Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » ARGENTINA PONOVO PROGLASILA BANKROT: Ovo je čovjek koji je (opet) uništio Argentinu

ARGENTINA PONOVO PROGLASILA BANKROT: Ovo je čovjek koji je (opet) uništio Argentinu

argentina-bankrotTko sa vragom tikve sadi… Očito je daje uništavanje država raznim zaduživanjima postala već i preočita igra bankara. Argentina je proglasila bankrot po drugi put u posljednjih 13 godina, nakon što su propali pregovori s investicijskim fondovima u New Yorku.

“Nažalost, dogovor nije postignut i Republika Argentina će završiti u bankrotu”, kazao je Daniel Pollack, posrednik kojeg je sud imenovao u ovom slučaju.

Očekuje se da posljedice novog bankrota neće biti toliko teške kao one prije 13 godina, kada je na desetke ljudi poginulo na ulicama u velikim prosvjedima. Argentinska vlast tada je bila prisiljena zamrznuti račune štediša kako bi spriječili masovno podizanje novca iz banaka.

“Posljedice novog bankrota ne možemo u potpunosti predvidjeti, ali one svakako neće biti pozitivne”, kazao je jučer na konferenciji za medija Pollack.

Argentina već godinama ne uspijeva postići dogovor s fondovima koji su se 2002. godine domogli povoljnih državnih obveznica, a onda, umjesto restrukturiranja dugova, zatražili punu isplatu. U pitanju je golemih milijardu i 330 milijuna dolara plus kamate koji bi Argentinu mogli baciti na koljena.

Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na sudovima u SAD-u, Argentini se primaknuo rok da postupi po presudi američkog okružnog suca Thomasa Griesa iz 2012. godine, prema kojoj bi fondovima trebala isplatiti 1,33 milijarde dolara plus kamate.

Nedavno su predstavnici Argentine i investicijskih fondova u New Yorku prvi puta razgovarali oči u oči. Ipak, napredak u pregovorima nije postignut. Argentinski ministar gospodarstva Axel Kicillof svom narodu je poručio kako vlast neće sa “lešinarskim fondovima” potpisivati sporazume koji mogu ugroziti budućnost Argentine.

Čovjek koji je (opet) uništio Argentinu

Paul Singer nije čovjek koji se može objasniti u par riječi. Vlasnik hedge fonda Elliot je prepun proturječnosti, ali u poslovima je tvrd kao kamen. I Argentinci moraju vidjeti da su mu bankroti već donijeli bogatstvo.

Siva kosa, siva brada i po izgledu, doima se kao ugodan, stariji gospodin od 69 ljeta. Kad Paul Singer, velikan hedge fondova, progovori o siromašnoj, zapuštenoj djeci bez perspektive, onda u New Yorku omekšaju srca bogatih donatora. “Ima još toliko mnogo za učiniti jer sva djeca, prije svega ona iz zapuštenih obitelji, zaslužuju prvoklasno obrazovanje kako bi imali uspjeha u životu.”

I to je Paul Singer, filantrop koji sa svojom obiteljskom zakladom podržava policiju New Yorka, pomaže školama i mališanima. Ali na Wall Streetu poznaju nekog drugog, nemilosrdnog Paula Singera, direktora investicionog giganta Elliot i čovjeka koji sad Argentinu gura u bankrot.

Makar kad je riječ o Argentini, Singer je uvjeren da je nedužan: “Što se tamo događa, za to su si sami krivi. Vode upravo užasnu poreznu politiku. I onda se ta zemlja još kači s velikim koncernima i jednostavno ne vraća novac koji je posudila od dužnika.”

Singer ne želi mnogo – on želi sve

A među tim vjerovnicima je i sam Singer. Ovaj milijarder čija tvrtka u međuvremenu upravlja imutkom od 23 milijarde dolara je svojedobno kupio argentinske državne obveznice – za jedva 49 milijuna dolara. Tada su se prodavale u bescjenje. Jer svi su se željeli riješiti argentinskih papira, ali Singer ih je htio imati u džepu.

Onda je došla 2001. i Argentina je bila na rubu bankrota. Uslijedio je rez dugova i većina vjerovnika je pristala na nagodbu s Argentinom. Ali netko kao što je Paul Singer ne odustaje lako od onoga što ima u džepu. Zapravo je onda mogao dobiti 200 milijuna dolara i gotovo učetverostručiti ono što je za to platio, ali Singer hoće više. On hoće sve, 800 milijuna i kamate: “Ako ovaj naš sukob probudi vladu Argentine kako bi promijenila njenu gospodarsku politiku, još bolje”, kazao je Singer. Tada, ove zime u Davosu je još govorio kako se s Argentinom “može dogovoriti za jedno popodne” – ali očito samo ako Argentina plati čitav iznos.

Ne čudi da ga njegovi kritičari zovu lešinarom. Argentinska predsjednica Kirchner govori o “lešinarskim fondovima” i “ucjenjivačima” i jasno je da time misli na Singera. Čovjeka s mnogo lica. Konzervativan ali ipak velikodušan u donacijama. Bez skrupula i sa srcem za manjine. Daje milijune za podršku homoseksualnom pokretu – njegov vlastiti sin je homoseksualac, ali iz duboke duše mrzi demokrate kao što je Obama.

S američkim konzervativcima se dobro razumije i zabavlja, ali njegovim protivnicima nije do smijeha. Već i prije Argentine je i Peru doveo na rub bankrota. Njegovu metodu neki zovu ‘konzekventnom’, a neki ‘nemilosrdnom’. Pred obalom Gane je već dao zaplijeniti školski brod argentinske ratne mornarice – zajedno s posadom. Kao kauciju za njegov hedge-fond. Tako funkcionira taj čovjek koji se ničega toliko ne boji kao inflacije. Goste rado hvata u raspravu iz godine 1931. s temom obezvređivanje novca u Njemačkoj nakon Prvog svjetskog rata.

Kad je riječ o Argentini, Paul Singer ima dvije važne stvari koje ova južnoamerička država nema. Prvo, već je pokazao da on ima vremena i da može čekati. A drugo – ima i novca u izobilju.
 

 
 
(dw.de, index, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18258"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,