Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » U pitanju je zavjera: Arktik bi se ustvari htio namjerno otopiti da bi se zauzeli resursi i rudna bogatstva

U pitanju je zavjera: Arktik bi se ustvari htio namjerno otopiti da bi se zauzeli resursi i rudna bogatstva

arctic-topljenjePolitika povodom klimatskih promjena se sve vi┼íe zahuktava u najdominantnijim dr┼żavama svijeta. Mnoge vlasti i korporacije kao glavni uzrok otopljavanja Arktika navode uglji─Źni dioksid. Tako─Ĺer se raspravljaju kome ─çe pripasti vrijedni resursi ispod leda, poput nafte, kada se led otopi

Zbog toga i trenutne mogu─çnosti da se klimom manipulira pomo─çu geoin┼żenjeringa i drugih metoda, moramo se zapitati da li se led na Arktiku namjerno topi i da li su za to odgovorne intervencije korporacija i vlasti.

Ledeno doba, globalno zagrijavanje i rasprava o Arktiku

Javna rasprava o arkti─Źkom ledu je po─Źela sedamdesetih godina kada su klimatski stru─Źnjaci naveli da se bli┼żi ledeno doba. Jedan od njih je bio i znanstvenik Stefan Schneider, koji je predlo┼żio da se ledeni omota─Ź planeta namjerno otopi kako bi se sprije─Źila ┼íteta koja bi nastala zbog ledenog doba.

Interesantno je da je Schneider samo deset godina kasnije potpuno promijenio svoj stav o “ledenom dobu koje se bli┼żi”. On je po─Źeo uvjeravati svijet da ─çe do─çi do globalnog zagrijavanja planeta i da je primarni uzrok za to uglji─Źni dioksid. On je kao dokaz naveo topljenje leda na Arktiku.

Zašto je ovaj znanstvenik tako brzo promijenio mišljenje?

Geopoliti─Źki interesi na Arktiku

Predvi─Ĺeno otapanje leda na Arktiku nosi sa sobom mnoge gospodarske, financijske, geopoliti─Źke i vojne implikacije. Otprilike 13% svjetskih rezervi nafte i drugih resursa nalazi ispod leda u arkti─Źkom regiji, pa nije ni ─Źudo da se vlasti i korporacije interesiraju za ovo podru─Źje.

Kako navode razli─Źite vlasti, otapanje Arktika bi tako─Ĺer pridonijelo otvaranju novih pomorskih putova, ┼íto bi u┼ítedjelo vrijeme, novac i gorivo tvrtkama koje vr┼íe isporuke. Upravo zbog toga mnoge nacije ┼żele svoje dio Arktika.

Vlasti i korporacije sada vode tihi rat oko toga kome će pripasti regije. Štoviše, najveći udio imaju Rusija, Kanada i SAD i sve tri nacije su postavile svoju vojsku u regiji kako bi osigurale svoj dio.

Postoji nekoliko na─Źina da se otopi led na Arktiku

Unato─Ź brojnim dokazima, znanstvenici su tek nedavno priznali da su raspravljali o na─Źinima da otope Arktik i negirali su bilo kakvo primjenjivanje tih metoda.

Evo o kojim metodama su znanstvenici raspravljali:

Crna ─Źa─Ĺa
Postoji ideja da se na led i gle─Źere isprska crnim slojem, koji bi upio dovoljno sun─Źeve svjetlosti i otopio led. Dok znanstvenici tvrde da crna ─Źa─Ĺa koja se mo┼że vidjeti na nekim slikama potje─Źe od industrijskog zaga─Ĺenja, mnogi aktivisti navode da je to dokaz namjernog otopljavanja leda.

Nuklearne eksplozije
Mnogi znanstvenici, pa i Schneider, došli su na ideju nuklearnih eksplozija, koje bi zagrijale regiju i otopile led. Iako nitko nije javno priznao da je ova tehnologija korištena da se otopi led, zna se da se u proteklih 50 godina dogodilo preko 100 nuklearnih eksplozija na Arktiku.

Konkretno, od 1955. do 1990., Sovjetski savez je detonirao 88 atmosferskih, 29 podzemnih i 3 podvodna nuklearna ure─Ĺaja. Na desetine tih eksplozija se tako─Ĺer odvilo i na ruskom Arktiku, gdje su nuklearne bombe kori┼ítene u svrhe seizmi─Źkih istra┼żivanja.

Smanjivanje ozonskog omota─Źa
U proteklih nekoliko godina zabilje┼żeno je zna─Źajno smanjenje ozonskog omota─Źa, pogotovo u polarnim regijama. Istaknuti meteorolog Harry Veksler je 1963. godine predlo┼żio da se arkti─Źka regija zagrije koriste─çi zrakoplove koji prskaju klor ili brom u stratosferu kako bi se uni┼ítio ozonski omota─Ź.

Zapravo, neki znanstvenici su zabilje┼żili znatnu promjenu u CV indeksu zra─Źenja, koja je nastala zbog smanjenja za┼ítitnog sloja planeta.

Manipulacija mlaznim tokom
Kao ┼íto je obja┼ínjeno u filmu “Za┼íto nas zaboga prskaju?”, geoin┼żenjeri imaju sposobnost da kontroliraju i preusmjeravaju mlazne tokove i vremenske ┼íablone u odre─Ĺenim regijama.

Vjeruje se da su ove akcije neprirodne i da doprinose pojavi toplog zraka u arkti─Źkoj regiji. Kao rezultat, topao zrak i vlaga uzrokuju nevjerojatnu su┼íu na sjeveru Kalifornije, dok prirodni mlazni tok donosi hladan zrak i vi┼íe vlage u sredi┼íte Zapada.

Hegelova dijalektika
Nema sumnje da znanstvena zajednica ima tehnologiju da otopi led na Arktiku. Tako─Ĺer nema sumnje da odre─Ĺene vlasti i korporacije ┼żele ostvariti dobit od uporabe takve tehnologije. Naveden je primjer Hegelove dijalektike.

Problem: tajno napraviti problem, a zatim namjerno i sustavno otopiti polove koriste─çi geoin┼żenjering.

Reakcija: iscenirati javnu reakciju promoviraju─çi ideju da se ne┼íto mora u─Źiniti (navesti da se led na Arktiku topi zbog pove─çanja razine uglji─Źnog dioksida i da je potrebno rije┼íiti problem globalnog zagrijavanja).

Rje┼íenje: ponuditi rje┼íenje za “problem” koji je umjetno stvoren. Svjetske vlasti zatim pozivaju na programe geoin┼żenjeringa kako bi se sprije─Źilo globalno zagrijavanje.

Zaklju─Źak

Iako je skoro bilo dosta rasprava o tome da li se Arktik topi, nema sumnje da se to iskori┼ítava od strane korporacija. Po┼íto postoje tehnologije za topljenje leda, a vlasti i korporacije imaju odre─Ĺene interese za ova podru─Źja, zajednice bi trebale obratiti pozornost na ovaj problem.

Preko 500 klimatskih zakona treba stupiti na snagu 2015. godine, a uglavnom su uspostavljeni na temelju Arktika kao dokaza za globalno zagrijavanje. Smatra se da su ovi zakoni intermedijerni korak ka ozakonjivanju nelegalnih programa geoin┼żenjeringa, osiguravaju─çi vladi na─Źin da uvedu novi re┼żim globalnog poreza.

Upravo zbog ovog scenarija, va┼żno je da se geoin┼żenjering ozbiljno procjeni, ali i da se strogo ispita legitimnost programa za smanjenje razine uglji─Źnog dioksida.
 
*stisnite Titlovi radi prijevoda*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio i preveo:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , ,