Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RATNA ZNANOST IDE DALJE: Boeing patentirao energetski ┼ítit koji ─çe vojna vozila ┼ítititi od eksplozija

RATNA ZNANOST IDE DALJE: Boeing patentirao energetski štit koji će vojna vozila štititi od eksplozija

boeing-patent-ratovi-zvijezdaZnanost ide u krivom smjeru ve─ç 50 godina. Donosimo vam jo┼í jedan glupi izum ratne industrije koji ─çe mo┼żda za┼żivjeti na ameri─Źkim rati┼ítima ┼íirom svijeta. Dobrodo┼íli na “tamnu stranu”

Boeing je patentirao sustav za┼ítite koji inspiraciju uzima iz SF filmova i brojnih oblika elektromagnetskih ┼ítitova. Kad ─çe ovo za┼żivjeti u stvarnosti, tek treba vidjeti

Boeing, svjetski poznata kompanija po proizvodnji zrakoplova koja proizvodi i sofisticirane obrambene,satelitske i oru┼żane sustave patentirala je sustav za┼ítitnog polja koji ─çe vozila i zgrade ┼ítititi od eksplozija, javlja The Next Web.

Neprijatelj vas napada i ispaljuje hitac i va┼í brod od sigurnog uni┼ítenja spa┼íava energetski ┼ítit. Scena je dobro poznata iz brojnih SF filmova, poput Ratova zvijezda, Zvjezdanih staza i drugih. Energetski ┼ítitovi u raznim oblicima ┼ítite letjelice, utvrde, ali i vojnike. I dok je to uglavnom u sferi znanstvene fantastike, Boeing je odlu─Źio taj princip pretvoriti u stvarnost.

Njihov patent za metodu i sustav slabljenja udarnog vala uz pomoć elektromagnetskog luka koristi upravo energiju kako bi odbio potencijalnu štetu.

No, kako se opisuje, njihov sustav nije dizajniran kako bi sprije─Źili direktni udarac od granate, ve─ç da se meta (zgrada ili vozilo) za┼ítiti od udarnog vala iz obli┼żnje detonacije. Senzori bi na ovom sustavu detektirali eksploziju i smjer iz kojeg dolazi udarni val, a potom bi se ioniziralo odre─Ĺeno podru─Źje koje bi stvorilo polje plazme izme─Ĺu mete i eksplozije i to uz pomo─ç lasera, elektri─Źne energije i mikrovalova.

To polje plazme bi bilo razli─Źito od okoli┼ía po temperaturi, gusto─çi i sastavu i formiralo bi sloj koji bi umanjio snagu udarnog vala eksplozije, pi┼íe CNET.

Naravno, ovo je samo patent koji su predali. Kad ─çemo ovakav sustav za┼ítite vidjeti u stvarnosti, to je sasvim druga pri─Źa.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(veceernji,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,