Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Buduća generacija u Americi i EU će biti doslovno bolesna i umorna

Buduća generacija u Americi i EU će biti doslovno bolesna i umorna

debljina-mladiTo je prilično stara vijest u ovom trenutku, no… populacija Sjedinjenih Država i ostalih kapitalističkih zemalja koje slijede, postaje nevjerojatno nezdrava i nesposobna kako vrijeme prolazi.

Svi to znaju, ali nikada ne smijemo prestati opisivati ovu zamornu činjenicu iznova i iznova, jer, iskreno, ne ide nabolje. Najalarmantniji trend u Americi je spiralni trend prema bolestima i pretilosti, koji čini se da utječe na našu djecu najviše.

Nedavno su Centri za kontrolu bolesti proveli studiju fizičkog stanja provedeng na 600 tinejdžera. Otkrili su da bi samo 42 % posto od njih moglo doći do minimalnog praga za koji se smatra “fit”.

Očit je pad od 52 posto koliko ih je bilo u 2000. godini. Glavni autor izvješća, dr. Gahche, predložio je:

“Djeca bi trebala potrošiti najmanje 60 minuta dnevno … uglavnom radeći aerobne vježbe, kao što su hodanje, trčanje, sudjelovanje u timskim sportovima ili borilačkim vještinama.”

Iako je to očito dobar savjet, on kaže da su mnogi od naše djece ne rade nešto tako blago naporno i benigno, kao što je hodanje?

Apsolutno je zbunjujuće misliti da je veliki dio mladih ne može naći nekoliko minuta u svojem danu da bi pokrenuo svoje srce da zakuca brže uslijed fizičke aktivnosti. To ne bi trebalo biti previše šokantno jer studija stavlja krivnju na zajedničkog krivca:

U konkurenciji za vrijeme koje će djeca potrošiti na ovim fizičkim aktivnostima, naravno, sve je veći broj dana i sati posvećenih računalima, tabletima i drugim oblicima aktivnosti na zaslonima.

“U današnje vrijeme, djeca se vraćaju kući nakon škole i uopće ne izlaze iz kuće”, rekao je dr. Dyan Hes, klinički docent pedijatrije na Weill Cornell Medical College … “Pogotovo tinejdžerice – oni chataju, SMS-aju, onda idu online. To je stvarno tužno stanje. “

Dok su hrana i lijekovi također jedan od glavnih faktora u našem padu zdravlja općenito, činjenica da su naši gadgeti i elektroničke naprave isisavaju svo vrijeme koje bi trebali provesti vježbajući, nije nova.

Prosječna odrasla osoba u SAD-u potroši ukupno 5 sati dnevno konzumirajući digitalne medije kroz računala, prijenosna računala i pametne telefone. Vjerojatno ne bi bio toliki problem, ako Amerikanci zamjene TV vrijeme sa svojim novim gadgetima, ali to ne rade. Prosječno vrijeme provedeno pred TV-om je ostalo fiksno na oko 4 i pol sata. Prosječni Amerikanac potroši gotovo svaki trenutak budnosti da bi apsorbirao neku vrstu medija.

Odrasli tako daju primjer svojoj djeci, i ona to pokazuju. Dijabetes je u porastu među mladima već dugo vremena sada, ali on se uspio popeti se značajne stope u posljednjih nekoliko godina. Tijekom desetljeća postotak djece starosti 12-19 godina sa dijabetesom ili predijabetesom se utrostručio sa 9 posto na 27 posto.

Ono što je stvarno bizarno je da to nije samo porast stope oboljenja od šećerne bolesti tipa 2, koji se mogu povezati s našom lošom prehranom i vježbanjem. Tip 1 dijabetes je u porastu, kao što se naširoko vjeruje da ima više genetske uzroke, a ne utjecaje okoliša.

Možemo samo nagađati o čimbenicima koji su uključeni, ali morate se pitati, da li naša prehrana i nedostatak vježbanja preodređuje našu djecu za trajne bolesti prije nego što su se čak i rodili?

Implikacije za budućnost su zapanjujuće. Zamislite kakve će to posljedice imati na zdravstveni sustav trenutne generacije mladih koji će za 30-40 godina ići u mirovinu.

Možda ono što nas stvarno treba brinuti je kako ćemo podržati trenutnu mladu generaciju, koji će vjerojatno završiti jako bolesna i prikovana za krevet da bi čak radila dovoljno dugo da dođe i zaradi umirovljenje.
 
 
(preveo:mr.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,