Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » NUTELLA: Puna umjetnih okusa na bazi petroleja, mlijeka u prahu bolesnih krava, GMO soje, aspartama i raznih Å¡ećera

NUTELLA: Puna umjetnih okusa na bazi petroleja, mlijeka u prahu bolesnih krava, GMO soje, aspartama i raznih šećera

nutella.zdravljeDa li je zaista Nutella odliÄan izbor za svaki poÄetak dana kao Å¡to svaka reklama o istoj govori?

POVIJEST

Nutella je ime branda, slatkog kremnog namaza od lješnjaka, kreiranog od poznate talijanske tvrtke Ferrero.

Iako je Nutella po prvi put izaÅ¡la na tržiÅ¡te 1964., njezina preteÄa, namaz Supercrema, postojao je od 1951. Supercrema je razvijena iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduje, stvorene 1946. od Pietra Ferrera, osnivaÄa tvrtke. Glavni sastojak, ljeÅ¡njak, je tipiÄni proizvod pokrajine u Pijemontu iz koje potjeÄe obitelj Ferrero.

Svi su ovi proizvodi bili preteÄe ovom danaÅ¡njem, mjeÅ¡avini Äokolade i ljeÅ¡njaka razvijenoj u Italiji poslije pretjeranih poreza na kakaovac koji su onemogućavali normalnu proizvodnju Äokolade.

1963. godine Pietrov sin Michele Ferrero je odluÄio usavrÅ¡iti Supercremu s namjerom Å¡irenja branda Europom. Promijenjeni su neki njeni sastojci, slika i ime proizvoda (“Nutella” – od engleske rijeÄi “nut” Å¡to znaÄi ljeÅ¡njak), te njegov logo koji je ostao nepromijenjen sve do danas.

Prva Nutella iz tvornice obitelji Ferrero u Albi (u provinciji Cuneo, Pijemont), izaÅ¡la je 20. travnja 1964. Proizvod je obitelji donio odliÄan uspjeh i ostao vrlo popularan sve do danas.

ToÄan sadržaj proizvoda je strogo Äuvana tajna tvrtke Ferrero. Prema oznaci s ambalaže, glavni sastojci Nutelle su Å¡ećer, rezliÄita biljna ulja te ljeÅ¡njaci i kakao (ovi sastojci Äine samo 20% proizvoda).

Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje Å¡ećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od ljeÅ¡njaka jer po talijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila Äokoladna krema.

Usprkos tome Å¡to se reklamira kao zdrav doruÄak za djecu, Nutella sadrži oko 50% masti i 50% Å¡ećera. Nije ni Äudo Å¡to su danaÅ¡nja djeca toliko hiperaktivna.

A KAKO DANAS IZGLEDA NUTELLA?

Koliko je god grozno biti glasnik loÅ¡ih vijesti, vrijeme je da se zauzmemo za sebe i svoju djecu i kažemo ne GMO proizvodima koji nam se gotovo poetiÄno reklamiraju pod krinkom zdrave hrane.

Kad se dogodio taj trenutak, taj preokret u naÅ¡oj glavi da smo postali toliko podložni utjecaju, toliko naivni i toliko lijeni razmisliti na trenutak prije nego navalimo na police u potrazi za svojim primjerkom tihog ubojice koji nas opetovano truje iz dana u dan, a mi mu dozvolimo jer slijepo vjerujemo mami iz reklame koja kaže da je zdravo i da je Nutella pravi primjer nutritivnog obroka. Naoko djeluje bezopasno zbog krajnje jednostavnih sastojaka kao Å¡to su mlijeko, ljeÅ¡njaci i Å¡ećer. ÄŒak i mama iz reklame jedva Äeka da nahrani djecu Nutellom, pa zaÅ¡to ne bi i mi?

nutella-nevolimÄŒak se poistovjećujemo s njom jer su i naÅ¡a djeÄica nakon obroka Nutelle spremna “grabiti†u dan, mada se Äini da su spremnija zagrabit’ joÅ¡ Nutelle. Mama iz reklame se jako trudi uvjeriti nas da je Nutella dio zdravog obroka, mada ona zapravo nije dio niÄega zdravog.

OPASNOSTI NUTELLE:

SOJA
Mnogi će se suprotstaviti ovom miÅ¡ljenju jer azijske kulture konzumiraju soju Äesto i već stoljećima i sigurno je zato dobra i za nas. Azijske kulture zapravo konzumiraju vrlo male koliÄine prirodno uzgojene soje, znaÄi ni približne koliÄine kao mi. Konkretnije, u ovom sluÄaju govorimo o sojinom leticinu, a on vam nije prijatelj. ZaÅ¡to? Zato Å¡to je npr. povezan s tim da uzrokuje tiroidnu depresiju, nekontrolirano povećanje tjelesne mase, malaksalost, kaÅ¡njenje menstruacije, prerani ulazak u pubertet, te rak dojke. Ne, ne, nije vam prijatelj taj sojin leticin.

ŠEĆER
Å ećer od genetski modificirane Å¡ećerne repice poznat i kao jako jeftin pun pesticida te izmijenjen Å¡ećer koji naÅ¡e tijelo niti ne raspoznaje kao Å¡ećer. Najbitnije je da je jefin. Manje bitno je da takve Å¡ećere nazivamo neurotoksinima zbog njihove sposobnosti da prijeÄ‘u krvno moždanu barijeru te prilikom toga uzrokuju smrt moždanih stanica. TakoÄ‘er ih se povezuje sa sluÄajevima kao Å¡to su ADD, ADHD, autizam, depresija, tjeskoba, migrena i sl.

OBRANO MLIJEKO
Odmah si u startu iz glave izbijte sliku zelene livade i vesele kravice jer stvarnost je vrlo drukÄija. Ono Å¡to smo dobili nije obrano mlijeko, već gnojem ispunjeno mlijeko bolesnih krava koje su tovili GMO kukuruzom, antibioticima i tko zna s Äim sve ne da uz Å¡to manje troÅ¡kova izvuku Å¡to viÅ¡e bolesnog mlijeka koje su dodatno zlostavljali sve dok nisu iz njega izbili i posljednji “muâ€. Zatim u konaÄni rezultat iliti bijelu tekućinu bez okusa i mirisa koju toliko vole nazivati mlijekom dodaju mlijeko u prahu koje je inaÄe krcato najopasnijim tipom kolesterola ikad.

VANILIN
Etiketa kaže bez umjetnih boja, zanimljivo kako su prigodno zaboravili spomenuti umjetne okuse kao Å¡to je spomenuti vanilin. To je MSG (monosodium glutamat), takoÄ‘er poznat kao E621. Vanilin vara vaÅ¡ mozak i mislite da osjetite pravu vaniliju. Mozak vam je zbunjen, vanilin dobiva bitku i joÅ¡ vas Å¡uta dok ste dole prelazeći krvno moždanu barijeru kao neurotoksin i ubija vam par moždanih stanica kad je već tamo. Usto, vanilin je iznimno opasan jer izaziva ovisnost povezujući se s receptorima u vaÅ¡em mozgu uzrokujući otpuÅ¡tanje serotonina ili “osjećam se super†hormona. JoÅ¡ jedna zanimljiva stvar je da se jefino proizvodi u Kini na bazi petroleja, a Kina je vodeći proizvoÄ‘aÄ vanilina u svjetu i glavni distributer proizvoÄ‘aÄima hrane diljem svijeta.

Vrijeme je da podvuÄete granicu i kažete ne neurotoksinima, ne GMO Å¡ećeru, ne jeftinom i umjetnom vanilinu, vrijeme je da kažete NE Nutelli, legalnom trovaÄu vas i vaÅ¡e djece.

Postoje alternative – Äokoladni i ljeÅ¡njak namazi tipa Nutelle po prihvatljivoj cijeni bio kvalitete odnosno organskog uzgoja i bez aditiva npr u DM, Mullera, trgovinama zdrave hrane, bio linija proizvoda u Intersparu, a možete i takav namaz napraviti sami.
 
“Bez prirodne boje i konzervansa! A ostalo?”

 
(atma.hr,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,