Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » TRGOVA─îKI CENTRI – Slijedi li Hrvatskoj napokon slom?

TRGOVA─îKI CENTRI – Slijedi li Hrvatskoj napokon slom?

trgova─Źki-centarSvjedoci smo svakodnevnom zatvaranju trgovina u trgova─Źkim centrima, no u Hrvatskoj, kao da su oni otporni na krizu i depresiju. Otkuda Hrvatima toliko novaca kojima odr┼żavaju trgova─Źke centre na ┼żivotu, kad znamo da se jo┼í 2010. godine u Ma─Ĺarskoj ─Źak 30% trgova─Źkih centara pretvorilo u skladi┼íta.

┼áto ─çe se u Hrvatskoj dogoditi s trgova─Źkim centrima u idu─çim godinama? Slijedi li im sudbina ameri─Źkih? Ho─çe li male trgovine, koje se te┼íko nose sa konkurencijom supermarketa, biti zatvorene sve do jedne, bez ÔÇ×pokreta otpora” kao u Liverpoolu?

Iz anglosaksonskog svijeta nam posljednjih mjeseci sti┼żu vijesti o dva vrlo zanimljiva trenda. ÔÇ×Gdje idem? Pa u ‘mall’!” tipi─Źan je odgovor mladog Amerikanca na roditeljsko pitanje kud je krenuo. Barem je bio do prije nekoliko godina. Trgova─Źki centri, nekad ┼żile kucavice dru┼ítvenih doga─Ĺanja u SAD-u, umiru. U isto vrijeme, Britanci su smislili na─Źin kako da poticanjem lokalne ekonomije ukrote lance supermarketa i pomognu malim trgovcima i poduzetnicima.

SAD: Opstaju samo usmjereni na bogatu klijentelu

Konzultantska tvrtka Piper Jaffray je u travnju iznijela podatak da je u posljednjih 10 godina broj mladih Amerikanaca koji posje─çuju velike trgova─Źke centre pao za 30 posto. Business insider je u sije─Źnju izvijestio o ÔÇ×polaganoj, ru┼żnoj smrti” trgova─Źkih centara.

Oni su, diljem SAD-a, zatvoreni i propadaju. Dok trgovine koje su privla─Źile najvi┼íe kupaca, poput lanca odje─çe JCPenney i trgova─Źkog lanca Sears, otkazuju najmove prostora, vlasnici trgova─Źkih centara muku mu─Źe s njihovim ponovnim iznajmljivanjem.

Tvrtka koja se bavi analizom nekretnina, Green Street Advisors, predvi─Ĺa da ─çe u idu─çih 10 godina jo┼í 15 posto trgova─Źkih centara propasti ili do┼żivjeti prenamjenu. ÔÇ×Rizik propasti se dramati─Źno pove─çava ─Źim vidite novo zatvaranje vode─çe trgovine”, rekao je za BI Cedric Lachance, direktor tvrtke. Howard Davidowitz, stru─Źnjak za maloprodaju, predvi─Ĺa da ─çe u idu─çih 15 do 20 godina propasti polovica trgova─Źkih centara. Opstat ─çe samo oni usmjereni na kupce s dubljim d┼żepom. Svoje rije─Źi argumentira podatkom da je od 1000 trgova─Źkih centara diljem SAD-a oko 400 usmjereno na bogatije kupce, a oni ne da propadaju ve─ç ÔÇô rastu.

Nezavisni Liverpool: Princip se širi brzinom svjetlosti

S druge strane oceana, iz Velike Britanije, ovih dana sti┼że zanimljiva pri─Źa o dvojici poduzetnih mladi─ça iz Liverpoola. Kada su na─Źuli da se u njihovoj blizini otvara ve─ç ─Źetvrti supermarket, dok mali poduzetnici, trgovci i obrtnici propadaju, odlu─Źili su djelovati.

Na pamet im je pala ideja o ÔÇ×nezavisnom Liverpoolu”. Rije─Ź je o kartici lojalnosti kojom se nude popusti u malim privatnim trgovinama i obrtima diljem grada. Gra─Ĺani karticu mogu kupiti na internetu za 10 funti (oko 90 kn). Time dobivaju popust i raznorazne pogodnosti u trgovinama, kafi─çima… U nekoliko mjeseci ─Źak 5000 stanovnika Liverpoola odlu─Źilo se kupiti kartu, a akciji je pristupilo 60 poduzetnika.

Princip se nakon uspjeha u ovom gradu ┼íiri brzinom svjetlosti ÔÇô sli─Źno se doga─Ĺa u Birminghamu, Cardiffu, Chesteru, Leedsu, Sheffieldu, Manchesteru…

Povratna informacija poduzenika i stanovnika je bila nevjerojatna, ali mi nismo ni┼íta posebno. Samo volimo svoj grad, imamo ideju i te┼íko smo radili da je ostvarimo ÔÇô rekao je David Williams, jedan od dvojice poduzetnih mladi─ça.

Dojam je da u Hrvatskoj nema krize za velike trgova─Źke centre i ve─çinu supermarketa. U Zagrebu je nedavno otvoren trgova─Źki centar Supernova, a Zagrep─Źani su navalili kao p─Źele na med. Zagreba─Źku Arenu pro┼íle je godine posjetilo 8,5 milijuna ljudi, a dva City Centra njih 12 milijuna. Izgleda kako Hrvate ni ogromna nezaposlenost niti katastrofalna ekonomska situacija ne mogu odvratiti od ┼íopinga.

S druge strane, mnogi u ovim centrima poku┼íavaju prona─çi povoljniju robu kako bi ne┼íto i u┼ítedjeli. Sli─Źno je i sa supermarketima koji uglavnom nude jeftiniju robu od malih trgovina. Iako je mije┼íanje supermarketa i velikih trgova─Źkih lanaca mije┼íanje kru┼íaka i jabuka, zanimljivo bi bilo znati odgovor na neka pitanja:

┼áto ─çe se u Hrvatskoj dogoditi s trgova─Źkim centrima u idu─çim godinama? Slijedi li im sudbina ameri─Źkih? Ho─çe li male trgovine, koje se te┼íko nose sa konkurencijom supermarketa, biti zatvorene sve do jedne, bez ÔÇ×pokreta otpora” kao u Liverpoolu? Vrijeme ─çe pokazati…

Hrvatska je nova Ma─Ĺarska

Ekonomski stru─Źnjaci ka┼żu da se Hrvatskoj doga─Ĺa Ma─Ĺarska, gdje su se trgova─Źki centri gradili punom parom, da bi se onda po─Źeli pretvarati u skladi┼íta. Podsje─ça, u Zagrebu i okolici zatvoren je centar Mandi, koji se pretvara u skladi┼íte, ne zna se ┼íto ─çe biti s centrom Cascade u Tkal─Źi─çevoj, a klju─Ź u bravu stavio je i Outlet u Svetoj Heleni.

Unato─Ź svemu tome, u Hrvatskoj, maloj zemlji u velikim gospodarskim problemima, u kojoj je u protekle gotovo ─Źetiri godine izgubljeno od 100 do 150 tisu─ça radnih mjesta, a pla─çe onih koji ih primaju nagrizaju poskupljenja, u kojoj je doma─ça proizvodnja na koljenima i rijetki o─Źekuju rast BDP-a ÔÇô ove i idu─çe godine investitori planiraju otvoriti jo┼í desetak novih trgova─Źkih centara. Trgova─Źki centri u Hrvatskoj su moderne “crkve” dana┼ínjih Hrvata, no uskoro ─çe i vlasnici shopping centara morati kazati: “tako nam Bog pomogao”.

 
(dnevno.rs/uredio: nsp)

Paul Craig Roberts: SAD IMA PLANOVE ZA NUKLEARNI RAT SA "NEPRIJATELJIMA AMERIKE"
EUROPSKI MASONI NA SASTANKU U BEOGRADU: Srbima podijeljene upute za stvaranje nove svjetske religije, i poretka

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,

reklama