Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RATNA ZNANOST IDE DALJE: Boeing patentirao energetski štit koji će vojna vozila štititi od eksplozija

RATNA ZNANOST IDE DALJE: Boeing patentirao energetski štit koji će vojna vozila štititi od eksplozija

boeing-patent-ratovi-zvijezdaZnanost ide u krivom smjeru već 50 godina. Donosimo vam još jedan glupi izum ratne industrije koji će možda zaživjeti na američkim ratištima širom svijeta. Dobrodošli na “tamnu stranu”

Boeing je patentirao sustav zaštite koji inspiraciju uzima iz SF filmova i brojnih oblika elektromagnetskih štitova. Kad će ovo zaživjeti u stvarnosti, tek treba vidjeti

Boeing, svjetski poznata kompanija po proizvodnji zrakoplova koja proizvodi i sofisticirane obrambene,satelitske i oružane sustave patentirala je sustav zaštitnog polja koji će vozila i zgrade štititi od eksplozija, javlja The Next Web.

Neprijatelj vas napada i ispaljuje hitac i vaš brod od sigurnog uništenja spašava energetski štit. Scena je dobro poznata iz brojnih SF filmova, poput Ratova zvijezda, Zvjezdanih staza i drugih. Energetski štitovi u raznim oblicima štite letjelice, utvrde, ali i vojnike. I dok je to uglavnom u sferi znanstvene fantastike, Boeing je odlučio taj princip pretvoriti u stvarnost.

Njihov patent za metodu i sustav slabljenja udarnog vala uz pomoć elektromagnetskog luka koristi upravo energiju kako bi odbio potencijalnu štetu.

No, kako se opisuje, njihov sustav nije dizajniran kako bi spriječili direktni udarac od granate, već da se meta (zgrada ili vozilo) zaštiti od udarnog vala iz obližnje detonacije. Senzori bi na ovom sustavu detektirali eksploziju i smjer iz kojeg dolazi udarni val, a potom bi se ioniziralo određeno područje koje bi stvorilo polje plazme između mete i eksplozije i to uz pomoć lasera, električne energije i mikrovalova.

To polje plazme bi bilo različito od okoliša po temperaturi, gustoći i sastavu i formiralo bi sloj koji bi umanjio snagu udarnog vala eksplozije, piše CNET.

Naravno, ovo je samo patent koji su predali. Kad ćemo ovakav sustav zaštite vidjeti u stvarnosti, to je sasvim druga priča.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(veceernji,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,