Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » TEK SADA OTKRIVENO: Evo koja kemikalija u hrani izaziva visok krvni tlak

TEK SADA OTKRIVENO: Evo koja kemikalija u hrani izaziva visok krvni tlak

krvni-tlak-bpaVisoko toksični BPA (bisfenol A) koji se između ostalog nalazi u plastičnim bocama je povezan s visokim krvnim tlakom

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension ukazuje na to da bi konzerve i boce koje sadrže bisfenol A (BPA) mogle biti uzrok povišenog krvnog tlaka, ali postoje i drugi problemi.

Kada se kemikalija, koja se koristi za oblaganje konzervi i plastike, pojavila na tržištu, rečeno je da je sigurna. Iako se tvrdilo da male količine koje mogu dospjeti u hranu ili piće nisu štetne, no i te kako jesu.

Zapravo, istraživanje je pokazalo da BPA uzrokuje 100 puta veću štetu nego što se ranije smatralo.

Da li ste pod pretjeranim stresom? Jeste li premoreni? Pod pritiskom ste i vrti vam se u glavi? Imate li povišen tlak iz nekog drugog razloga ili ga izaziva BPA?

BPA je bio povezivan s krvnim tlakom i otkucajima srca i ranije, ali korejski istraživači su odlučili provesti još jedno istraživanje.

Istraživači su proveli nasumičan test na 60 odraslih osoba preko 60 godina. Svaki sudionik je tri puta došao na mjesto istraživanja i dobio je sojino mlijeko u staklenoj boci ili limenci. Sojino mlijeko je odabrano jer ono ne sadrži nikakve komponente koje bi mogle utjecati na povišenje krvnog tlaka.

Kasnije je prikupljen urin i testiran na koncentraciju BPA, a krvni tlak i otkucaji srca su mjereni dva sata nakon konzumiranja pića. Koncentracija BPA u urinu se povećala za čak 1,6% posto nakon konzumiranja pića iz limenke (obložene materijalom koji ispušta BPA) u odnosu na one koji su konzumirali piće iz staklene boce.

Autor studije, dr Jun Chul Hong rekao je:

“Porast od 5 mm živinog stupca u sistolički krvnom tlaku pri ispijanju dvije limenke može uzrokovati značajne probleme, posebno kod pacijenata sa srčanim bolestima ili hipertenzijom. Porast od 20 mm živinog stupca u sistolički krvni pritisku udvostručuje rizik od nastajanja kardiovaskularnih bolesti.”

Istraživači žele da donositelji odluka, liječnici i javnost postanu svjesni kakav rizik po srce ima izlaganje BPA.

Hong dodaje:

“Predlažem kupcima da jedu svježu hranu ili hranu u staklenoj ambalaži prije nego konzerviranu hranu, a nadam se da će proizvođači razviti i koristiti zdravije alternative BPA za oblaganje konzervirane ambalaže.”

BPA se ne smatra sastojkom, iako se gotovo sigurno unosi u organizam kroz ambalažu. Drugi izvori BPA su računi s bankomata i smola koja se koristi u postupcima kod popravljanja zubi.

Povezuje se s pretilošću, neplodnošću i reproduktivnim poremećajima u oba spola, rakom dojke, problemima ponašanja, smanjenim količinama sperme itd. Prošle godine je razmatran njegov štetni utjecaj na neuralni razvoj i dokazano je da uzrokuje oštećenje mozga.

Prije dvije godine, studija na Harvardu je pronašla nevjerojatno povišenu razinu BPA kod ljudi koji su nedavno jeli juhu iz konzerve.

Ne bi li EPA (Agencija za zaštitu okoliša) trebala zabraniti ovu tvar?

Nije li interesantno kako industrija uvijek kaže kako je nešto sigurno, zatim se to odobri i onda istraživači imaju šta proučavati narednih 30 godina? Na kraju se svaki put desi da to na kraju nije sigurno, ali da je potrebno još istraživanja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,