Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » TRGOVAČKI CENTRI – Slijedi li Hrvatskoj napokon slom?

TRGOVAČKI CENTRI – Slijedi li Hrvatskoj napokon slom?

trgovački-centarSvjedoci smo svakodnevnom zatvaranju trgovina u trgovačkim centrima, no u Hrvatskoj, kao da su oni otporni na krizu i depresiju. Otkuda Hrvatima toliko novaca kojima održavaju trgovačke centre na životu, kad znamo da se još 2010. godine u Mađarskoj čak 30% trgovačkih centara pretvorilo u skladišta.

Što će se u Hrvatskoj dogoditi s trgovačkim centrima u idućim godinama? Slijedi li im sudbina američkih? Hoće li male trgovine, koje se teško nose sa konkurencijom supermarketa, biti zatvorene sve do jedne, bez „pokreta otpora” kao u Liverpoolu?

Iz anglosaksonskog svijeta nam posljednjih mjeseci stižu vijesti o dva vrlo zanimljiva trenda. „Gdje idem? Pa u ‘mall’!” tipičan je odgovor mladog Amerikanca na roditeljsko pitanje kud je krenuo. Barem je bio do prije nekoliko godina. Trgovački centri, nekad žile kucavice društvenih događanja u SAD-u, umiru. U isto vrijeme, Britanci su smislili način kako da poticanjem lokalne ekonomije ukrote lance supermarketa i pomognu malim trgovcima i poduzetnicima.

SAD: Opstaju samo usmjereni na bogatu klijentelu

Konzultantska tvrtka Piper Jaffray je u travnju iznijela podatak da je u posljednjih 10 godina broj mladih Amerikanaca koji posjećuju velike trgovačke centre pao za 30 posto. Business insider je u siječnju izvijestio o „polaganoj, ružnoj smrti” trgovačkih centara.

Oni su, diljem SAD-a, zatvoreni i propadaju. Dok trgovine koje su privlačile najviše kupaca, poput lanca odjeće JCPenney i trgovačkog lanca Sears, otkazuju najmove prostora, vlasnici trgovačkih centara muku muče s njihovim ponovnim iznajmljivanjem.

Tvrtka koja se bavi analizom nekretnina, Green Street Advisors, predviđa da će u idućih 10 godina još 15 posto trgovačkih centara propasti ili doživjeti prenamjenu. „Rizik propasti se dramatično povećava čim vidite novo zatvaranje vodeće trgovine”, rekao je za BI Cedric Lachance, direktor tvrtke. Howard Davidowitz, stručnjak za maloprodaju, predviđa da će u idućih 15 do 20 godina propasti polovica trgovačkih centara. Opstat će samo oni usmjereni na kupce s dubljim džepom. Svoje riječi argumentira podatkom da je od 1000 trgovačkih centara diljem SAD-a oko 400 usmjereno na bogatije kupce, a oni ne da propadaju već – rastu.

Nezavisni Liverpool: Princip se širi brzinom svjetlosti

S druge strane oceana, iz Velike Britanije, ovih dana stiže zanimljiva priča o dvojici poduzetnih mladića iz Liverpoola. Kada su načuli da se u njihovoj blizini otvara već četvrti supermarket, dok mali poduzetnici, trgovci i obrtnici propadaju, odlučili su djelovati.

Na pamet im je pala ideja o „nezavisnom Liverpoolu”. Riječ je o kartici lojalnosti kojom se nude popusti u malim privatnim trgovinama i obrtima diljem grada. Građani karticu mogu kupiti na internetu za 10 funti (oko 90 kn). Time dobivaju popust i raznorazne pogodnosti u trgovinama, kafićima… U nekoliko mjeseci čak 5000 stanovnika Liverpoola odlučilo se kupiti kartu, a akciji je pristupilo 60 poduzetnika.

Princip se nakon uspjeha u ovom gradu širi brzinom svjetlosti – slično se događa u Birminghamu, Cardiffu, Chesteru, Leedsu, Sheffieldu, Manchesteru…

Povratna informacija poduzenika i stanovnika je bila nevjerojatna, ali mi nismo ništa posebno. Samo volimo svoj grad, imamo ideju i teško smo radili da je ostvarimo – rekao je David Williams, jedan od dvojice poduzetnih mladića.

Dojam je da u Hrvatskoj nema krize za velike trgovačke centre i većinu supermarketa. U Zagrebu je nedavno otvoren trgovački centar Supernova, a Zagrepčani su navalili kao pčele na med. Zagrebačku Arenu prošle je godine posjetilo 8,5 milijuna ljudi, a dva City Centra njih 12 milijuna. Izgleda kako Hrvate ni ogromna nezaposlenost niti katastrofalna ekonomska situacija ne mogu odvratiti od šopinga.

S druge strane, mnogi u ovim centrima pokušavaju pronaći povoljniju robu kako bi nešto i uštedjeli. Slično je i sa supermarketima koji uglavnom nude jeftiniju robu od malih trgovina. Iako je miješanje supermarketa i velikih trgovačkih lanaca miješanje krušaka i jabuka, zanimljivo bi bilo znati odgovor na neka pitanja:

Što će se u Hrvatskoj dogoditi s trgovačkim centrima u idućim godinama? Slijedi li im sudbina američkih? Hoće li male trgovine, koje se teško nose sa konkurencijom supermarketa, biti zatvorene sve do jedne, bez „pokreta otpora” kao u Liverpoolu? Vrijeme će pokazati…

Hrvatska je nova Mađarska

Ekonomski stručnjaci kažu da se Hrvatskoj događa Mađarska, gdje su se trgovački centri gradili punom parom, da bi se onda počeli pretvarati u skladišta. Podsjeća, u Zagrebu i okolici zatvoren je centar Mandi, koji se pretvara u skladište, ne zna se što će biti s centrom Cascade u Tkalčićevoj, a ključ u bravu stavio je i Outlet u Svetoj Heleni.

Unatoč svemu tome, u Hrvatskoj, maloj zemlji u velikim gospodarskim problemima, u kojoj je u protekle gotovo četiri godine izgubljeno od 100 do 150 tisuća radnih mjesta, a plaće onih koji ih primaju nagrizaju poskupljenja, u kojoj je domaća proizvodnja na koljenima i rijetki očekuju rast BDP-a – ove i iduće godine investitori planiraju otvoriti još desetak novih trgovačkih centara. Trgovački centri u Hrvatskoj su moderne “crkve” današnjih Hrvata, no uskoro će i vlasnici shopping centara morati kazati: “tako nam Bog pomogao”.

 
(dnevno.rs/uredio: nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,