Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Svi Samsung televizori pomoću programa za prepoznavanje glasa šalju podatke iz vaše kuće

Svi Samsung televizori pomoću programa za prepoznavanje glasa šalju podatke iz vaše kuće

samsung-TVSamsung je odgovorio na zabrinutost oko privatnosti zbog upozorenja da softver za prepoznavanje glasa koji koriste najnoviji pametni televizori snima “osobne” razgovore i šalje ih trećoj strani

U Samsungovoj globalnoj politici privatnosti korisnicima se savjetuje sljedeće: “Budite svjesni da će, ako vaše izgovorene riječi sadrže osobne ili druge povjerljive informacije, program za prepoznavanje glasa snimljene podatke prenijeti trećoj strani”.

Michael Price, savjetnik Nacionalnog programa za slobodu i sigurnost, napisao je da se zbog mogućnosti dijeljenja privatnog razgovora sa trećom stranom sada “užasava” svojeg televizora.

Samsung Smart televizori također pamte koje web stranice se posjećuju, imaju ugrađenu kameru za prepoznavanje lica i koriste praćenje kolačića kako bi detektirali koji sadržaj se najčešće gleda.

Zabrinuti bloger, Joe Fabits kontaktirao je Samsung kako bi saznao tko je točno ta “treća strana” i zašto ona treba primati privatne razgovore korisnika. Iako Samsung navodi u svojoj politici privatnosti da je treća strana “servis koji pretvara govor u tekst”, predstavnica tvrtke je dala odgovor koji će vas natjerati da se zamislite.

Fabits je upitao predstavnicu: “Da li se vi pridržavate zakona ako snimate ono što se događa u mojoj dnevnoj sobi?”.

“Da gospodine, tako je”, odgovorila je predstavnica, prije nego što je dodala: “Sve je povjerljivo, nikakve informacije ne dijele”, tvrdeći da je usluga samo način poboljšanja osobina pametnog televizora.

“Pitali ste me da li se pridržavamo zakona i rekla sam da”, rekla je predstavnica kada je upitana da obrazloži svoj odgovor.

Otkad su televizori, konzole i razni druge tehnološki uređaji postali sofisticiraniji, koristeći prepoznavanje govora i razne druge opcije, potencijal za praćenje privatnih razgovora i aktivnosti postao je veći nego ikada ranije.

Otkad se pojavila na tržištu 2010. godine, Microsoft-ova konzola Xbox Kinect sadrži kameru i mikrofon koji snima govor. Tvrtka obavještava korisnike “da ne očekuju bilo kakav razinu privatnosti jer koriste pametne funkcije”, dok se istovremeno navodi da Microsoft “može pristupiti informacijama korisnika, uključujući i sadržaj razgovora”.

Od Microsoft-a se prošle godine tražilo da negira tvrdnje da kamera Xbox One Kinect-a može vidjeti genitalije igrača, nakon što se pojavio snimak kamere uređaja, na kojem se vidi kontura penisa korisnika.

Gejmeri su se također žalili da Kinect prati njihove razgovore na Skypu, kažnjavajući ih zabranom naloga zbog psovanja. Ne samo to, nego je nedavno otkriće softverske rupe u Samsung Smart TV prijemnicima, omogućilo hakerima da se spoje na kameru na vašem “pametnom televizoru. To znači da neće Samsung samo dobiti vaše osobne podatke već i neki individualac.

I što reći na kraju nego – “Samsung zbližava ljude!”
 
*stisnite Titlovi radi prijevoda*

 

 
 
(vestinet.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,