Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » LUDI ZNANSTVENIK je stvorio najubojitiji virus u povijesti. Treba li ga zaustaviti?

LUDI ZNANSTVENIK je stvorio najubojitiji virus u povijesti. Treba li ga zaustaviti?

ubojiti-virusJoš se jednom potvrđuje da su virusi svinjske gripe, ptičje gripe, AIDS-a, SARS-a napravljeni od ruke čovjeka i planirano pušteni iz laboratorija ludih znanstvenika

Japanac Yoshimiro Kawaoka za potrebe istraživanja stvorio je mutirani virus svinjske gripe koji je u stanju uništiti ljudski rod.

Trebaju li znanstvenici u laboratoriju genetski manipulirati smrtonosnim virusima gripe? To je pitanje u središtu velike etičke rasprave koja se zadnjih dana vodi među vodećim svjetskim virolozima. Povod za to nova su, nadasve kontrovezrna istraživanja dr. Yoshihire Kawaoke sa Sveučilišta Wisconsin-Madison.

Kawaoka i njegovi suradnici nedavno su genetski modificirali H1N1, pandemijski virus svinjske gripe iz 2009. godine, tako da može izbjeći kontrolu ljudskog imunološkog sustava i njegovih antitijela.

“Takvi virusi se pojavljuju i u prirodi, pa laboratorijska istraživanja poput našeg mogu pokazati što se događa”, izjavio je Kawaoka za Independent. Ako se takvi virusi pojavljuju u prirodi, zašto ih je Kawaoka stvorio u laboratoriju? Britanski je dnevnik vijest o smrtonosnom virusu stvorenom u laboratoriju objavio prošli tjedan prije nego što je Kawaokina studija objavljena u nekom od znanstvenih časopisa.

To je odmah izazvalo burne reakcije u javnosti, među “običnim smrtnicima”, ali i među znanstvenicima jer bi u slučaju da virus “pobjegne” iz laboratorija mogao usmrtiti i do milijardu ljudi. – To što oni rade apsolutno je ludo. Cijela stvar je krajnje opasna – upozorio je lord Robert May, bivši predsjednik Royal Societyja (Kraljevskog društva) Britanske akademije znanosti.

Ovo nije prvi put da se Kawaoka “igra vatre” sa smrtonosnim virusima gripe.

U jesen 2011. našao se u središtu svjetske pozornosti zajedno s nizozemskim virologom Ronom Fouchierom iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu. Njih dvojica su, neovisno jedan o drugome, kreirali potencijalno najopasniji virus ptičje gripe H5N1 koji se među laboratorijskim životinjama širio jednako efikasno kao sezonska gripa. Nazvan je “Armageddon virus”, a kada su u prosincu 2011. vodeći svjetski znanstveni časopisi Nature i Science najavili kako će objaviti Fouchierovo i Kawaokino istraživanje, nastala je prava drama.

Oglasio se i američki Nacionalni znanstveni savjetodavni odbor za biosigurnost (NSABB) koji je od uredništva tih časopisa zatražio cenzuru dijelova Kawaokina i Fouchierova istraživanja kako spoznaje o “Armagedon virusu” ne bi dospjele u neželjene ruke terorista.

Zbog tih strahova uveden je i jednogodišnji moratorij na istraživanja virusa ptičje gripe. Kada je moratorij istekao, Kawaoka i Fouchier nastavili su svoja istraživanja.

Naš rad može povećati šanse da se spriječi nova pandemija gripe.

Čak i ako je ne bismo uspjeli spriječiti, naša istraživanja pružila bi nam više vremena za izbor najboljeg cjepiva i najučinkovitijeg tretmana – istaknuo je Fouchier. Slično misli i Yoshihira Kawaoka koji je ove godine u laboratoriju rekonstruirao i virus zloglasne španjolske gripe koja je 1918. godine ubila 50 milijuna ljudi.

Ponovo stvoren virus španjolske gripe koji je ubio 50 milijuna ljudi

Smrtonosni virus španjolske gripe koji je prije stotinjak godina ubio 50 milijuna ljudi rekreirali su znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin-Madison pod vodstvom profesora Yoshihira Kawaoka, prenosi RT.

Znanstvenici su stvorili virus koji se samo za tri posto razlikuje od izumrlog virusa španjolske gripe. Repliciran je iz virusa ptičje gripe, a nakon toga, znanstvenici su njime zarazili laboratorijske tvorove kako bi saznali kojom brzinom se virus širi u životinjskom svijetu.

“Cilj istraživanja bio je spoznati kako virus nastaje i kako se širi u prirodi te naposljetku utječe na ljude”, rekao je Kawaoka koji je naišao na kritike zbog ovog znanstvenog eksperimenta. Kritičari ističu da postoji opravdan strah kako bi virus mogao proširiti iz laboratorija.

Kawaoka ipak smatra kako je su takva istraživanja bitna da bi se stvorila zaštita i potrebna cjepiva protiv gripe. Kritičare uvjerava da je istraživački tim poduzeo sve mjere opreza.

Kontroverzna Kawaokina istraživanja prije četiri godine odobrilo je bioetičko povjerenstvo Sveučilišta Wisconsin-Madison.

Sada se članovi toga povjerenstva suočavaju s kritikama istraživača iz cijelog svijeta. Iako dio znanstvenika smatra da ne bi trebalo zabraniti Kawaokin rad nego samo pojačati sigurnosne uvjete u kojima se provode takva istraživannja, većina stručnjaka za zarazne bolesti snažno se protivi.

Oni tvrde da su rizici slučajnog (pa čak i namjernog) izlaska pandemijskog virusa iz laboratorija preveliki da bi opravdali dobru stranu takvih istraživanja.

Uostalom, dosad je zabilježen niz primjera bijega nekog opasnog virusa iz laboratorija 3. razine biosigurnosti (BSL-3) u kakvom radi Kawaoka na Sveučilištu Wisconsin-Madison. Stručnjaci tvrde da je iznenadna pojava novog soja H1N1 virusa gripe 1977. godine, nakon čega se globalno proširio, posljedica njegova “bijega” iz laboratorija u Kini ili Sovjetskom Savezu.

Virus velikih boginja izašao je 1978. godine iz laboratorija Sveučilišta Birmingham i ubio medicinsku fotografkinju Janet Parker, dok je virus SARS-a 2004. godine pobjegao iz strogih sigurnosnih uvjeta u laboratoriju u Pekingu i usmrtio devet ljudi. Istraživanje dr. Lynna Klotza iz 2012. o sigurnosti 42 laboratorija u SAD-u u kojima se radi s opasnim virusima poput velikih boginja,

SARS-a ili ptičje gripe pokazalo je kako postoji 80-postotna vjerojatnost da će u idućih 13 godina neka od tih bolesti pobjeći iz nekog od spomenutih laboratorija. – Takva razina rizika je jasno neprihvatljiva – upozorio je Klotz.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,