Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » OTROV KAO HRANA: Gazirana pića ubrzavaju starenje organizma

OTROV KAO HRANA: Gazirana pića ubrzavaju starenje organizma

gazirano-piceFanta, Schweppes, Sprite, Coca Cola, što god pili od navedenog, ova zaslađena pića su jedna od najgorih stvari koje možete unijeti u svoj organizam, a nastavljaju se istraživanja koja podržavaju ovu tvrdnju

Najnovija studija objavljena u Američkom žurnalu javnog zdravlja dolazi sa Sveučilišta u Kaliforniji, San Francisco, sa rezultatima koji će bilo kojeg ljubitelja ovih šećerom zaslađenih pića odvratiti od daljnjeg konzumiranja.

U pokušaju da otkriju da li gazirana pića ubrzavaju proces starenja tijela ili ne, istraživači su promatrali i ocjenjivali 5.300 zdravih odraslih ljudi koji su pili šećerom zaslađena pića, dijetalna gazirana pića i voćne sokove u razdoblju od 5 godina.

Sudionici, od 20 do 65 godina, nisu imali dijabetes niti kardiovaskularne bolesti, kažu znanstvenici.

Šećerna pića su se pokazala još nezdravijima nego što su znanstvenici smatrali ranije

Kako bi testirali da li postoji veza između slatkih pića i starenja stanica, istraživači su uspoređivali konzumiranje pića u bolesnika s dužinom telomera leukocita ili krajevima kromosoma. Što su telomeri kraći, stanica se može manje regenerirati, ukazujući na ubrzano starenje i ubrzani rizik od bolesti i rane smrti, izvještava CBS San Francisco.

Otkriveno je da su, što su više zaslađenog pića sudionici pili, kraći bili njihovi telomeri.

“Ovo otkriće je alarmantno jer ukazuje na to da starimo zbog unosa gaziranih pića, više nego što smo svjesni”, rekla je jedna od vodećih autora studije, dr Elisa Epel, koja je posvetila 5 godina ovom eksperimentu.

Prehrana dobrovoljaca je procjenjivana na dvadesetčetverosatnom prisjećanja, dok su povezivanja napravljena korištenjem multivarijacijske linearne regresije kako bi se zabilježila duljina kromosoma. Oko 21% sudionika ankete priznalo je da su konzumirali oko 0,5 litara gaziranih pića dnevno, što po računici znanstvenika skraćuje njihov život za oko 4,5 godine.

Nakon postavke sociodemografskih i zdravstvenih karakteristika, istraživači su zaključili sa 95% sigurnosti da su zaslađena pića povezana s kraćim telomerima u ovoj studiji.

100%-tni voćni sokovi mogli bi imati pozitivan učinak na zdravlje ljudi, dok zaslađena gazirana pića loše utječu na dugoročno zdravlje

Prethodne studije su dokazale da pića koja sadrže šećer zaista ubrzavaju starenje stanica, izvještava Guardian Liberty Voice.

Redovito konzumitanje zaslađenih gaziranih pića moglo bi utjecati na metaboličke bolesti i razvoj ubrzanog starenja stanica, zaključuje se u izvješću, ukazujući da su i drugi faktori mogli doprinijeti skraćivanju telomera i nastajanju bolesti.

“Mislimo da možemo konzumirati velike količine gaziranih pića dok god ne dobivamo na težini, ali to sugerira da postoji nevidljivi put koji vodi ka ubrzanom starenju, neovisno o težini”, rekla je dr Epel.

Profesorica Epel planira izvesti još jednu studiju koja će pratiti navike konzumiranja zaslađenih pića kod dobrovoljaca “u realnom vremenu” prije nego što se usporede sa starenjem stanica.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,