Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » 7 ZNAKOVA KOJI ─ćE VAM SA SIGURNO┼á─ćU RE─ćI DA LI SE VA┼á MOBILNI TELEFON PRISLU┼áKUJE

7 ZNAKOVA KOJI ─ćE VAM SA SIGURNO┼á─ćU RE─ćI DA LI SE VA┼á MOBILNI TELEFON PRISLU┼áKUJE

prisluskivanje

U vrijeme kada svatko ima mobilni telefon, prili─Źno je lako prislu┼íkivati njegovog vlasnika, iz bilo kojeg razloga. Proverite da li ste i vi mo┼żda ÔÇśna ni┼íanuÔÇÖ nekog radoznalca.

Nije tajna da se sigurnosne slu┼żbe u svakoj dr┼żavi bave nezakonitim prislu┼íkivanjem telefona. Ni Hrvatska nije iznimka. Me─Ĺutim, vrlo je lako otkriti da li se telefon nalazi na popisu prislu┼íkiva─Źa.

Mobiteli su naro─Źita meta prislu┼íkiva─Źa. Postoji nekoliko na─Źina kako se mo┼że ilegalno prislu┼íkivati ÔÇőÔÇőtelefon.

U vrijeme kada svako ima mobitel, prili─Źno je lako prislu┼íkivati ÔÇőÔÇőnjegovog vlasnika, iz bilo kojeg razloga. Provjerite jeste li i vi mo┼żda ‘na ni┼íanu’ nekog radoznalca.

Specifi─Źnosti mobilnih telefona pogodne za prislu┼íkivanje:

1. Vanjski ure─Ĺaju sli─Źni USB napravama koji imaju mogu─çnost da skinu sve podatke sa SIM kartice. SIM kartica mora biti fizi─Źki stavljena u ure─Ĺaj. Na taj na─Źin se mogu o─Źitati sve SMS poruke koje su poslane s te SIM kartice, a poneka i snimljeni razgovori.

2. Ure─Ĺaj u koji se unosi broj telefona koji se prislu┼íkuje. Taj ure─Ĺaj snima sve razgovore i kopije ┼íalje na jednu lokaciju, naj─Źe┼í─çe bazu podataka tvrtke koja odr┼żava ure─Ĺaj.

3. Pazite gdje ostavljate telefon jer netko mo┼że u telefon instalirati programe poput FlexiSpy i RecordiaPro. Ovi programi omogu─çuju prislu┼íkiva─Źima da u┼żivo slu┼íaju va┼í telefonske razgovore. Tako─Ĺer, ti programi u sebi sadr┼że i GPS lokator koji u svakom trenutku prikazuju trenutnu lokaciju.

4. Tvrtke koje se bave pra─çenjem preko interneta. Potrebno je samo da imaju va┼í broj telefona koji zatim unose u program i tako otkrivaju va┼íu to─Źnu lokaciju.

Obratite pozornost na slijede─çe indikatore, i mo┼żda ─çe te lako otkriti da li je va┼í telefon prislu┼íkivan.

7 naj─Źe┼í─çih znakova da vam netko prislu┼íkuje telefon:

1. BATERIJA SE BRZO ISTROŠI

Klasi─Źan znak da vam netko prislu┼íkuje telefon je trajanje baterije nakon ┼íto je napunite i ekstremno visoka temperatura baterije. Baterija u mobitelima se brzo tro┼íi jer programi za prislu┼íkivanje crpe njezinu snagu i kada telefon ne koristite.

S obzirom da je ve─çina osoba koje prislu┼íkuju telefon ┼żele imati 24/7 pristup, aplikacija koju ─çe instalirati ─çe raditi u svakom trenutku tijekom dana. Ovaj proces mo┼że drasti─Źno isprazniti izvor energije s obzirom na ─Źinjenicu da se software za ┼ípijuniranje nikada ne gasi.

Kao i kod ve─çine mobilnih ure─Ĺaja, kod rada na dulje vrijeme baterija postane nesumnjivo vrlo topla, no ako je na dodir i vru─çe, to je znak da u pozadini rade programi za pra─çenje koji jo┼í dodatno pregrijavaju bateriju telefona.
 

 

2. SPORO GAŠENJE TELEFONA

Ako ne mo┼żete na normalan na─Źin ugasiti telefon ili mu je potrebno mnogo vi┼íe vremena za ga┼íenje nego obi─Źno, ┼íanse su da vam netko prislu┼íkuje telefon. Razlog tome jeste ┼íto je potrebno du┼że vremena da se svi programi za prislu┼íkivanje ugase. Mogu─çe je i da vam telefon nije ispravan, ali obavezno pratite da li se telefon ─Źudno pona┼ía.


3. ─îUDNI POZADINSKI ZVUKOVI

┼áum tijekom razgovora ili ─Źudno zujanje ukazuju na to da postoji velika vjerojatnost da se telefon prislu┼íkuje. Mnogi ni ne razmi┼íljaju o toj mogu─çnosti jer im je izgovor da je veza lo┼íe uspostavljena. Eho i stati─Źko pucketanje su isto tako zvukovi na koje trebate obratiti pozornost, jer ti zvukovi mogu nastati od strane tehnologije osobe koja vas prislu┼íkuje. Me─Ĺutim, dana┼ínja telekomunikacijska tehnologija je vrlo napredna i suvremena tako da smetnje po pitanju signala su vrlo rijetke.

4. POVE─ćAN PODATKOVNI PROMET

Poku┼íajte pratiti neko vrijeme svoj podatkovni promet na mobilnom telefonu, ukoliko je to mogu─çe. Naravno to ─çe biti puno te┼że na pametnim telefonima koji imaju neprestani podatkovni promet. Ukoliko se promet pove─çao drasti─Źno to je jedan od razloga za sumnju. S obzirom da je druga osoba ima pristup va┼íem prislu┼ínom ure─Ĺaju to zna─Źi da ─çe biti u mogu─çnosti do─çi do svih va┼íih aplikacija, pa ─Źak i internet preglednika. Ako je pojedinac u stanju upravljati onim aplikacijama koji koriste internet, tada ─çe sigurno biti pove─çanje preuzetih i poslanih podataka.

Jo┼í jedan razlog za┼íto promet mo┼że biti ve─çi je zbog ─Źinjenice da ove ┼ípijunske aplikacije vr┼íe prijenos podataka na neko drugo mjesto. Ovi prijenosi su vr┼íe putem interneta i ┼íalju va┼íe podatke tajno – 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

5. DISTORZIJA GLASA

Jo┼í jedan vrlo ─Źest znak da vam netko prislu┼íkuje telefon jeste distrozija glasa. Ukoliko ─Źujete “robotsko” glas osobe s kojom razgovarate, vrlo je velika vjerojatnost da netko slu┼ía ili snima va┼í razgovor.

6. KODIRANE SMS PORUKE

To bi mogao biti na─Źin za osobu koja vas prislu┼íkuje da vas poku┼ía kontaktirati i pokazati vam da ste prislu┼íkivani. To tako─Ĺer mo┼że biti jednostavan pokazatelj da je jo┼í netko dobio pristup dolaznih i odlaznih SMS poruka.

Ako ste dobili bilo kakve kodirane SMS poruke, postoji velika vjerojatnost da je netko pokušao prisluškivati vas i vaši podaci više nisu sigurni.

7. DOK NE KORISTITE TELEFON

Obratitie pa┼żnju na to ako telefon po─Źne ─Źudno pona┼íati jer je mogu─çe da imati na telefonu instaliran za prislu┼íkivanje. Ove programe je vrlo lako ubaciti na ne─Źiji telefon pomo─çu emaila ili prebacivanjem fajlova bluetooth-om. Fiskni telefoni tako─Ĺer nisu iznimka kada je rije─Ź o prislu┼íkivanju. Obratite pozornost na ─Źudne zvukove u pozadini, naro─Źito zujanja ili ┼íu┼ítanja. Obratite pozornost tako─Ĺer na mogu─çe distorzije i smetnje na ekranu va┼íeg mobilnog telefona.

 

 
(vestinet,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,