Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » POZIV NA BOJKOT: McDonald’s na Balkanu prodaje GMO hranu ?!

POZIV NA BOJKOT: McDonald’s na Balkanu prodaje GMO hranu ?!

Logo-Mc-DonaldsTvrtka McDonalds u Srbiji prodaje proizvode od piletine koja je hranjena genetski modificiranom sojom, a da o tome nije obavijestila javnost.

McDonalds je potvrdio ova saznanja i to da se od ožujka 2014. na tržištu Srbije u njihovim restoranima mogu naći proizvodi od peradi koja je hranjena genetski modificiranom sojom. U Srbiji i Hrvatskoj je zakonom zabranjen promet genetski modificiranih živih organizama kao i proizvoda od genetski modificiranih organizama.

U odgovoru na pitanje da li je i otkad ova tvrtka počela s prodajom proizvoda od piletine koja hranjena modificiranom hranom, McDonalds je naveo “da od ožujka 2014. godine dobavljači peradi neće biti u mogućnosti da sa sigurnošću potvrde da se u ishrani peradi neće pojaviti u tragovima GM soja”.

“Većina mesa peradi koje koristimo u restoranima uzgajana je u Europi. Soja koja se koristi za prehranu peradi porijeklom je iz Brazila. U Brazilu se sve manje uzgaja soja koja nije genetski modificirana”, navodi se u odgovoru McDonald’s-a i dodaje da su rezultati jednog istraživanja pokazali da je 90 % posto soje koja se koristi za ishranu životinja u Europi genetski modificirano.

Na pitanje “iz koje zemlje i od koje firme tvrtka McDonalds uvozi proizvode od piletine poput Chicken McNuggets, Chicken Patty, Chicken Premiere koji se plasiraju na tržištu Srbije” iz ove tvrtke odgovorili su samo da “McDonalds piletinu uvozi iz Mađarske”.

Na pitanje zašto nisu obavijestili javnost o prodaji proizvoda od piletine koja je hranjena genetski modificiranom hranom iz ove tvrtke odgovaraju da “McDonalds ne koristi GM sirovine i sastojke u svojim proizvodima”, kao i da “nema znanstvenih dokaza koji ukazuju na moguć prijenos GM tvari s hrane za životinjsku ishranu na meso”.

Ovaj odgovor McDonald’s-a je vrlo zabrinjavajuć, budući da je jedno od osnovnih pravila u EU koji se tiču ​​mesa životinja koje su hranjene genetski modificiranom hranom, da se takva hrana mora obilježiti, i da potrošačima treba jasno naznačiti.

Istraživanje iz 2004. godine, objavljeno u “Nature Biotechnology” navodi da je utvrđeno da se mutirani geni iz životnjskog mesa zadržavaju u probavnom traktu ljudi nakon konzumacije. Ne ulazeći u ostale tvrdnje različitih znanstvenika koji povezuju GMO s rakom i drugim bolestima, dovoljno je naglasiti da je neobično važno u ovom slučaju govoriti o dvije stvari:

1. GMO je zabranjen u Srbiji i Hrvatskoj
2. Potrošači imaju pravo znati da (li) konzumiraju meso životinja koje su prethodno hranjene GM organizmima.

Da je McDonalds na europskom tržištu počeo prodavati piletinu hranjenu genetički modificiranom hranom nedavno su objavili i njemački mediji. Tjednik Spiegel citirao je izjavu Stefani Teve iz ekološke organizacije Greenpeace da je McDonald’s-u bitan samo novac.

“Sa svakim chicken burgerom promoviraju se otrovi i genetički inženjering u poljoprivredi. A sve unatoč tome što većina potrošača ne želi genetski modificiranu hranu “, rekla je Teve.

Prema računici Greenpeace-a, cijena jednog “chicken burgera” porasla bi za manje od jednog centa (0,01 euro) da ta tvrtka ostane pri dosadašnjoj politici nekorištenja genetski modificiranih organizama. McDonalds je 2001. objavio da više neće koristiti genetski modificiranu hranu za životinje na europskom tržištu. Kao razlog za prekršeno obećanje, McDonalds je sada naveo nestašicu genetski nemodificirane hrane za životinje.

Zakon o genetski modificiranim organizmima koji važi u Srbiji u članu 2. navodi da “nijedan modificiran živi organizam kao ni proizvod od genetski modificiranog organizma ne može staviti u promet, odnosno uzgajati se u komercijalne svrhe na teritoriju Republike Srbije”.

A Hrvatska?

GMo-zakon-Hrvatska-potrošači
GMo-zakon-HrvatskaPod proizvodom od GMO podrazumijeva se, kako se navodi u ovom Zakonu, “svaki proizvod koji se sastoji, odnosno sadrži, odnosno dobiven je od jednog ili više genetički modificiranih organizama bez obzira na stupanj obrade”. Članice Europske unije u četvrtak su postigle dogovor o novom zakonskom okviru kojim se državama članicama dopušta da same odluče da li će uvesti restrikcije ili potpuno zabraniti uzgoj GMO hrane na svojem teritoriju.

Dok čekamo epilog i reagiranje nadležnih službi, pozivamo građane da se suzdrže od kupnje hrane u McDonald’s restoranima. Onima koji će reći “ma briga me”, želimo puno sreće i zdravlja.
 

 
(potrosac.info,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,