Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » STIGLI SU “KONTROLORI PROSVJEDA”: Dronovi koji pucaju suzavac i gumene metke na prosvjednike

STIGLI SU “KONTROLORI PROSVJEDA”: Dronovi koji pucaju suzavac i gumene metke na prosvjednike

drone-suzavacUkoliko ste nezadovoljni plaćama, životnim standardom ili Vladom, te bi htjeli prosvjedovati, uskoro bi vas mogli dočekati leteći policajci dronovi koji će smirivati, masu, rulju i nekontroliranu gomilu.

Orwelliansko korištenje nesmrtonosnog oružja koja mogu imati smrtonosne rezultate, upravo je dobilo još jedan poticaj.

Južnoafrička tvrtka Desert Wolf (“biti svugdje, vidjeti sve”) razvila je dron zvan Skunk Riot Control Copter (tvor-helikopter za kontrolu demonstracija) koji može biti opremljen sa papar sprejem i 4 paint ball cijevi visokog kapaciteta kojima će ciljati publiku prosvjednika.

Iako je ovo prva najava koja navodi namjeru da neposredno primijeni tu vrstu oružja, to nije prvo oružje takve vrste; nesmrtonosna oružja kojima se opremaju leteći dronovi (letjelice za različite namjene bez ljudske posade) su u fazi razvoja već neko vrijeme i ulaze polako u primjenu diljem planeta.

Rašireno mišljenje o suzavcu (papar sprej) – kemijsko oružje koje je tako prozvano od strane izumitelja proizvoda – je pronašlo svoj put u ruke policije i vojske u cijelom svijetu. Kako sve veći broj lokacija postaju centri za nemire tijekom pogoršanja gospodarskih uvjeta i izazvanih sukoba, evolucija nesmrtonosnih oružja se nastavlja krišom kao ljudskiji način rješavanja pobuna i demonstracija. Globalna utrka u proizvodnji dronova i njihovom naoružanju, te širenju nesmrtonosnog oružja stvara primamljivu integraciju obje tehnologije.

Najnoviji razvoj dronova je potaknut južnoafričkim najvećim štrajkom od razdoblja apartheida. Vlasnici Platinskih rudnika i sindikati su bili u sukobu mjesecima, što je rezultiralo gubicima od $ 1 milijarde, navodi se u izvješćima.

Izvješća iz obrambene industrije, međutim, jednostavno ignoriraju društveno-politička i gospodarska pitanja koja bi mogla biti uzrok legitimnom prosvjedu. Umjesto toga, radnici u tim sukobima su označeni samo kao “razuzdana gomila”, koja treba biti ušutkana u svrhu sigurnosti “sigurnosnog osoblja.”

Helikopter za Kontrolu Pobune, opis ne zvuči kao da je sigurnost njegov prvi prioritet; on zvuči kao kazna.

Dron “Tvor” je opremljen sa 4 “paint ball” cijevi visokog kapaciteta koje ispucavaju i do 20 metaka u sekundi, a paprene metke brzinom od 80 metaka u sekundi, zaustavljajući bilo koju “rulju” na svojem putu.

Trenutna zapremina spremnika je 4000 metaka i visokotlačni sustav “Carbon Fiber Air” omogućuje učinkovito zaustavljanje mase. Strobe svjetla visokog intenziteta, zasljepljujući laseri i ugrađeni zvučnici omogućuje komunikaciju sa ruljom i upozorenja koja će im se davati.

Novo oružje za management mase nekako je otkriven na sigurnosnoj izložbi. Web izvješća navode da će se ovaj model drona anti-prosvjednika vjerojatno koristiti iza trenutne zone sukoba.

Kamera i mikrofon na stanici operatera snimaju operatera (pilot), tako da se njihovo ponašanje može se pratiti. Hennie Keiser, direktor Desert Wolf, rekao je da ljudi imaju tendenciju da budu manje agresivni kada se prate.

Desert Wolf će uskoro dostaviti prvu pošiljku od 25 jedinica kupcima u industriji rudarstva u Južnoafričkoj Republici, koji će ući u službu i uporabu u lipnju / srpnju. Keiser rekao kako je žalosno da su nevolje sa rudnicima u tijeku, no i da su štrajkovi rudara trenutno najveće tržište za ovaj sustav. Cijeli sustav, uključujući fotoaparate, kontrolne stanice na Zemlji itd., stajat će oko 100.000 eura.

dron-suzavac-metakI BBC izvještava da će serija dronova biti raspoređena ovog mjeseca vlasnicima rudnika u Južnoj Africi, gdje su radnički štrajkovi i prosvjedi doveli do nasilja.

Keiser je izjavio da će Desert Wold definitivno izvoziti dronove u Afriku, no osjeća da najbolje tržište nije u Južnoj Africi zbog trenutnog zakona koji ograničava korištenje dronova.

Zapravo, kombinacija nesmrtonosnih oružja i dronova baš i nije nešto novo. Iako je došlo do nazadka uporabe, u 2012 je objavljena uporaba dronova u općini Montgomery u blizini Houston, Teksas. Šef policije Randy McDaniel je bio uzbuđen i drugim aplikacijama:

“U primjenama drona osim suzavca može se ugraditi i vatreno oružje koje će pucati nesmrtonosne gumene metke, kaže šerif McDaniel, ali da će na kraju odlučiti da li će se upotrijebiti takva ideja.

Noel Sharkey, predsjednik Međunarodnog odbora za kontrolu naoružanja robota, opisao je takvu tehnologiju kao olakšanje “puzajuće autoritarnosti i suzbijanje prosvjeda”.

“Ispaljivanje plastičnih kuglica ili metka iz zraka će osakatiti i ubiti”, rekao je Sharkey.

Za sada, takva provedba u SAD i Europskoj Uniji se ne planira, ali kad nabuja rastuću ogorčenje zbog trenutne krize koja spiralno prijeti, bi li dronove bilo lakše prihvatiti kao “rješenje”? Nakon presedana koji će biti postavljen u Južnoj Africi, postoji samo jedan smjer u kojem se to može odvesti.

Tehnologija dočarava sjećanja na leteći tanjur špijun dron iz 1988 distopijskog kultnog klasik filma “Oni žive” (They Live 1988). Film Minority Report također ima dronove robota koji mogu davati električne šokove osumnjičenima.

Otvaranje kultnog filma Georgea Orwella “1984″ također provodi ideju da policija leti u zraku i njuška u domove. S oružjem koji se mogu ugraditi u takve uređaje, kao što su ovi stručnjaci pokazali, ova vizija noćne more bi trebala postati šokantna stvarnost.
 
(infowars, activistpost, autor: mag. spec. A.B./uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,