Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » RASKRINKAN NAJTAJNIJI PROJEKT: Amerikanci planirali sagraditi bazu na Mjesecu za udar na SSSR

RASKRINKAN NAJTAJNIJI PROJEKT: Amerikanci planirali sagraditi bazu na Mjesecu za udar na SSSR

1959-mjesec-baza-EisenhowerPredsjednik Eisenhower podupirao je plan koji nije ostvaren, ali je kroz njega izgra─Ĺena mre┼ża ┼ípijunskih satelita

Nikada kraja nau─Źnoj fantastici koja sti┼że iz novootkrivenih dokumenata. Ovaj put se radi o bazi koja bi prosje─Źno bila udaljena 384 400 km (udaljenost Zemlja-Mjesec), da bi se napala zemlja udaljena u prosjeku 5000 km. Za┼íto je Eisenhower iznosio takve pri─Źe u javnost, no svemirska utrka je ve─ç po─Źela, a time i medijsko obmanjivanje!

Ameri─Źka je vojska jo┼í 1959. godine planirala na Mjesecu instalirati vojnu bazu koja bi se koristila za nadzor u ┼ípijunske i komunikacijske svrhe, pokazuje tajni dokument Projekt Horizon koji je od nedjelje dostupan javnosti. Dokument, koji sadr┼żi 100 stranica, deklasificiran je na 45. obljetnicu spu┼ítanja NASA-ine misije Apollo 11 na Mjesec, ali i u trenutku kada su odnosi izme─Ĺu SAD-a i Rusije dostigli najni┼żu to─Źku od zavr┼íetka Hladnog rata.

Zaostajali za Sovjetima

Kada je 21. srpnja 1969. godine u svojoj ┼íetnji po Mjese─Źevu moru ti┼íine Neil Armstrong izgovorio glasovitu re─Źenicu o ÔÇťmalom koraku za ─Źovjeka, a velikom za ─Źovje─ŹanstvoÔÇŁ, iza Amerike i Sovjetskog Saveza ve─ç je bilo desetlje─çe hladnoratovskog nadmetanja u svemiru.

U tom su ratu Rusi dugo prednja─Źili. Oni su u listopadu 1957. godine lansirali prvi umjetni satelit Sputnjik 1, a mjesec dana poslije i Sputnjik 2 s moskovskom kujicom lutalicom Lajkom, prvim ┼żivom bi─çem poslanim sa Zemlje u svemir (┼żrtvovana u ime tehnolo┼íkog i hladnoratovskog nadmetanja, Lajka je umrla u mukama). Prvi ─Źovjek u svemiru bio je 1961. godine kozmonaut Jurij Gagarin, a slijedila ga je 1963. godine kozmonautkinja Valentina Terje┼íkova, prva ┼żena u svemiru.

Gradnja baze na Mjesecu sa stalnom posadom trebala je biti izvedena u šest faza, a iz nje bi se vodili napadi na Zemlji, ali i u svemiru

No, predsjednik John F. Kennedy u svom je glasovitom govoru 1962. godine naciji obe─çao da ─çe prvi ─Źovjek na Mjesecu biti Amerikanac. Dok su se ameri─Źki astronauti i ruski kozmonauti javno utrkivali tko ─çe prvi sti─çi na Mjesec, drugi aspekti te utrke odvijali su se u tajnosti.

Netom objavljeni Projekt Horizon otkriva planove o uspostavljanju ameri─Źke vojne baze na Mjesecu koja bi bila kori┼ítena za razvoj tehnika nadzora Zemlje i svemira.

Mo─çna ┼ípijunska mre┼ża

Ameri─Źka vojska planirala je uspostavljanje baze u ┼íest faza, od kojih bi prva po─Źela u studenom 1964. godine, a zadnja zavr┼íila u lipnju 1969. godine, kada bi Mjese─Źeva baza postala operativna. Zamisao je, tako─Ĺer, bila da se u sklopu vojnog sustava na Mjesecu mogu pokrenuti napadi ne samo na pojedine ciljeve na Zemlji nego i u svemiru.

Objavljeni dokumenti otkrivaju i to da je ameri─Źka vojska namjeravala istra┼żiti u─Źinke eksplozije atomske bombe na Mjesecu ili njegovoj blizini. Zanimljivo je da je u jednu od tih studija 1959. godine bio uklju─Źen i astronom Carl Sagan koji je tada bio mlada zvijezda u usponu.

Studiju je vodio Leonard Reiffel iz Vojnog istra┼żiva─Źkog instituta u Illinoisu koji je mnogo godina poslije priznao da je glavna intencija bila da se eksplozijom atomske bombe u blizini Mjeseca ÔÇťcijeli svijet zadivi ameri─Źkoj snazi i mo─çiÔÇŁ.

No, taj je projekt napu┼íten kad je njegovo vodstvo shvatilo da rizici nadma┼íuju mogu─çe benefite. Iako mnogi od ciljeva u sklopu Projekta Horizon nikad nisu ostvareni, neke od ideja realizirane su u druk─Źijem obliku. Tako je ameri─Źka svemirska tajna slu┼żba National Reconnaissance Office (NRO) stvorila mo─çnu mre┼żu satelita koji prate cijeli svijet.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,