Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 3 JEDNOSTAVNE NAVIKE ZA DUG ŽIVOT BEZ BOLESTI

3 JEDNOSTAVNE NAVIKE ZA DUG ŽIVOT BEZ BOLESTI

telomeri-dug.zivotTelomeri (sitni komadići DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje) su uzrok koj je proizveo dosta buke među istraživačima u posljednje vrijeme – i to s dobrim razlogom.

Duljina tih zaštitnih kapa na kraju kromosoma određuje koliko će se brzo stanice ostariti, te koliko smo skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, vaskularne demencije, dijabetesa i osteoporoze.

U osnovi, što su kraći vaši telomeri, kraći je životni vijek. Pa ipak, mi ne moramo biti na milost i nemilost naše genetike. Pogledajte sljedeće savjete koji pomažu poticati jake telomere – kao i otpornost na bolesti i starenja.

Želite li povećati duljinu telomera? Usvojite ove tri navike

Dijeta (Prehrana) – pilot studija na Sveučilištu California u San Franciscu otkrila je da prehrana bogata biljnim bjelančevinama, voćem i povrćem, te sa što manje rafiniranih ugljikohidrata i masti (10% posto od ukupnog unosa kalorija), je najbolji model za produljenje telomera i sprječavanje bolesti.

Iako Lawrence Wilson MD, čvrsto vjeruje da sve što pojačava glutation u tijelu je od velike pomoći – kao što su meso, jaja, kuhano zeleno povrće i ostala hrana koja sadržava sumpor i aminokiseline. Kada je prisutan glutation, oksidacija je minimizirana. To pak smanjuje štetu na telomerima, a time čuva i možda potiče telemore na produženje.

Daljnje prehrambeno razmatranje uključuje upravljanje upalama i naknadne slobodnih radikala povezanih s bolešću. Poanta je da kada slobodni radikali nastaju tijekom upalnog odgovora od traumatskih ozljeda (bilo fizičkog ili emocionalnog), telomeri su ugroženi. Prehrana bogata DHA i EPA, zajedno s kurkumom, đumbirom, zelenim čajem, resveratrolom (resveratrol pripada velikoj skupini polifenolnih spojeva polifenola, a neke ga vrste biljaka proizvode kao odgovor na ozljedu, infekciju gljivicama, ultraljubičasto zračenje ili drugu vrstu stresa), cinkom, magnezijem i folnom kiselinom, vitaminima B12, C i D, može puno pomoći u sprječavanju oštećenja telomera kroz antioksidativne i anti-upalne aktivnosti.

Vitamin D je posebno važan, prema istraživanjima koje uključuje 2.100 blizanki u dobi između 19-79 godina starosti. Otkriveno je da su one s najvišim razinama vitamina D također imao najduže telomere, a najniže razine vitamina su povezane s najkraćim telomerima.

Smanjenje stresa – Druga ključna životna “lifestyle” navika koja drži telomere podalje od smanjenja je upravljanje stresom.

“Pionirsko istraživanje objavljeno u 2004. utvrdilo je da telomeri žena pod najvećim stresom (koji su također prisutni kod kronično bolesne djece) su kraća u protuvrijednost 10 godina starosti, u usporedbi s onim ženama sa niskim razinama stresa. Novija studija je pokazala da se telomeri progresivno skraćuju uz veći stres na poslu i kroz sve veću razinu “izgaranja” kroz stres.

No, čini se da se telomeri mogu oporaviti od kroničnog stresa, kada se provode tehnike opuštanja. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da su oni koji su imali vrlo naglašenu brigu za člana obitelji s demencijom mogu potaknuti aktivnost telomeraze za 43% posto kada usvoje svakodnevni 60-minutni tretman joge i meditacije.

Vježbanje i sport – Fizička aktivnost također pomaže da se produlje telomeri koji su se suzbili od stresa. Naime, istraživanje je pokazalo da žene u postmenopauzi koje su doživjele znatan zamah u stresu imaju 15X puta veću vjerojatnost da imaju kratke telomere – osim te žene nisu redovito vježbale, i u tom slučaju rizik je nestao. Prednosti vježbanja u održavanju zdravih telomera je samo onda kada sudionici ostvaruju energično vježbanje najmanje 14 minuta dnevno, tri dana u tjednu.

Sve u svemu, potrebno je daljnje istraživanje prije nego što istraživači u potpunosti shvate kakvu ulogu telomeri igraju u dugovječnosti i prevenciju bolesti. U međuvremenu, koristiti ćemo navedene 3 životne navike kako bi se telomeri održali zdravima i jakima, jer je to pametan potez za održavanje robusnog i snažnog zdravlja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,