Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 3 JEDNOSTAVNE NAVIKE ZA DUG ┼ŻIVOT BEZ BOLESTI

3 JEDNOSTAVNE NAVIKE ZA DUG ┼ŻIVOT BEZ BOLESTI

telomeri-dug.zivotTelomeri (sitni komadi─çi DNK koji utje─Źu na dugovje─Źnost i zdravlje) su uzrok koj je proizveo dosta buke me─Ĺu istra┼żiva─Źima u posljednje vrijeme – i to s dobrim razlogom.

Duljina tih za┼ítitnih kapa na kraju kromosoma odre─Ĺuje koliko ─çe se brzo stanice ostariti, te koliko smo skloni mo┼żdanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, vaskularne demencije, dijabetesa i osteoporoze.

U osnovi, ┼íto su kra─çi va┼íi telomeri, kra─çi je ┼żivotni vijek. Pa ipak, mi ne moramo biti na milost i nemilost na┼íe genetike. Pogledajte sljede─çe savjete koji poma┼żu poticati jake telomere – kao i otpornost na bolesti i starenja.

┼Żelite li pove─çati duljinu telomera? Usvojite ove tri navike

Dijeta (Prehrana) – pilot studija na Sveu─Źili┼ítu California u San Franciscu otkrila je da prehrana bogata biljnim bjelan─Źevinama, vo─çem i povr─çem, te sa ┼íto manje rafiniranih ugljikohidrata i masti (10% posto od ukupnog unosa kalorija), je najbolji model za produljenje telomera i sprje─Źavanje bolesti.

Iako Lawrence Wilson MD, ─Źvrsto vjeruje da sve ┼íto poja─Źava glutation u tijelu je od velike pomo─çi – kao ┼íto su meso, jaja, kuhano zeleno povr─çe i ostala hrana koja sadr┼żava sumpor i aminokiseline. Kada je prisutan glutation, oksidacija je minimizirana. To pak smanjuje ┼ítetu na telomerima, a time ─Źuva i mo┼żda poti─Źe telemore na produ┼żenje.

Daljnje prehrambeno razmatranje uklju─Źuje upravljanje upalama i naknadne slobodnih radikala povezanih s bole┼í─çu. Poanta je da kada slobodni radikali nastaju tijekom upalnog odgovora od traumatskih ozljeda (bilo fizi─Źkog ili emocionalnog), telomeri su ugro┼żeni. Prehrana bogata DHA i EPA, zajedno s kurkumom, ─Ĺumbirom, zelenim ─Źajem, resveratrolom (resveratrol pripada velikoj skupini polifenolnih spojeva polifenola, a neke ga vrste biljaka proizvode kao odgovor na ozljedu, infekciju gljivicama, ultraljubi─Źasto zra─Źenje ili drugu vrstu stresa), cinkom, magnezijem i folnom kiselinom, vitaminima B12, C i D, mo┼że puno pomo─çi u sprje─Źavanju o┼íte─çenja telomera kroz antioksidativne i anti-upalne aktivnosti.


Vitamin D je posebno va┼żan, prema istra┼żivanjima koje uklju─Źuje 2.100 blizanki u dobi izme─Ĺu 19-79 godina starosti. Otkriveno je da su one s najvi┼íim razinama vitamina D tako─Ĺer imao najdu┼że telomere, a najni┼że razine vitamina su povezane s najkra─çim telomerima.

Smanjenje stresa – Druga klju─Źna ┼żivotna “lifestyle” navika koja dr┼żi telomere podalje od smanjenja je upravljanje stresom.

“Pionirsko istra┼żivanje objavljeno u 2004. utvrdilo je da telomeri ┼żena pod najve─çim stresom (koji su tako─Ĺer prisutni kod kroni─Źno bolesne djece) su kra─ça u protuvrijednost 10 godina starosti, u usporedbi s onim ┼żenama sa niskim razinama stresa. Novija studija je pokazala da se telomeri progresivno skra─çuju uz ve─çi stres na poslu i kroz sve ve─çu razinu “izgaranja” kroz stres.

No, ─Źini se da se telomeri mogu oporaviti od kroni─Źnog stresa, kada se provode tehnike opu┼ítanja. Jedno nedavno istra┼żivanje je pokazalo da su oni koji su imali vrlo nagla┼íenu brigu za ─Źlana obitelji s demencijom mogu potaknuti aktivnost telomeraze za 43% posto kada usvoje svakodnevni 60-minutni tretman joge i meditacije.

Vje┼żbanje i sport – Fizi─Źka aktivnost tako─Ĺer poma┼że da se produlje telomeri koji su se suzbili od stresa. Naime, istra┼żivanje je pokazalo da ┼żene u postmenopauzi koje su do┼żivjele znatan zamah u stresu imaju 15X puta ve─çu vjerojatnost da imaju kratke telomere – osim te ┼żene nisu redovito vje┼żbale, i u tom slu─Źaju rizik je nestao. Prednosti vje┼żbanja u odr┼żavanju zdravih telomera je samo onda kada sudionici ostvaruju energi─Źno vje┼żbanje najmanje 14 minuta dnevno, tri dana u tjednu.

Sve u svemu, potrebno je daljnje istra┼żivanje prije nego ┼íto istra┼żiva─Źi u potpunosti shvate kakvu ulogu telomeri igraju u dugovje─Źnosti i prevenciju bolesti. U me─Ĺuvremenu, koristiti ─çemo navedene 3 ┼żivotne navike kako bi se telomeri odr┼żali zdravima i jakima, jer je to pametan potez za odr┼żavanje robusnog i sna┼żnog zdravlja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,