Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » 10 NEVJEROJATNIH teorija koje mijenjaju percepciju

10 NEVJEROJATNIH teorija koje mijenjaju percepciju

10-teorijaStvarnost nije tako o─Źita i jednostavna kao ┼íto mi to mislimo, neke od stvari koje smo prihvatili kao istinite zapravo to nisu. Znanstvenici i filozofi su ulo┼żili veliki trud da promijene na┼íu percepciju, kao ┼íto je to vidljivo u nastavku

Ovih 10 primjera u nastavku pokazuju na što se misli

1. Velika glacijacija
Velika glacijacija je teorija o kona─Źnom stanju svemira. Prema toj teoriji, svemir ima ograni─Źenu opskrbu energijom, a kada te energije kona─Źno nestane, svemir ─çe se na─çi u smrznutom stanju. Gibanja ─Źestica ─çe se postupno usporiti i na kraju prestati gibati ─Źime ─çe nestati toplinske energije proizvedene gibanjem ─Źestica i nastat ─çe stanje apsolutne nule, koju do sada nitko nije uspio posti─çi.

Great glaciation - Big Freeze - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World
2. Solipsizam
Solipsizam je filozofska teorija koja tvrdi da ni┼íta ne postoji osim svijesti pojedinca. Mo┼żda se ─Źini ┼ía┼íavo, to potpuno negiranje postojanja svijeta oko nas, no zapravo i ne mo┼żemo realno potvrditi postojanje i─Źega osim vlastite svijesti i vlastitih misli.

3. Subjektivni idealizam
George Berkeley, otac idealizma, tvrdi da sve postoji kao ideja u ne─Źijoj glavi, da postojimo samo ako smo opa┼żeni. Jedan od njegovih kriti─Źara je udario kamen sa zatvorenim o─Źima i rekao: “Evo, demantirao sam tvoju teoriju!” Potkrijepio je to obja┼ínjenjem da kada bi kamen stvarno postojao samo u njegovoj ma┼íti, on ga ne bi mogao udariti sa zatvorenim o─Źima.

4. Platon i Logos
Platon je tvrdio da izvan na┼íe percipirane stvarnosti le┼żi svijet “savr┼íenog” oblika, da je sve ┼íto vidimo samo imitacija stvari kakve one doista jesu. Tvrdio je da jedino putem filozofije imamo ┼íanse uvidjeti kakve stvari doista jesu, otkriti savr┼íeni oblik svega ┼íto percipiramo. Tako─Ĺer, Platon tvrdi da je sve ┼íto postoji nastalo od jedne tvari, po njemu su i dijamanti i zlato i izmet psa svi od iste osnovne materije, samo u druga─Źijem obliku, ┼íto je otkri─çem atoma i molekula zapravo i dokazano kao to─Źno.

Plato and Logos - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World

5. Prezentizam
Vrijeme je ne┼íto ┼íto percipiramo i dijelimo na pro┼ílost, sada┼ínjost i budu─çnost. Prezentizam tvrdi da su pro┼ílost i budu─çnost izmi┼íljeni koncepti, a samo je sada┼ínjost prisutna i stvarna. Drugim rije─Źima, sve rije─Źi iz ovog ─Źlanka ─çe prestati postojati nakon ┼íto ih pro─Źitamo, sve dok ih ponovno ne pro─Źitamo.

Presentism - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World

6. Eternalizam
Enternalizam je upravo suprotno od prezentizma, to je filozofska teorija koja ka┼że da je vrijeme vi┼íeslojno. Teorija je da svo vrijeme postoji istodobno, ali mjerenje je odre─Ĺeno promatra─Źem. Ono ┼íto on vidi ovisi o to─Źki gledi┼íta. To zna─Źi da dinosauri, Drugi svjetski rat i Justin Bieber svi postoje istovremeno, ali se mo┼że promatrati samo s odre─Ĺenog mjesta. Ako se ovako promatra stvarnost, onda je budu─çnost beznadna i deterministi─Źka je slobodna volja iluzija.

Eternalism - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World

7. Mozak u staklenci
“Mozak u staklenci” misaoni pokus je pitanje o kojem raspravljaju mislioci i znanstvenici, koji kao i ve─çina ljudi, vjeruju da razumijevanje ─Źovjekove stvarnosti ovisi isklju─Źivo o njegovim subjektivnim osje─çajima. Dakle, koja je debata? Zamislite da ste samo mozak u staklenci kojeg pokre─çu vanzemaljci i ludi znanstvenici. Kako bi to uop─çe znali i mo┼żete li doista poricati da postoji mogu─çnost da je to va┼ía stvarnost? Ovo je moderna interpretacija problema kartezijanskog zlog demona. Ovaj misaoni eksperiment dovodi do istog zaklju─Źka: ne mo┼żemo potvrditi stvarno postojanje bilo ─Źega, osim na┼íe svijesti.

Brain in a Jar - Brain in the Vat - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World

8. Teorija multiverzuma
Multiverzumi ili paralelni univerzumi je teorija da postoje paralelni svijetovi, vrlo sli─Źni na┼íima, s malim (ili u nekim slu─Źajevima, velikim) promjenama ili razlikama. Ova teorija naga─Ĺa da bi mogao postojati beskona─Źan broj tih alternativnih stvarnosti.

The Multiverse Theory - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World

9. Fikcionalni realizam
To je najfascinantnija grana teorije multiverzuma. Na primjer, Superman stvarno postoji, ili Harry Potter, u nekom od paralelnih svjetova. Ova grana teorije tvrdi da zbog beskona─Źnog broja univerzuma, sve mora negdje postojati. Dakle, sve na┼íe omiljene fikcije i fantazije mogu biti dio nekog alternativnog univerzuma.

Fictional Realism - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World

10. Fenomenalizam
Sve zanima ┼íto se doga─Ĺa sa stvarima kada ih ne promatramo. Znanstvenici su pomno prou─Źavali ovaj problem, a neki od njih su do┼íli do jednostavnog zaklju─Źka – oni nestaju. Filozofi fenomenalizma vjeruju da predmeti postoje samo kao fenomen svijesti. Dakle, va┼í kompjuter postoji samo dok ste ga svjesni i dok vjerujete u njegovo postojanje. No, kada se okrenete od njega, on prestaje postojati dok vi ili netko drugi ne stupi u interakciju s njim. Nema postojanja bez percepcije.

Phenomenalism - 10 Mind-Blowing Theories That Will Change Your Perception of the World

 
(nexus-svjetlost.com/uredio: nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,