeverni i južni Jemen, a bilo kakva stabilnost koju je mogla omogućiti nova vlada predvođena Hutima sada će pasti u vodu.

Štoviše, reći da je Jemen bio funkcionalna država za vrijeme Hadija je isto kao i da se kaže da je Francuska bila funkcionalna dok je bila Vichyska Francuska. Svrgavanje Hadija je otvorilo mogućnost stvaranja potpuno nezavisne nacije. Saudijska Arabija i njezini saveznici to jednostavno ne mogu ispoštovati jer bi to stvorilo opasan presedan za opoziciju u Saudijskoj Arabiji, koja već vidi dinastiju Saud kao zastupničku vladu SAD i Izraela.

Prisjetite se samo kako su zapadni mediji govorili o vrlo ograničenoj podršci Rusije za antikijevske pobunjenike u Donjecku i Lugansku. Netko bi pomislio da je ruska vojska napala te regije i borila se u ratu protiv Kijevske vojske. U stvari, unatoč silnim optužbama i pričama, ne postoje nikakvi dokazi o izravnom vojnom prisustvu ruske vojske u istočnoj Ukrajini. Točno je da ima ruskih volontera i opreme, ali to nije dokaz o invaziji, čak nije ni vojna potpora u tolikoj mjeri koliko su SAD podržale Kijev.

Međutim, u Jemenu je proamerička alijansa za par sati upotrijebila više vojne opreme i izazvala veće uništenje nego što je to učinila Rusija za više od 12 mjeseci. Rusija je sasvim racionalno shvatila prijetnju po svoje granice iako je djelovala sa puno uzdržavanja. Sa druge strane, Saudijska Arabija koja doživljava Jemen pod kontrolom Huta kao prijetnju po svoje granice i interese, pokrenula je masovnu vojnu kampanju kako bi uništila nastali režim i vratila Hadija.

Licemerje SAD i njihovih saveznika ne može biti očitije. Rusija je “agresor”, dok je Saudijska Arabija u istoj situaciji “žrtva”. Iran financira promjenu režima u Jemenu, dok SAD samo podržavaju “demokratske snage” u Ukrajini. Assad mora otići, Hadi mora ostati. Poanta je jasna. Legitimnost se ne definira po objektivnim činjenicama već interesima SAD.

Erik Dreicer (neo)
 
(webtribune.rs/uredio i preveo:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,