Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » “GRANICE RASTA” POKAZALE SU SE TO─îNIM Nova istra┼żivanja pokazuju da se bli┼żimo kolapsu

“GRANICE RASTA” POKAZALE SU SE TO─îNIM Nova istra┼żivanja pokazuju da se bli┼żimo kolapsu

kolaps-svijetVi┼íe od ─Źetiri desetlje─ça nakon ┼íto je knjiga objavljena, prognoze “Granica rasta” dokazane su novim australskim istra┼żivanjem. O─Źekujte da ─çe se uskoro po─Źeti pokazivati rani stadiji globalnog uru┼íavanja. Knjiga iz 1972. godine “Granice rasta”, koja je predvi─Ĺala da ─çe se na┼ía civilizacija vjerojatno uru┼íiti nekada u 21. stolje─çu, kritizirana je kao fantazija sudnjega dana od trenutka kada je objavljena.

Tamo negdje 2002. godine, samostalni stru─Źnjak za okoli┼í Bjorn Lomborg poslao ju je u “smetli┼íte povijesti”. Ali ona ne pripada ondje.

Istra┼żivanje Sveu─Źili┼íta iz Melbournea je utvrdilo da su, promatrano ─Źetrdeset godina kasnije, prognoze knjige to─Źne. Ako nastavimo istim putem knjiga predvi─Ĺa da ─çe rani stadiji globalnog kolapsa nastupiti brzo.

“Granice rasta” objavio je think-tank Rimski klub. Istra┼żiva─Źki tim MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) u kojem su bili supru┼żnici Donella i Dennis Meadows, sagradio je ra─Źunalo koje prati svjetsku ekonomiju i okoli┼í. Nazvan je World 3 i bio je zadnji krik tehnologije u to doba.

“Sve po starom”

Zadatak je bio vrlo ambiciozan. Tim je pratio industrijalizaciju, populaciju, hranu, uporabu resursa i zaga─Ĺenje. Modelirali su podatke do 1970. godine i onda su razvili nekoliko scenarija do 2100. godine, ovisno o tome ho─çe li ─Źovje─Źanstvo poduzeti ozbiljne korake kada su u pitanju problemi okoli┼ía i resursa. Ako se to ne bi dogodilo, model je predvi─Ĺao “dosezanje krajnje to─Źke i uru┼íavanje” – u ekonomiji, okoli┼íu i populaciji – prije 2070. godine. To su nazvali scenarijem “business as usual” (sve po starom).

Centralna teza knjige, koja je vrlo kritizirana od tada pa na dalje, bila je da je “Zemlja ograni─Źena” i da ─çe navada za neograni─Źenim rastom u populaciji, materijalnim dobrima i sli─Źno jednoga dana dovesti do sloma.

Jesu li bili u pravu? Odlu─Źili smo provjeriti te scenarije s odmakom od 40 godina. Doktor Graham Turner prikupio je podatke Ujedinjenih naroda (njegovih odjela za ekonomska i socijalna pitanja, UNESCO-a, organizacije za hranu i poljoprivredu i UN-ovog statisti─Źkog ljetopisa). Provjerili su i podatke ameri─Źkog nacionalnog ureda za oceane i atmosferu, statisti─Źko izvje┼í─çe naftne kompanije British Petroleum i druge izvore. Podaci su uspore─Ĺeni sa scenarijima “Granica rasta”.

Rezultati su pokazali da svijet blisko prati scenarij “business as usual”

Podaci se ne poklapaju s ostalim scenarijima.

Ovi grafovi pokazuju podatke iz realnog svijeta (prvi su uzeti iz rada MIT-a, a zatim su uzeti i ovi iz istra┼żivanja) i oni ocrtavaju punu liniju. Isprekidana linija pokazuje scenarij “business as usual” iz “Granica rasta” sve do 2100. godine. Do 2010. godine podaci ┼íokantno nalikuju onima iz prognoze ove knjige.

granice-rastaGrafovi su preuzeti s web stranica Sveu─Źili┼íta u Melbourneu na kojima je objavljeno istra┼żivanje Grahama Turnera. Pune linije predstavljaju prikaz stvarnih podataka o kretanjima ekonomije, zaga─Ĺenja i populacije, a isprekidane crte predstavljaju “business as usual” prognozu iz knjige “Granice rasta”.

Kako su objasnili stra┼żiva─Źi s MIT-a 1972. godine, prema tom ─çe scenariju porast populacije i potra┼żnje za materijalnim bogatstvom rezultirati ve─çim industrijskim outputom i zaga─Ĺenjem. Grafovi pokazuju da se ovo uistinu doga─Ĺa. Resursi se koriste rapidno, zaga─Ĺenje raste, industrijski proizvod i potro┼ínja hrane po glavi stanovnika rastu. Populacija raste vrlo brzo.


Za sada, “Granice rasta” se poklapaju sa stvarno┼í─çu. ┼áto nam slijedi?

Prema ovoj knjizi, kako bi se nahranio kontinuirani rast industrijskih proizvoda mora se doga─Ĺati stalno pove─çanje upotrebe resursa. Ali je nabava resursa poskupjela zato ┼íto se oni tro┼íe. Kako se sve vi┼íe kapitala koristi za izvla─Źenje sirovina, industrijski proizvod po stanovniku po─Źinje padati – prema knjizi, od 2015. godine.

Pove─çavanje smrtnosti zbog saka─çenja obrazovanja i zdravstva

Kako se zaga─Ĺenje gomila i pada ulaganje u poljoprivredu, proizvodnja hrane per capita tako─Ĺer pada. Re┼żu se izdavanja za zdravstvo i obrazovanje i to u kombinaciji dovodi do porasta smrtnosti od 2020. godine na dalje. Svjetska populacija po─Źinje se smanjivati 2030. godine za pola milijarde ljudi po desetlje─çu. Uvjeti ┼żivota padaju na nivo sli─Źan onome iz 1900. godine.

Prema knjizi je za svjetski kolaps odgovorno iscrpljivanje resursa. Ipak, “Granice rasta” ura─Źunavaju kao faktor ove havarije i pove─çano zaga─Ĺenje, uklju─Źuju─çi i klimatske promjene. Knjiga upozorava na emisije uglji─Źnog dioksida koje bi mogle imati “utjecaj na klimu” putem “zagrijavanja atmosfere”.

Kako grafovi pokazuju, istra┼żivanje Sveu─Źili┼íta u Melbourneu nije prona┼ílo dokaze uru┼íavanja u 2010. godine (iako se u nekim podru─Źjima rasta ve─ç bilje┼żi stagnacija). Ali u “Granicama rasta” efekti ─çe proraditi izme─Ĺu 2015. i 2030. godine.

Vrhunac eksploatacije nafte se ve─ç dogodio

Prvi stadiji pada su ve─ç mo┼żda po─Źeli. Globalna financijska kriza 2007. i 2008. godine i ekonomsko pobolijevanje koje je u tijeku, moglo bi biti znakom raspada koji se doga─Ĺa zbog ograni─Źenosti resursa. Utrka za materijalnim bogatstvom doprinijela je neodr┼żivim razinama duga, s iznenadnim porastom cijena i nafte koji doprinose bankrotima – i globalnoj ekonomskoj krizi.

Problem naftnog vrhunca je kriti─Źan. Mnogi nezavisni istra┼żiva─Źi su zaklju─Źili da je “laka” konvencionalna proizvodnja nafte pre┼íla svoj vrhunac. ─îak i konzervativna Me─Ĺunarodna energetska agencija je upozorila na taj vrhunac.

Vrhunac eksploatacije nafte ne zna─Źi da je kolaps svjetske ekonomije, okoli┼ía i populacije sigurna stvar. Niti se tvrdi da ─çe se budu─çnost odviti ba┼í onako kako su istra┼żiva─Źi MIT-a predvidjeli 1972. godine. Ratovi bi mogli izbiti; a moglo bi nam se dogoditi i da dobijemo stvarne globalne lidere koji bi vodili ra─Źuna o okoli┼íu. I jedno i drugo bi moglo dramati─Źno utjecati na ove putanje.

Nemogu─çe jurenje neprestanog rasta

Ali ova saznanja bi trebala do─çi kao zvono na uzbunu. ─îini se nevjerojatnim da se jurnjava za vje─Źnim pove─çanjem rasta nastavi bez promi┼íljanja do 2100. godine i bez uzrokovanja ozbiljnih negativnih efekata – i te bi efekte mogli osjetiti prije nego ┼íto smo mislili.

Mo┼żda je prekasno za uvjeravanje svjetskih politi─Źara i bogatih elita da nam ucrtaju druga─Źiji kurs kretanja. Zato se svi ostali mo┼żda trebamo upitati kako da za┼ítitimo sami sebe od srljanja u nesigurnu budu─çnost.

U knjizi “Granice rasta” iz 1972. stoji zaklju─Źak:

“Ako se trenutni trendovi rasta u svjetskoj populaciji, industrijalizaciji, zaga─Ĺenju, proizvodnji hrane i osiroma┼íenju resursa nastave istim tempom, granice rasta na ovom planetu ─çe biti dosegnute nekada u sljede─çih stotinu godina. Najvjerojatniji rezultat ─çe biti prili─Źno iznenadan i nekontrolirani pad, kako u populaciji tako i u industrijskoj proizvodnji”.

Za sada, malo toga pokazuje da su bili u krivu.

Tekst “GRANICE RASTA’ POKAZALE SU SE TO─îNIM: Nova istra┼żivanja pokazuju da se bli┼żimo kolapsu” istra┼żiva─Źa Grahama Turnera i Cathy Alexander objavljen je na stranicama britanskog Guardiana.
 
(lupiga/uredio: nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,