Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » TEK SADA OTKRIVENO: Evo koja kemikalija u hrani izaziva visok krvni tlak

TEK SADA OTKRIVENO: Evo koja kemikalija u hrani izaziva visok krvni tlak

krvni-tlak-bpaVisoko toksi─Źni BPA (bisfenol A) koji se izme─Ĺu ostalog nalazi u plasti─Źnim bocama je povezan s visokim krvnim tlakom

Novo istra┼żivanje objavljeno u ─Źasopisu Hypertension ukazuje na to da bi konzerve i boce koje sadr┼że bisfenol A (BPA) mogle biti uzrok povi┼íenog krvnog tlaka, ali postoje i drugi problemi.

Kada se kemikalija, koja se koristi za oblaganje konzervi i plastike, pojavila na tr┼żi┼ítu, re─Źeno je da je sigurna. Iako se tvrdilo da male koli─Źine koje mogu dospjeti u hranu ili pi─çe nisu ┼ítetne, no i te kako jesu.

Zapravo, istra┼żivanje je pokazalo da BPA uzrokuje 100 puta ve─çu ┼ítetu nego ┼íto se ranije smatralo.

Da li ste pod pretjeranim stresom? Jeste li premoreni? Pod pritiskom ste i vrti vam se u glavi? Imate li povišen tlak iz nekog drugog razloga ili ga izaziva BPA?

BPA je bio povezivan s krvnim tlakom i otkucajima srca i ranije, ali korejski istra┼żiva─Źi su odlu─Źili provesti jo┼í jedno istra┼żivanje.

Istra┼żiva─Źi su proveli nasumi─Źan test na 60 odraslih osoba preko 60 godina. Svaki sudionik je tri puta do┼íao na mjesto istra┼żivanja i dobio je sojino mlijeko u staklenoj boci ili limenci. Sojino mlijeko je odabrano jer ono ne sadr┼żi nikakve komponente koje bi mogle utjecati na povi┼íenje krvnog tlaka.

Kasnije je prikupljen urin i testiran na koncentraciju BPA, a krvni tlak i otkucaji srca su mjereni dva sata nakon konzumiranja pi─ça. Koncentracija BPA u urinu se pove─çala za ─Źak 1,6% posto nakon konzumiranja pi─ça iz limenke (oblo┼żene materijalom koji ispu┼íta BPA) u odnosu na one koji su konzumirali pi─çe iz staklene boce.

Autor studije, dr Jun Chul Hong rekao je:

“Porast od 5 mm ┼żivinog stupca u sistoli─Źki krvnom tlaku pri ispijanju dvije limenke mo┼że uzrokovati zna─Źajne probleme, posebno kod pacijenata sa sr─Źanim bolestima ili hipertenzijom. Porast od 20 mm ┼żivinog stupca u sistoli─Źki krvni pritisku udvostru─Źuje rizik od nastajanja kardiovaskularnih bolesti.”

Istra┼żiva─Źi ┼żele da donositelji odluka, lije─Źnici i javnost postanu svjesni kakav rizik po srce ima izlaganje BPA.

Hong dodaje:

“Predla┼żem kupcima da jedu svje┼żu hranu ili hranu u staklenoj ambala┼żi prije nego konzerviranu hranu, a nadam se da ─çe proizvo─Ĺa─Źi razviti i koristiti zdravije alternative BPA za oblaganje konzervirane ambala┼że.”

BPA se ne smatra sastojkom, iako se gotovo sigurno unosi u organizam kroz ambala┼żu. Drugi izvori BPA su ra─Źuni s bankomata i smola koja se koristi u postupcima kod popravljanja zubi.

Povezuje se s pretilo┼í─çu, neplodno┼í─çu i reproduktivnim poreme─çajima u oba spola, rakom dojke, problemima pona┼íanja, smanjenim koli─Źinama sperme itd. Pro┼íle godine je razmatran njegov ┼ítetni utjecaj na neuralni razvoj i dokazano je da uzrokuje o┼íte─çenje mozga.

Prije dvije godine, studija na Harvardu je pronašla nevjerojatno povišenu razinu BPA kod ljudi koji su nedavno jeli juhu iz konzerve.

Ne bi li EPA (Agencija za zaštitu okoliša) trebala zabraniti ovu tvar?

Nije li interesantno kako industrija uvijek ka┼że kako je ne┼íto sigurno, zatim se to odobri i onda istra┼żiva─Źi imaju ┼íta prou─Źavati narednih 30 godina? Na kraju se svaki put desi da to na kraju nije sigurno, ali da je potrebno jo┼í istra┼żivanja.
 

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

10 NEVJEROJATNIH teorija koje mijenjaju percepciju
Vladari svijeta, bankarska elita vi┼íe ne ┼żivi na ovoj planeti, odavno su oti┼íli!

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,

reklama